Η επίδειξη δύναμης από το Εβραϊκό Κράτος έδειξε και τη δική μας αποτυχία: Πως τα σοβαρά κράτη, όπως το Ισραήλ, προστατεύουν τους πολίτες τους και τα συμφέροντα τους;

epa11514434 A person holds a photo of Hamas late political leader Ismail Haniyeh during his funeral procession in Tehran, Iran, 01 August 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Η 7η Οκτωβρίου προφανώς και σημάδεψε για πάντα τόσο το Ισραήλ όσο και την Μέση Ανατολή εν γένει. Δεν θα ηταν υπερβολή να την χαρακτηρίσουμε ως την 11η Σεπτέμβριου για τους Ισραηλινούς.

Πολλοί εντός και εκτός, απόρησαν πως ένα κράτος με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει, να πιάστηκε στον ύπνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φέραν βαρέως από εκείνη τη μέρα, και για όποιους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, δεν ηταν λίγες οι φωνές στο εσωτερικό του Ισραήλ που ζητούσαν ‘’κεφάλια’’.

10 μήνες μετά όμως το Ισραήλ και οι υπηρεσίες πληροφοριών του, κάνουν μέσα σε μια νύχτα για να μη πω σε λίγες ώρες κυριολεκτικά επίδειξη δύναμης!

Όχι απλα φέρνουν σε πέρας αποστολές εναντίων δεδηλωμένων στόχων εδώ και χρόνια αλλά το πραγματοποιούν κυριολεκτικά, εκτός έδρας. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πού γίνανε. Δεν ηταν ούτε στο Παρίσι ούτε στη Ρώμη, αλλά στις 2 πόλεις που Χανίγια και Σούκρ σίγουρα ένιωθαν πιο άνετα.

  • Δυο χτυπήματα σε Βηρυτό και Τεχεράνη που πέραν του στόχου, παραδίδουν και πολλαπλά μηνύματα, του τύπου ‘’θα σας βρούμε ακόμα και στο πιο εχθρικό για μας περιβάλλον’’. Και μάλιστα όλα εν θερμώ, όσο η κρίση και άπαντες βρίσκονται σε συναγερμό.

Εννοώ ότι η εκτέλεση Χανίγια έγινε στο πλέον εχθρικό για την Μοσάντ περιβάλλον και εν μέσω σύρραξης, όχι 5 χρόνια μετά, όταν όλοι πλέον έχουν ρίξει έστω και λίγο τις άμυνες του. Αν έχετε δει την ταινία ‘’Μόναχο’’ θα καταλάβετε τι εννοώ.

Όλες εκείνες οι εκτελέσεις των μελών του Μαύρου Σεπτέμβρη από τις Ισραηλινές υπηρεσίες, έγιναν σε βάθος χρόνου, πολύ μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου και ότι εκείνοι σήμαιναν για την Ισραηλινή αποστολή.

Το Τελ Αβίβ λοιπόν σε διάστημα 3 ωρών περίπου εκτελεί το Ν2 της Χεζμπολάχ και το Ν1 της Χαμάς, σε Βηρυτό και Τεχεράνη αντίστοιχα.

Αν εδώ συνυπολογίσουμε και την εξολόθρευση του Ν1, στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς και άμεσα υπεύθυνου για την 7η Οκτωβρίου, Μοχάμεντ Ντέιφ στη Γάζα, βλέπουμε ότι εντός 30 ημερών το Ισραήλ έχει καταστήσει προς το παρόν τουλάχιστον την Χαμάς ακέφαλη και δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να φτάσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ μέσα στη Βηρυτό. Όπως εξελίσσεται η όλη ιστορία , δεν θα μας κάνει έκπληξη να ακούσουμε ότι αύριο το πρωί και ο Νασράλα έπεσε θύμα.

Το Ισραήλ κάνει επίδειξη δύναμης ουσιαστική και επικοινωνιακή. Μην ξεχνάμε το χτύπημα στην Υεμένη προ ημερών. Δείχνει ότι έχει και τις ικανότητες και τη θέληση να προασπίσει τους υπηκόους του και τα συμφέροντα του στην περιοχή.

Έχει ανοίξει μέτωπο στη Γάζα, έχει φέρει σε πέρας 2 εκτελέσεις σε Βηρυτό και Τεχεράνη και μέσα στο ίδιο διάστημα δείχνει ότι είναι αποφασισμένο να τα βάλει και με τους Χούθι στην Υεμένη.

  • Επαναλαμβάνω ότι οι τοποθεσίες που τελέστηκαν τα δυο χτυπήματα είναι οι πρωτεύουσες του Λιβάνου και του Ιράν.
  • Φανταστείτε για λίγο να ακούγατε αύριο ότι πχ. ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ, δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ. Αδιανόητο.
  • ‘Η το Ισραήλ είναι τόσο δυνατό και αποφασισμένο ή τελικά το Ιράν δεν είναι τόσο ισχυρό όσο θέλει να παρουσιάζεται.

Η δολοφονία Χανίγια μέσα σε άκρως φυλασσόμενη εγκατάσταση, στην καρδιά της Τεχεράνης και μάλιστα σε συνδυασμό ότι η επίσκεψη του πρώην ηγέτη της Χαμάς έγινε για την ορκωμοσία του νέου Ιρανού Προέδρου – έξτρα μέτρα ασφαλείας – δείχνει και υποδηλώνει πολλά.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το διαμέρισμα του Χανίγια ηταν παγιδευμένο εδώ και δυο μήνες περιμένοντας τον ‘’καλεσμένο’’ του.

Και αν η εξόντωση του Σούκρ στη Βηρυτό είναι απλα εντυπωσιακή, η τόσο άψογα εκτελεσμένη και με μηδενικές απώλειες εκτέλεση του Χανίγια είναι κυριολεκτικά για ταινία.

Οι εικόνες από το χτυπημένο διαμέρισμα όπου δεν έχει σπάσει ούτε παράθυρο από τα διπλανά καταλύματα, δείχνει το μέγεθος της προετοιμασίας, οργάνωσης και σίγουρα ανθρώπου στο έδαφος. Αν ηταν Ισραηλινός πράκτορας ή Ιρανός ‘’προδότης’’… δε θα το μάθουμε μάλλον ποτέ.

  • Συμπέρασμα.

Το Τελ Αβίβ βγαίνει επιχειρησιακά κερδισμένο. Κάνει ουσιαστική επίδειξη δύναμης σε όλη την περιοχή και ταυτόχρονα μοιράζει μηνύματα, ότι έχει τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά κυρίως την θέληση να τις φέρει σε πέρας.

Μέσα σε όλα ο Νετανιάχου ξαφνικά κερδίζει έδαφος και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς Τεχεράνη και Χεζμπολάχ έχουν εξωθηθεί πλέον σε αναγκαστική απάντηση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Για πρώτη φορά ένας Έλληνας Πρωθυπουργός στην Κύπρο, για την μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα! Απέναντι στον Ερντογάν που θα πανηγυρίζει στα κατεχόμενα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: