Η ΕΔΕΚ απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη με αφορμή την πρόσκληση στον Φιντάν: Δεν υπάρχει συνεννόηση με τον Πρόεδρο για το Κυπριακό, λέει ο Σιζόπουλος (video)

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος φιλοξενήθηκε στις Τομές στα Γεγονότα. Φωτογραφία από βίντεο via SigmaLive




Στις Τομές στα Γεγονότα του ΣΙΓΜΑ φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος μίλησε για τους τριγμούς του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης λόγω των χειρισμών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρα τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Πρόεδρο για το Κυπριακό.

Τόνισε ότι για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων, πλήρης αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης, να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλο το νησί και ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να απολαμβάνουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι ως ΕΔΕΚ κατέθεσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα έγγραφο που αφορούσε το Κυπριακό. «Σε κάθε συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιο επαναλαμβάνουμε τις θέσεις που έχουμε αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού αλλά και για την τακτική την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε».

Τόνισε ότι από το 1977 μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε μια τακτική στο πλαίσιο των δήθεν διακοινοτικών συνομιλιών οι οποίες ήταν άκαρπες. «Κάθε φορά η τουρκική πλευρά κεφαλαιοποιεί πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα και παράγωγο δίκαιο». Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή τακτικής και στρατηγικής.

Μιλώντας για τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ανέφερε ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι κίνηση προς λανθασμένη πολιτική κατεύθυνση».

Επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ από το 2005 και θέτει βέτο στη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της ΚΔ στις κοινές συνόδους των ΥΠΑΜ και του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς αν βρίσκονται σε συνεννόηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ανέφερε ότι εκτός από τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχει πραγματοποιηθεί άλλη συνάντηση.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν από πέρσι τον Μάρτιο μέχρι σήμερα υπήρξε οποιαδήποτε σύσκεψη της συγκυβέρνησης για το Κυπριακό απαντώντας ότι «δεν υπάρχει συνεννόηση σε ζητήματα που αφορούν την τακτική και τη στρατηγική».

Ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει πρόθεση υπαναχώρησης, ούτε αλλοίωσης των σταθερών και διαχρονικών θέσεων που έχει το κόμμα.

«Αφού όλοι επικαλούμαστε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών γιατί όλοι εκτός από την ΕΔΕΚ αγνοούν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού που το θέτει στη σωστή του βάση ως θέμα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού. Γιατί αυτή η απόφαση αγνοείται;»

Ακόμη, ρωτήθηκε τι γυρεύει η ΕΔΕΚ σε αυτή τη συγκυβέρνηση αφού διαφωνεί στο ζήτημα του Κυπριακού, απαντώντας ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση δεν αφορούσε σύγκλιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα. «Μέσα από τον διάλογο που είχαμε στην προεκλογική εκστρατεία, με τον κ. Χριστοδουλίδη είχαμε τις μεγαλύτερες συγκλίσεις».

Τέλος, ανέφερε ότι «για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι τέσσερις συμφωνημένες κατευθύνσεις που αφορούν το περιεχόμενο λύσης του Κυπριακού Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα κριθεί από την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξηγεί γιατί η Λευκωσία αποδέχθηκε τη συμμετοχή του Φιντάν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.: “Κλονίζεται” η συγκυβέρνηση στη Λευκωσία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: