Η «αποκαθήλωση» της Μάργκαρετ Θάτσερ κατ’ εντολήν Στάρμερ: Το πορτρέτο της «σιδηράς κυρίας» ξεκρεμάστηκε από την περίοπτη θέση του στην Ντάουνιγκ Στριτ 10 [videos]

FILE PHOTO A handout photograph released by the British Government on 23 November 2009 showing former British Prime Minister, Baroness Thatcher after unveiling a portrait of herself by painter Richard Stone (not pictured) in 10 Downing Street, London, England, on 23 November 2009. EPA/BRITISH GOVERNMENT / HANDOUT CROWN COPYRIGHT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από τις βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια από ταραχές με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς φανατικούς, δεν υπήρξε πραγματικά η «περίοδος ελαφρότητας», η παραδοσιακή εποχή των «ελαφρών ειδήσεων» κατά την οποία οι βουλευτές που κάνουν διακοπές ασχολούνται σε ασήμαντα πράγματα.

Όμως, αυτό μπορεί να συνέβαινε μέχρι τώρα. Αλλά το κλίμα άλλαξε χάρη σε ένα συμβάν που αφορά στο πορτρέτο της «σιδηράς κυρίας», Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό είναι  ότι το ελαφρώς λιτό και απέριττο  πορτρέτο της πρώην πρωθυπουργού το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Ρίτσαρντ Στόουν,  έχει μεταφερθεί από το γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου  είχε αρχικά κρεμαστεί το 2009, κατόπιν παραγγελίας του τότε πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν.

Αυτό το ένα και μοναδικό γεγονός ήταν αρκετό για να προκαλέσει πρωτοσέλιδα στην Daily Mail και την Telegraph, καθώς και αποκαλυπτικές απαντήσεις από τον πρώην υπουργό των Τόρις, Τζον Ρέντγουντ, ο οποίος είπε ότι το περιστατικό δείχνει πως ο νέος πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, «θέλει να  μειώσει τη Βρετανία».

 

Η Πρίτι Πάτελ, πρώην υπουργός των Τόρις και γνωστή “θατσερική”, ερωτώμενη για την απόφαση του Στάρμερ κατά την έναρξη της εκστρατείας της για την ηγεσία των Συντηρητικών, είπε: «Νομίζω ότι μας λέει τα πάντα για τις προτεραιότητές του. Οι προτεραιότητές του δεν είναι να υπηρετήσει τη χώρα, οι προτεραιότητές του είναι κυριολεκτικά απλώς να ασχολείται με μικροπράγματα».

Κάπως πιο αινιγματικά, ο επίσημος λογαριασμός του Συντηρητικού Κόμματος στο X δημοσίευσε μια ιστορία για τον πίνακα με τη φράση: «Πες μου ότι έχεις πρόβλημα με τις γυναίκες χωρίς να μου πεις ότι έχεις πρόβλημα με τις γυναίκες».

Τι συμβαίνει; Φαίνεται ότι ο Στάρμερ ήταν υπεύθυνος για την απόφαση να αφαιρεθεί το πορτρέτο. Σύμφωνα με τον Τομ Μπάλντουιν, βιογράφο του πρωθυπουργού, όταν συναντήθηκαν στη συγκεκριμένη αίθουσα πρόσφατα, ο Στάρμερ συμφώνησε ότι ο μεγάλος πίνακας με την επίχρυση κορνίζα, προκαλούσε αμηχανία και ήταν πιθανό να τον κατεβάσει.

«Και το έπραξε», είπε ο Μπάλντουιν σε μια λογοτεχνική εκδήλωση στη Γλασκώβη.

Μια πηγή στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι το πορτρέτο «δεν βρίσκεται πλέον στον τοίχο» αλλά αρνήθηκε να πει πού έχει πάει. Η  Τζάκι Σμιτ, ο πρώην υπουργός των Εργατικών, που έγινε πρόσφατα υπουργός δεξιοτήτων στο υπουργείο παιδείας είπε στο LBC ότι θα παραμείνει στο Νο 10, αλλά και πάλι δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Κατά μία έννοια, τέτοιες διακοσμητικές ανακατατάξεις είναι εντελώς ρουτίνα. Οι νέοι υπουργοί έχουν πρόσβαση στην κυβερνητική συλλογή έργων τέχνης των σχεδόν 15.000 προσωπογραφιών για να διακοσμήσουν τα γραφεία τους και μια αλλαγή κυβέρνησης σχεδόν πάντα φέρνει μια αλλαγή σε ό,τι κρέμεται στους τοίχους.

Το εν λόγω πορτρέτο του Στόουν είναι ελαφρώς διαφορετικό καθώς δεν αποκτήθηκε από την κρατική συλλογή έργων τέχνης, αλλά το κόστος των 100.000 λιρών πληρώθηκε από έναν ανώνυμο δωρητή. Δείχνει τη Θάτσερ στο απόγειο της δύναμής της το 1982, αμέσως μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ.

Η τοποθεσία έχει επίσης σημασία – η Θάτσερ χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη αίθουσα ως γραφείο της και τώρα είναι γνωστή  ως «αίθουσα Θάτσερ».

Ο Στόουν, μιλώντας το 2009 καθώς ολοκλήρωσε το έργο, είπε ότι κατά την αντίληψή του το πορτρέτο θα «παρέμενε για πάντα στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Και έτσι πιθανόν να συμβεί. Απλώς και, έστω μόνον προς το παρόν,   σε μια λιγότερο εξέχουσα θέση ώστε να προκαλεί λιγότερη αμηχανία

Mε πληροφορίες από The Guardian

«Maria»: Έκλαψε η Αντζολίνα Τζολί και πάει… για Όσκαρ * Την χειροκροτούσαν όρθιοι επί 8 λεπτά ως Μαρία Κάλλας στην Βενετία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: