Οι απειλές εισβολής της Τουρκίας πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά»: Η Κύπρος έχει χρησιμεύσει ως σημαντικός κόμβος για τη τη Λωρίδα της Γάζας, λέει το FOX News

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX News μεταδίδει τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, αναφορικά με την απειλή της Τουρκίας να εισβάλει στο Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας και τον κίνδυνο των περιφερειακών φιλοδοξιών της Άγκυρας.

Η πρόσφατη απειλή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στο Ισραήλ δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία και προδίδει τις συνεχιζόμενες περιφερειακές φιλοδοξίες της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου στο Fox News Digital.

«Κάθε απειλή που διατυπώνεται δημοσίως πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη εδώ και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει ή να παραβλέψει τις απειλές», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Η ίδια η ιστορία το έχει αποδείξει αυτό, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι θεμελιώδης και είναι αυτονόητο ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε σθεναρά προσηλωμένοι σε αυτό», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Δυστυχώς, ως χώρα, βιώνουμε τα τελευταία 50 χρόνια μια συνεχιζόμενη αύξηση της παράνομης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Γνωρίζουμε επακριβώς τις συνέπειες μιας παράνομης εισβολής και λαμβάνουμε κάθε απειλή πολύ σοβαρά υπόψη μας», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ο Ερντογάν στα τέλη Ιουλίου υπέδειξε στο κόμμα του ότι η Τουρκία “πρέπει να είναι πολύ ισχυρή ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα γελοία πράγματα στην Παλαιστίνη” και, επιπλέον, “όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορεί να κάνουμε κάτι παρόμοιο και σε αυτούς”.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν δριμεία επίπληξη από το Ισραήλ, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Israel Katz να παρομοιάζει τον Ερντογάν με τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, λέγοντας ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να “θυμάται τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε”, αναφερόμενος στην εκτέλεση του Χουσεΐν με απαγχονισμό το 2006.

Σχετικά με τα σχόλια του Τούρκου προέδρου, εκπρόσωπος της πρεσβείας στις ΗΠΑ δήλωσε στο Fox News Digital: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον ισραηλινό λαό. Το πρόβλημά μας ήταν με τις βίαιες πράξεις και τα ανεύθυνα βήματα της σημερινής εξτρεμιστικής ισραηλινής κυβέρνησης».

Ο κ. Λετυμπιώτης υποστήριξε ότι μέρος του ζητήματος είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον “τις λεγόμενες παγωμένες συγκρούσεις” και αυτό γίνεται “πιο εμφανές από ποτέ και πιο ειδικά στην περιοχή μας” με όλο και πιο έντονες μάχες.

Όσον αφορά ειδικά την Τουρκία, ο κ. Λετυμπιώτης επισημαίνει τη συνεχιζόμενη “τουρκοποίηση” τμημάτων της Κύπρου -αλλαγή ονομάτων γεωγραφικών περιοχών και “συστηματική καταστροφή” της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς- ως μία από τις κύριες ενδείξεις ότι η Τουρκία επιδιώκει επιρροή και έλεγχο και όχι κάποια αλτρουιστική διάθεση.

«Είναι στο πλαίσιο του τουρκικού αναθεωρητισμού, του επεκτατισμού στη νεο-οθωμανική προσέγγιση», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης. «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτού του είδους την προσέγγιση από την Τουρκία».

«Στην περίπτωση της περιοχής και ιδιαίτερα στην περίπτωση του αφηγήματος που έχει υιοθετήσει η Τουρκία και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Ερντογάν, θα πρέπει να επισημάνουμε και τη χρονική στιγμή που επιλέγουν να συνεχίσουν αυτό το αφήγημα και τη θέση που παίρνουν τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Η Κύπρος με τη σειρά της έχει προσεγγίσει άλλα κράτη, όπως η Αρμενία, τα οποία έχουν αισθανθεί πρόσφατα το βάρος των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας: Το Καραμπάχ, όπως το αποκάλεσε ο Ερντογάν, ήταν ένας θύλακας περίπου 120.000 Αρμενίων που ζούσαν εντός του Αζερμπαϊτζάν μέχρι που τους έδιωξαν από τη χώρα πέρυσι και η γη τους κατασχέθηκε από το Μπακού.

Η Κύπρος διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στο σχέδιο των ΗΠΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν τον Μάρτιο μια θαλάσσια διαδρομή που θα ξεκινούσε από την Κύπρο και θα παρέδιδε βοήθεια σε λιμάνια της Λωρίδας της Γάζας.

«Η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έλεγχο ασφαλείας σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα», δήλωσε ο Lior Haiat, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τον Μάρτιο.

Ο κ. Λετυμπιώτης ελπίζει ότι αυτή η συνεργασία, που γεννήθηκε από την “καλύτερη περίοδο” των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, θα συνεχίσει να βελτιώνει το κύρος και την παγκόσμια αντίληψη της χώρας, οδηγώντας σε περαιτέρω πρόοδο.

«Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βασίζονται σε ένα θεμέλιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης. «Η Κύπρος δεν προσεγγίζεται πλέον από τις ΗΠΑ μόνο μέσα από το πρίσμα του Κυπριακού, αλλά και ως αξιόπιστος, σταθερός εταίρος».

«Ο ρόλος της Κύπρου και το επίπεδο συνεργασίας έχει αναδειχθεί ουσιαστικά τόσο από τις εκκενώσεις πολιτών σε κρίση στην περιοχή όσο και από την πολύ σημαντική εγχώρια πρωτοβουλία που δημιούργησε τα θαλάσσια σύνορα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα».

Ωστόσο, εξέφρασε το παράπονο ότι η Τουρκία παραμένει πρόβλημα λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, όπου η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του βέτο της με ανησυχητικά αποτελέσματα, όπως όταν η Σουηδία χρειάστηκε να συναινέσει στις απαιτήσεις της Άγκυρας πριν ο Ερντογάν συμφωνήσει να της επιτρέψει να ενταχθεί στη συμμαχία.

«Βλέποντας πώς συμπεριφέρεται η Άγκυρα με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση της Κύπρου αν ζητούσαμε την ένταξή της, ένα θέμα που η Τουρκία δεν συζητά καν», είπε.

Τέλος, σημειώνεται ότι η τουρκική πρεσβεία δεν απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις του Fox News Digital, σχετικά με τα σχόλια του εκπροσώπου της Κύπρου μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, μεταδίδεται από το FOX News με τίτλο Cyprus government official discusses Turkey’s regional ambitions.

ΠΗΓΗ: δίκτυο FOX News – Turkey’s invasion threats should be taken ‘very seriously’: Cyprus official – “Cyprus has served as a major hub for humanitarian aid delivery efforts to the Gaza Strip”

Κανένας συμβιβασμός με την τουρκική κατοχή, λέει ο Λετυμπιώτης: Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: