Οι επιλεκτικές μνήμες μίας πρώην υπουργού Εξωτερικών και τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων: Η αλήθεια στο φως τώρα…

Η κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, πρωην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία via Φιλελευθερος




Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΚΑΡΠΑΡΗ*

Συμφωνούμε με όλα όσα έγραψε στις αναρτήσεις της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), το 2016 και τις προάλλες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή για τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα χωριά Αλόα, Μαράθα και Σανταλάρη τον Αύγουστο του 1974.

Έπρεπε εδώ και δεκαετίες να δικαστούν και να καταδικαστούν οι εγκληματίες της ΕΟΚΑ Β΄, οι οποίοι αντί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους εναντίον του εχθρού που της επιτέθηκε με δική τους υπαιτιότητα, επέλεξαν βολικά να μείνουν στην ασφάλεια των μετόπισθεν, να κακοποιούν και να δολοφονούν Τουρκοκύπριους γέροντες και γυναικόπαιδα.

Έπρεπε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για τις κτηνώδεις τους πράξεις, μόλις έγινε κατάπαυση του πυρός και όταν το πληγωμένο μας κράτος ξαναστάθηκε στα πόδια του. Μόλις λειτούργησαν κανονικά οι θεσμοί του. Μόλις έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της βαρβαρότητας.

  • Δυστυχώς, η Κυπριακή πολιτεία απέφυγε να διεξαγάγει οποιαδήποτε επίσημη εισαγγελική έρευνα και να τους προσάψει τις κατηγορίες που τους άξιζαν. Αυτό δεν μας τιμά ως συντεταγμένο κράτος δικαίου.

Ως διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, που λειτουργεί στη βάση ενός δημοκρατικού συντάγματος, με νόμους και θεσμούς, στη βάση αρχών και πανανθρώπινων αξιών. Δεν ευσταθεί καμιά δικαιολογία σε ό, τι αφορά στην κατάφωρη περιφρόνηση των θυμάτων αυτής της κτηνωδίας και των συγγενών τους.

Τούτων λεχθέντων -ώστε να μην έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για την στάση που κάθε έντιμος και αξιοπρεπής άνθρωπος οφείλει να έχει έναντι της μαζικής δολοφονίας 126 αθώων αμάχων- συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούμε παρά να απορήσουμε για την επιλεκτική μνήμη της κυρίας Μαρκουλλή.

Τόσο στην ανάρτηση της του 2016, όσο και στην μόλις πρόσφατη, ενώ καταθέτει με δικαιολογημένη παρρησία την ΣΩΣΤΗ της θέση για την απερίφραστη καταδίκη των δυο φοβερών εγκλημάτων που αφορούν, αφενός τα χωριά Αλόα, Μαράθα και Σανταλάρη και αφετέρου την Τόχνη, εντούτοις αμελεί επιμελώς και ανεξηγήτως να μιλήσει για τα πολλαπλάσια σε αριθμό -και εξίσου ειδεχθή- εγκλήματα που διέπραξαν ο τουρκικός στρατός και Τ/κ άτακτοι από την πρώτη ώρα της Εισβολής.

Από την Ελιά, τη Λάπηθο και την Κερύνεια, ως το Νέο Χωριό Κυθρέας, τη Βώνη και το Παλαίκυθρο, Από την Μόρφου ως την Κυθρέα και την Αγκαστίνα, ως τη Δερύνεια και τη Γιαλούσα διαπράχθηκαν πολύ περισσότερα και εξίσου αποτρόπαια εγκλήματα εναντίον αθώων αμάχων.

Είναι δυνατόν η κυρία Μαρκουλλή να λησμονεί ότι μόνο στην κοινότητα της Άσσιας δολοφονήθηκαν τόσοι άμαχοι (94 αυτόχθονες και 29 από άλλα χωριά που εγκλωβίστηκαν κατά την επέλαση του Αττίλα) όσοι περίπου και στην τραγική περίπτωση των χωριών Αλόα, Μαράθα και Σανταλάρη; Διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος της επιλεκτικής της αμνησίας.

Μήπως πιστεύει, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, ότι εμάς μας άξιζε ό,τι πάθαμε, άρα πρέπει να αποσιωπούμε ή να υποβαθμίζουμε το γεγονός ότι υποστήκαμε τα χειρότερα στην τραγωδία του 1974; Μήπως πιστεύει ότι στην ιστορία του Κυπριακού είμαστε οι μεγάλοι ένοχοι και κατά συνέπεια έπρεπε να πληρώσουμε αδιαμαρτύρητα το βαρύτερο τίμημα και να θρηνούμε μέσα στην ένοχη σιωπή;

  • Τρέμω και μόνο να ανακαλύπτω στο μυαλό μου αυτούς τους συνειρμούς. Πασκίζω να βρω λογικές εξηγήσεις. Για να μην οδηγηθώ στο τρομακτικότερο: ότι άνθρωποι που κάποτε βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του διεθνούς αγώνα μας για δικαίωση και απελευθέρωση μπορεί να ήταν εκ πεποιθήσεως και όχι εκ παραδρομής θιασώτες τέτοιων αντιλήψεων.

Ντρεπόμαστε για το γεγονός ότι Ελληνοκύπριοι εγκληματίες της ΕΟΚΑ Β΄ διέπραξαν δύο από τα μαζικότερα των εγκλημάτων του 1974. Ντρεπόμαστε που η κυπριακή Δημοκρατία, απέφυγε εδώ και μισό αιώνα να τιμωρήσει τους ενόχους αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων εναντίον Τ/κ συμπατριωτών μας και δεν υποστηρίζουμε ότι η διάπραξη τους δικαιολογείται με οποιονδήποτε τρόπο.

Απευθύνουμε στις οικογένειες των θυμάτων τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, αλλά και το μήνυμα ότι αναμένουμε να κατανοήσουν κι εκείνοι πως κι εμείς είμαστε θύματα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα.

* Χριστόφορος Σκαρπάρης
Κοινοτάρχης Άσσιας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Συνεχής η αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο: Κατασκευάζεται ραντάρ για εξυπηρέτηση της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: