H γήρανση στην ανατομία του εγκεφάλου: Πέντε κρίσιμες αλλαγές σε σύνδεση με τον τρόπο ζωής και τη γενετική- Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανέλυσε 50 χιλιάδες εικόνες [videos]

Νιότη και γήρανση via youtube




Oχι μόνο ρυτίδες και λευκά μαλλιά: η γήρανση αφήνει επίσης αναμφισβήτητα σημάδια στην ανατομία του εγκεφάλου, με περιοχές που ζαρώνουν και άλλες που αλλάζουν δομή.

Υπάρχουν πέντε κρίσιμες αλλαγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και η αναγνώρισή τους δεν ήταν καθόλου εύκολη επειδή είναι ανεπαίσθητες, αλλά αναπόφευκτες και έχουν συγκεριμένους δεσμούς τόσο με τον τρόπο ζωής όσο και με τη γενετική.

Περιγράφηκαν στο περιοδικό Nature Medicine από την ερευνητική ομάδα που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και περιλαμβάνει ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης και αναλυτές βιοϊατρικών εικόνων.

Αυτά που συμβαίνουν στον γερασμένο εγκέφαλο είναι αλλαγές που συνδέονται με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, και η γνώση του της αναγνώρισή τους υπόσχεται να κάνει τις μελλοντικές διαγνώσεις νευροεκφυλιστικών ασθενειών πιο ακριβείς.

Για να μπορέσουμε να δούμε πώς αλλάζει ο εγκέφαλος καθώς γερνάει, ήταν απαραίτητο να αναλυθούν περίπου 50 χιλιάδες εικόνες που ελήφθησαν με πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό. Για αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

«Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πώς συμβαίνουν οι αλλαγές» που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση, παρατηρεί ο Χρήστος Δαβατζίκος, ειδικός στη βιοϊατρική απεικόνιση στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, συγγραφέας του άρθρου σε συνεργσία με τον Zhijian Yang, ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη. στη βιοϊατρική από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση, ικανή να υπερβεί ό,τι είχε γίνει μέχρι τώρα, δηλαδή κάποιες μελέτες που διεξήχθησαν σε μικρό αριθμό ατόμων.

Βοηθός στους ερευνητές ήταν το σύστημα AI που ονομάζεται Surreal-Gan. Ωστόσο, πρώτα ήταν απαραίτητο να το εκπαιδεύσουν και αυτό έγινε διδάσκοντας το σύστημα να διαβάζει τα δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας 1.150 υγιών ατόμων ηλικίας μεταξύ 20 και 49 ετών και 8.992 ηλικιωμένων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν προβλήματα με γνωστική έκπτωση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα AI έμαθε να αναγνωρίζει τα σημάδια της γήρανσης και ήταν έτοιμο να επανεξετάσει τις 49.482 εικόνες MRI που συλλέχθηκαν από 11 μελέτες.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης οδήγησε στον εντοπισμό των πέντε σημείων γήρανσης του εγκεφάλου. Τρεις από αυτές, για παράδειγμα, υπάρχουν σε ορισμένες μορφές άνοιας, άλλες σε Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Η ελπίδα των ερευνητών είναι ότι στο μέλλον αυτές οι πρόοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της εμφάνισης της άνοιας με μεγάλη ακρίβεια. Έχουν επίσης εντοπιστεί δεσμοί μεταξύ των πέντε αλλαγών και του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ή με γενετικά χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ansa.it 

Σε επίθεση DDoS οφείλεται η εκτεταμένη βλάβη στις πλατφόρμες Telegram και WhatsApp στη Ρωσία: Διήρκεσε μία ώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: