Η αυξητική τάση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου: Οι προσπάθειες της Ευρώπης για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία δεν υπήρξαν επιτυχείς…

epa11227052 Russian President Vladimir Putin meets with the media at his campaign headquarters in Moscow, Russia EPA, NATALIA KOLESNIKOVA, POOL




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Μια εκ των βασικότερων διαστάσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι σαφώς ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης. Κατόπιν της έναρξης του πολέμου, η Ευρώπη αναζήτησε εναλλακτικές πηγές ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Αν και η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκε δραστικά τα προηγούμενα δυο έτη με την Ευρώπη να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, φαίνεται ότι για το 2024, τα στοιχεία διαφοροποιούνται.

Για την περίοδο 2018 και 2019, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ανήλθαν μεταξύ 175 και 180 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ωστόσο, ο πόλεμος και οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας περιόρισαν τις εξαγωγές, λ.χ. οι εξαγωγές φυσικού αερίου δια μέσου αγωγού στην Ουκρανία προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 55,6%.

Για το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν μόλις στα 28,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ημερήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη για το 2023 ήταν 77,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ, για το 2022 ήταν 174,8.

  • Στοιχεία, τα οποία δόθηκαν από την Gazprom αναφέρουν πως η εταιρεία διοχέτευσε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη δια μέσου διάφορων οδών συνολικού ύψους 63,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων για το 2022.

Ανεξάρτητες πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι η Gazprom δεν έδωσε επίσημα στοιχεία, αναφέρουν πως για το 2023 παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης με απώλειες 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία θέλοντας να αντιμετωπίσει τις απώλειες εσόδων από την Ευρώπη αύξησε τις εξαγωγές της προς την Κίνα, ένδειξη της διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, ο μέσος όρος εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη παρουσιάζει αύξηση για το 2024. Τον περασμένο Μάιο, οι ημερήσιες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 39% συγκριτικά με τον Μάιο του 2023.

Αντίστοιχα, αύξηση της τάξης του 23% παρατηρήθηκε και για τον μήνα Ιούνιο. Εδώ, σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2024, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης επέβαλαν νέες κυρώσεις σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύονται οι επενδύσεις και η παροχή υπηρεσιών σε έργα παραγωγής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως επίσης και η επανεξαγωγή του δια μέσου των θαλάσσιων υδάτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Μπορεί, λοιπόν, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να μειώθηκαν, ωστόσο μερικά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία είτε απλώς επιλέγουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο. Φαίνεται πως το 2024 θα υπάρξει αύξηση των εισαγωγών προς την Ευρώπη.

Ο προβληματισμός, ο οποίος προκύπτει έγκειται στο γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, κατόπιν της εισβολής στην Ουκρανία και προσπάθησε να αναζητήσει, εν μέρει επιτυχώς, νέες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ευρώπης για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία δεν υπήρξαν επιτυχείς. Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά μερικών ευρωπαϊκών κρατών στην ρωσική αγορά φυσικού αερίου συμπίπτει με τις αυξανόμενες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης παρά τις πρόσφατες αντεπιθέσεις. Είναι, επομένως, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης ένας καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του πολέμου;

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το Κυπριακό, 50 χρόνια μετά τον μαύρο Ιούλη του 1974, παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής: Είναι αναγκαία η διασύνδεση της ασφάλειας με τη βιωσιμότητα της λύσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: