Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα Τζέφ Φλέικ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Ο 61χρονος Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, άλλοτε Γερουσιαστής με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, συμπλήρωσε πια σχεδόν τρία χρόνια ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα και τώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Η τελευταία ημέρα της πρεσβευτικής του θητείας στην Τουρκία θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου.
Λίγες ημέρες προτού αποχωρήσει από την Τουρκία, ο ίδιος μίλησε στους συντάκτες του “National Security Daily” newsletter του ιστοχώρου Politico.
Ερωτηθείς για τον ίδιο τον Ερντογάν και τις συμβουλές που θα του έδινε εάν μπορούσε, ο Αμερικανός δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια του 2016, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος εδώ στην Τουρκία, οι ΗΠΑ καθυστέρησαν να στηρίξουν τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Εκείνη την ώρα […] ο πρόεδρος Ομπάμα δεν τηλεφώνησε, αλλά ο Πούτιν τηλεφώνησε.
Αυτό μας είχε στοιχειώσει για ένα διάστημα. Πριν από δύο εβδομάδες ωστόσο, η Τουρκία είχε μεγάλη εμπλοκή στην ανταλλαγή κρατουμένων (σ.σ. μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου, τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων που έχει πραγματοποιηθεί στον άξονα Δύσης-Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο). Εκείνοι (σ.σ. οι Τούρκοι) είχαν την ευθύνη των logistics -επτά χώρες, επτά αεροπλάνα ήρθαν στην Άγκυρα- και έκαναν πραγματικά εξαιρετική δουλειά […]
Τώρα ο Μπάιντεν τηλεφώνησε για να ευχαριστήσει τον Ερντογάν και ο Πούτιν όχι. Είχαμε μια αντιστροφή. Υπάρχουν άνθρωποι με αγαθές προθέσεις που γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος εταίρος.
Όταν η υφήλιος διανύει περίοδο ειρήνης, η Τουρκία έχει σημαντική θέση και μόνο λόγω γεωγραφίας. Αλλά όταν ο κόσμος διανύει περιόδους ταραχών, τότε εκείνη είναι ακόμη πιο σημαντική».
Αναφορικά με τη στάση που η τουρκική ηγεσία έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα έναντι του Ισραήλ και του Ιράν, με φόντο τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο Τζεφ Φλέικ δήλωσε, μιλώντας στους συντάκτες του Politico:
«Ζητήσαμε από την Τουρκία να προσπαθήσει να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Ιράν. Δεν έχουν (σ.σ. οι Τούρκοι) στενές σχέσεις με το Ιράν.
Έχουν μερικά από τα ίδια προβλήματα που έχουμε όλοι μας (σ.σ. με την Τεχεράνη), αλλά προφανώς τους μιλάνε περισσότερο, όπως και στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς. Νομίζω ότι το Ισραήλ θεωρεί ότι η Τουρκία έχει πάρει υπερβολικά το μέρος της μιας πλευράς […]
Ωστόσο, τούτου λεχθέντος, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση στην κατάσταση της Γάζας στην οποία δεν θα διαδραματίζουν κάποιον ρόλο περιφερειακοί παίκτες όπως η Τουρκία, είτε ως εγγυήτριες δυνάμεις είτε ως δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση».
Οταν ρωτήθηκε, δε, για τη συμβουλή που θα έδινε στον επόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, ο κ. Φλέικ δήλωσε ότι θα τον καλούσε «να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτήν τη σχέση (σ.σ. την αμερικανοτουρκική) γιατί η Τουρκία είναι «μια αναδυόμενη περιφερειακή δύναμη» (σ.σ. «a growing regional power»), ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στις τάξεις του ΝΑΤΟ, αλλά και «ένας απαραίτητος σύμμαχος» («indispensable ally») τον οποίο οι ΗΠΑ «δεν αντιμετώπιζαν πάντοτε έτσι (σ.σ. ως απαραίτητο)».
Αναφερόμενος, δε, στην εκκρεμότητα της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρέσβης δήλωσε ότι ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου, στις ΗΠΑ να δεχθούν μια συμφωνία που θα αντιστάθμιζε την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία με την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: Ιστοχώρος Politico, “National Security Daily” newsletter, MATT BERG and ERIC BAZAIL-EIMIL – Ambassador Flake opens up before leaving his job in Turkey μέσω της Καθημερινής
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE