Η επιχείρηση Ασπίδες θα συνοδεύσει το ελληνικό πετρελαιοφόρο που επλήγη στην Ερυθρά Θάλασσα – Νέο βίντεο των Χούθι από την στιγμή της επίθεσης [Βίντεο]

FILE PHOTO: epa11568962 A handout photo made available by EUNAVFOR Aspides shows flames and smoke rising from the Greek-flagged oil tanker Sounion following Yemen’s Houthis attacks, in the Red Sea, 25 August 2024 (issued 28 August 2024). EPA, EUNAVFOR ASPIDES HANDOUT




«Έχουμε καλά νέα. Επετεύχθη συμφωνία μετά από ιταλική πίεση, βάσει της οποίας η επιχείρηση Ασπίδες να μπορέσει να συνοδεύσει και να προστατέψει το ελληνικό πετρελαιοφόρο που επλήγη από τους Χούθι ώστε να αποφευχθεί οικολογική καταστροφή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους της χώρας του, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Θεωρώ ότι θα πάνε στο Τζιμπουτί, ενώ η Σαουδική Αραβία πρόκειται να προσφέρει, όπως φαίνεται, ένα ρυμουλκό. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και πρόκειται για επιχείρηση με ουσιαστικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα, χάρη σε διεθνή συνεργασία, με ισχυρή ιταλική παρουσία», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

«Η επιχείρηση Ασπίδες, η οποία είχε πάντα ως στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των συνδέσεων που πραγματοποιούνται από εμπορικά πλοία, στη φάση αυτή εγγυάται και την ελευθερία από τη θαλάσσια ρύπανση.

Πρόκειται για μια θετική συμφωνία, η οποία αποδεικνύει πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν όταν προκύπτει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε τέλος ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Νέο βίντεο από τους Χούθι

Εν τω μεταξύ, νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στη δημοσιότητα από τη στιγμή που το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο Sounion τυλίγεται στις φλόγες μετά την επίθεση των Χούθι, στις 21 Αυγούστου, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το βίντεο δημοσίευσαν οι ίδιοι οι Χούθι του Ιράν και δείχνει ότι έβαλαν φωτιά στο τάνκερ. Πρόκειται για τα πρώτα πλάνα από το πλοίο λίγο μετά το χτύπημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη Ρώμη, Ιταλία

Διαβεβαιώνει το Ιράν, αλλά… Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης είναι σύμφωνοι να κηρυχθεί ανακωχή για να ρυμουλκηθεί το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Sounion σε ασφαλές λιμάνι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: