Η Αθήνα αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Χειμάρρα: Καταθέτει σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο και την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Επιτέλους το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αποφάσισε να απαντήσει στις αθλιότητες της αλβανικής κυβέρνησης στη Χειμάρρα. Οι καταγγελίες για νοθεία και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος πέφτουν σαν το χαλάζι στη Βόρειο Ήπειρο.

Διπλωματικές πηγές αμφισβητούν στα ίσια το αποτέλεσμα και εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Τα παραπάνω αναφέρουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Τονίζεται επίσης ότι:

Η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών.

Σημειώνουμε ότι νίκη του Βαγγέλη Τάβου, υποψήφιου του σοσιαλιστικού κόμματος του Έντι Ράμα, έβγαλαν οι κάλπες στη Χειμάρρα.

Στο 100% των αποτελεσμάτων ο Τάβος συγκέντρωσε ποσοστό 58,62% με 4.858 ψήφους, ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας συγκέντρωσε το 41,38% με 3.400 ψήφους.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο κέντρο της εκλογικής επιτροπής στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Χειμάρρας.

Στην αίθουσα παρίσταντο οι δύο υποψήφιοι, καθώς και ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες και βουλευτής και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Blendi Klosi.

  • Μάντζος: «Ολοκληρώθηκε η “Επιχείρηση Χειμάρρα”, με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης»

«Η χθεσινή εκλογική διαδικασία, μετά την προσχηματική ακύρωση των εκλογών του Μαΐου 2023, αποτελεί την τυπική και προδιαγεγραμμένη ολοκλήρωση της “επιχείρησης Χειμάρρα” για την αλβανική κυβέρνηση. Εν μέσω καταγγελιών της ελληνικής ομογένειας για συνθήκες βίας, νοθείας, τεχνητής αύξησης του εκλογικού σώματος και αιφνιδιαστικού αποκλεισμού χιλιάδων εκλογέων, το αποτέλεσμα ουσιαστικά συνιστά επιβολή της βούλησης της αλβανικής κυβέρνησης στην περιοχή».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενώ αναφέρεται και στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την όλη υπόθεση με επάρκεια και προνοητικότητα, αρκούμενη στην επικίνδυνη “εργαλειοποίηση” με μικροκομματικούς όρους εσωτερικής κατανάλωσης, με συνέπεια η υπόθεση να κινδυνεύσει να υποβιβαστεί σε “διμερή διαφορά” μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» επισημαίνει ο Μάντζος και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Η Ελλάδα ήταν και τώρα είναι ακόμη περισσότερο υποχρεωμένη να αναδείξει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, ως κρίσιμο βήμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ και ως ισχυρό δείκτη για την έλλειψη προόδου στο κράτος δικαίου, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στην προστασία του συνόλου των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο».

Εκλογές στον δήμο Χειμάρρας: Νίκη του εκλεκτού του Εντι Ράμα, Βαγγέλη Τάβου, εν μέσω καταγγελιών για παρατυπίες και αποκλεισμό ψηφοφόρων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: