Οι Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν χωρίς σταματημό δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου: Αν και μειώνεται η κατανάλωση, προτίμηση σε προμήθεια από τη Ρωσία!

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης (Κ) πανηγυρίζει με τους παίκτες της ομάδας την κατάκτηση του τροπαίου, μετά τη λήξη του αγώνα ποδοσφαίρου Ολυμπιακός – Φιορεντίνα για τον τελικό του UEFA Europa Conference League, στο στάδιο ΑΕΚ Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Για κίνδυνο τεράστιας πλεονάζουσας χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς LNG, κάνει λόγο ο Gerd Höhler, ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt, με αφορμή την πρόσφατη παραλαβή από την Capital Gas Ship Management συμφερόντων του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, τριών νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τα τάνκερ κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries της Νοτίου Κορέας.

Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι τα τρία δεξαμενόπλοια -που έχουν χωρητικότητα φορτίου 174.000 cbm το καθένα και έχουν εντυπωσιάσει τη ναυτιλιακή εταιρεία για τις σύγχρονες τεχνολογίες και τον πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους- εντάσσονται στο πλαίσιο μιας παραγγελίας 18 συνολικά πλοίων μεταφοράς LNG, η παράδοση των οποίων προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Παράλληλα όμως με τον Βαγγέλη Μαρινάκη –ο οποίος εκτός από την Capital Gas, διαθέτει επίσης την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού και έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ΜΜΕ της χώρας- και άλλες ελληνικές ναυτιλιακές παρήγγειλαν πέρσι 35 και φέτος 24 νέα δεξαμενόπλοια LNG, γεγονός που εκτοξεύει το συνολικό αριθμό τους σε επικίνδυνα μεγέθη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, ο οποίος επικαλείται μελέτη της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

H ανάλυση προειδοποιεί για τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, καθώς σε περίπτωση ολοκλήρωσης όλων των σχετικών προγραμματιζόμενων τερματικών στην Ευρώπη –κυρίως σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα- η δυναμική των τερματικών σταθμών LNG της ΕΕ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νορβηγίας και της Τουρκίας θα φτάσει στα 405 δισ. cbm ετησίως έως το 2030.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση φυσικού αερίου σε αυτές τις χώρες θα έχει μειωθεί έως τότε στα 400 cbm, εκ των οποίων μόλις τα 135 δισ. θα προέρχονται από LNG, με αποτέλεσμα τα 2/3 να αποδεικνύονται τελικά περιττά.

Εστιάζοντας εν συνεχεία στην περίπτωση της Ελλάδας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στόχος είναι να εξελιχθεί σε κόμβο προμήθειας φυσικού αερίου στις βαλκανικές χώρες, όμως «η εξαγωγή φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες έχει καταρρεύσει», καθώς προτιμούν να αγοράζουν φθηνό φυσικό αέριο αγωγών από τη Ρωσία αντί για το ακριβό LNG, ενώ και στην Ελλάδα, παρά τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, κερδίζει έδαφος η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών.

Παρόλα αυτά οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να βασίζονται στο LNG στοχεύοντας κυρίως στην Ινδία και τις χώρες της ΝΑ Ασίας, προσθέτει υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείας ποντάρουν σε ανάπτυξη στην Άπω Ανατολή», καθώς υπολογίζουν στην παγκόσμια –εν αντιθέσει με την Ευρώπη- αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, κάτι που συνεπάγεται την εξάρτηση από το LNG όπου δεν υπάρχουν αγωγοί μεταξύ των περιοχών παραγωγής και των προμηθευόμενων.

Τέλος, υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ελληνικά δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου για τη Γερμανία» αναφέρεται στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων LNG στη Γερμανία από ελληνικές εταιρείες, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως τις τρεις κορυφαίες, τη ναυτιλιακή εταιρεία Maran Gas της Ελληνίδας εφοπλιστή Μαρίας Αγγελικούση, τη Gaslog του Πέτρου Λιβανού και τη ναυτιλιακή Dynagas του Γιώργου Προκοπίου.

Τίτλος: «Η υπέρμετρη αύξηση δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα»
Υπότιτλος: «Παρόλο που η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνεται, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες παραγγέλνουν περισσότερα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου από ποτέ. Θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό;»

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Gerd Hohler – Boom in LNG tankers could lead to overcapacity – Although gas consumption in Europe is falling, many shipping companies are ordering more LNG tankers than ever before. Could this work out?

Οι Βρυξέλλες έστειλαν μήνυμα στη Λευκωσία ότι “θα τραβήξουν την πρίζα” του Great Sea Interconnector: Θεωρούν ισχυρή την υπόσχεση για τη «διπλωματική προστασία» του καλωδίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: