Η Γαλλία σε κυβερνητικό αδιέξοδο: Ο Μακρόν ροκανίζει χρόνο και ποντάρει στην επιτυχία των Ολυμπιακών για συναίνεση- Πιέσεις για deadline στις 28 Αυγούστου

FILE PHOTO France’s President Emmanuel Macron (C) and France’s outgoing Prime Minister Gabriel Attal (2-L) EPA, ALAIN JOCARD POOL MAXPPP OUT




Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντήσει τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων και του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα για διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το ποιος θα πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η Γαλλία διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση αφού οι γενικές εκλογές του Ιουλίου απέτυχαν να δώσουν απόλυτη πλειοψηφία σε κάποιο κόμμα

Μετά την παραίτηση της κεντρώας κυβέρνησης του Μακρόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόσφεραν στον πρόεδρο ένα σύντομο παράθυρο για να θέσει την εσωτερική πολιτική σε αναμονή για αυτό που ονόμασε «εκεχειρία», αλλά περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο των Αγώνων, οι επικριτές τον κατηγόρησαν ότι παίζει για το χρόνο.

Θα πραγματοποιήσει αυτό που οι σύμβουλοί του έχουν περιγράψει ως «μια σειρά ανταλλαγών» την Παρασκευή για να τερματιστεί το αδιέξοδο.

«Ο διορισμός πρωθυπουργού θα ακολουθήσει αυτές τις διαβουλεύσεις και τα συμπεράσματά τους», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων, προσθέτοντας ότι ο γαλλικός λαός «εξέφρασε την επιθυμία για αλλαγή και ευρεία ενότητα». Ανέφερε ότι ο πρόεδρος ελπίζει «να συνεχίσει να προχωρά προς τη συγκρότηση της ευρύτερης και πιο σταθερής πλειοψηφίας στην υπηρεσία της χώρας».

Η κεντρώα και αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) απέκρουσε την απειλή της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου, που άφησε την κάτω βουλή του κοινοβουλίου χωρισμένη σε τρία περίπου ίσα μπλοκ.

Το NFP έχει προτείνει την Lucie Castets, μια 37χρονη οικονομολόγο και διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στο Δημαρχείο του Παρισιού, ως την επιλογή του για πρωθυπουργό. Ο Μακρόν, ο οποίος ως πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίσει επικεφαλής της κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι παρούσα στις συζητήσεις, αλλά την έχει ήδη αποκλείσει για τη θέση.

«Το ερώτημα δεν είναι όνομα. Το ερώτημα είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να προκύψει στην εθνοσυνέλευση», είπε.

Το NFP, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, έχει πει ότι κάθε νέος πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του. Μετά την απόρριψη της Castets από τον Μακρόν, το σκληρό αριστερό κόμα του Μελανσόν (LFI) απείλησε να παραπέμψει τον Μακρόν, μια κίνηση που είναι απίθανο να πετύχει και έχει περιγραφεί ως αντιπερισπασμός από άλλα κόμματα στον αριστερό συνασπισμό.

Η κίνηση απορρίφθηκε από τον Olivier Faure, τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον κορυφαίο εταίρο του LFI στον συνασπισμό, και από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Gérald Darmanin, ο οποίος είπε ότι η απόπειρα παραπομπής έδειξε την επιθυμία της σκληρής αριστεράς να «βυθίσει τη Γαλλία στην αναρχία».

Ο Manuel Bompard του LFI είπε ότι η παραπομπή ήταν “μια αξιόπιστη πιθανότητα”. «Αλλά είναι μια προειδοποίηση… θα προτιμούσαμε να ονομάσει τη Lucie Castets ως επικεφαλής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Αρκετά ονόματα έχουν προκύψει ως πιθανοί υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο δεξιός διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν, επίσης από τη δεξιά, και ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Μακρόν υπολογίζει πολύ στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αφού μια δημοσκόπηση της 1ης Αυγούστου έδειξε ότι η δημοτικότητά του και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Γκάμπριελ Ατάλ, είχε αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Γάλλος πολιτικός ιστορικός Jean Garrigues δήλωσε ότι αμφέβαλλε ότι θα υπάρξει Ολυμπιακή «ένεση» για τον Μακρόν και ότι οποιοδήποτε όφελος θα αποκομίσει ο πρόεδρος θα ήταν προσωρινό. «Οι Γάλλοι τείνουν να πιστώνουν την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων περισσότερο στους αθλητές και τους διοργανωτές, όπως ο Tony Estanguet, παρά στους πολιτικούς», είπε ο Garrigues στο France24.

«Αυτό είναι αρκετά αποκαλυπτικό της απόρριψης την οποία έχει υποστεί ο πρόεδρος τους τελευταίους μήνες. Είμαστε σε ένα πολύ τεταμένο πολιτικό κλίμα για το οποίο πολλοί άνθρωποι τον θεωρούν υπεύθυνο. Μόλις εμφανιστεί η πραγματικότητα, θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της διαμάχης και της έντασης».

Ο Μακρόν δέχεται πιέσεις να διορίσει νέο πρωθυπουργό πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 28 Αυγούστου.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Μεγαλώνει η λίστα των επωνύμων που αγνοούνται στο ναυάγιο του γιοτ στη Σικελία: Προστίθεται και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: