Η απάντηση των Γάλλων… «Ανάμεσα στη μεγαλοπρέπεια μιας τελετής έναρξης και την ερείπωση: Το μεγαλείο και η παρακμή του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας»

Το Ολυμπιακό Στάδιο στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) στο Μαρούσι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro, στο πλαίσιο αφιερώματος για τα στάδια που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες, άρθρο με υπογραφή Théo Sivazlian γινεται αναφορά σε “αίσθημα σπατάλης” για το ΟΑΚΑ.

Αυτό είναι που κυριαρχεί όταν συζητάμε την τρέχουσα κατάσταση των δομών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. 20 χρόνια μετά, το Ολυμπιακό στάδιο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Απειλήθηκε με κατάρρευση, χρειάστηκε να κλείσει τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2023 επειδή η γυάλινη και μεταλλική οροφή του δεν τηρούσε «τα εγκεκριμένα ρυθμιστικά επίπεδα όσον αφορά τη στατική επάρκεια», σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΟΑΚΑ.

Με βάρος σχεδόν 9.000 τόνους, αυτή η οροφή σχεδιάστηκε για τους Αγώνες από τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava έναντι 256 εκατομμυρίων ευρώ, ή 30 εκατομμύρια περισσότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Αρκετά για να προκαλέσουν, όπως και σήμερα, αμέτρητες επικρίσεις σε μια χώρα, την Ελλάδα, που επλήγη σκληρά από μια οικονομική κρίση μεταξύ 2009 και 2015.

Μετά την αφαίρεση επικίνδυνων πάνελ, το γήπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά από τον περασμένο Μάιο, αλλά παραμένει υπό ανακαίνιση μέχρι το 2026. Την πρώτη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αυτή τη θεαματική τελετή έναρξης, που γέμισε περηφάνια τους Έλληνες.

«Εκείνο το βράδυ, 72.000 θεατές επευφημούσαν τις 201 διεθνείς αποστολές και ένα θέαμα προς τιμήν της επιστροφής αυτών των Αγώνων στο λίκνο του Ολυμπισμού», λέει η Alexia Kefalas, ανταποκρίτρια της Le Figaro στην Αθήνα.

Πέρα από την τελετή έναρξης και τους ΟΑ Αθήνα 2004, το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια σε άλλες χρήσεις του ΟΑΚΑ τα χρόνια που μεσολάβησαν, όπως για παράδειγμα ότι αποτέλεσε την έδρα ποδοσφαιρικών ομάδων.

Φιλοξενώντας σήμερα την Εθνική Ελλάδας και ευρωπαϊκούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την ερχόμενη σεζόν, το Ολυμπιακό στάδιο προσπαθεί να επιβιώσει. Στη μέση ενός Ολυμπιακού συγκροτήματος που δυστυχώς έχει ερειπωθεί- καταλήγει το δημοσίευμα.

Τίτλος: «Ανάμεσα στη μεγαλοπρέπεια μιας τελετής έναρξης και την ερείπωση: το μεγαλείο και η παρακμή του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας»

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Entre faste d’une cérémonie d’ouverture et délabrement : grandeur et décadence du stade olympique d’Athènes

“Πέσανε τα τείχη” στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για τον αργυρό Ολυμπιονίκη της Κύπρου: Για «τη μεγάλη καρδιά που έχει η μικρή πατρίδα μας» μίλησε ο Παύλος Κοντίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: