Για χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ «αυτή την εβδομάδα» δηλώνει έτοιμος ο Λευκός Οίκος: Επικοινωνία του Προέδρου Μπάιντεν με τον Μακρόν, τον Σολτς, τον Στάρμερ και την Μελόνι

FILE PHOTO: epa11513311 White House National Security Communications Advisor John Kirby speaks during the daily press briefing at the White House, in Washington, DC, USA, 31 July 2024. EPA/SAMUEL CORUM / POOL




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προετοιμαστεί για τυχόν επιθέσεις του Ιράν και των συμμάχων του «αυτήν την εβδομάδα» εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

  • Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, με φόντο τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε κατά την επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα από τις αναφορές ότι το Ιράν σχεδιάζει να παραδώσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, προσθέτοντας ότι μια παρόμοια κίνηση θα αποτελούσε δραματική κλιμάκωση.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Παρασκευή ότι δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο Ιράν στην χρήση του βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος μικρής εμβέλειας Fath-360, σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών. Οι εν λόγω πηγές προσέθεσαν ότι αναμένουν την άμεση αποστολή εκατοντάδων δορυφορικά κατευθυνόμενων όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

  • Οι ΗΠΑ ενισχύουν κι άλλο τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανησυχία πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη δεν πάει να εντείνεται, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός ε.α. Όστιν έδωσε διαταγή στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου, το οποίο μεταφέρει μαχητικά F-35C, να κινηθεί ταχύτερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, καθώς υπάρχει κίνδυνος επίθεσης ευρείας κλίμακας της λιβανικής Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, ή απευθείας, από το ίδιο το Ιράν, εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ο κ. Όστιν, ο οποίος είχε συνδιάλεξη με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ χθες, διέταξε επίσης να αναπτυχθεί στην περιοχή το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εφοδιασμένο με πυραύλους κρουζ USS Georgia, πρόσθεσε ο κ. Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, την ανάγκη να μειωθούν «οι άμαχοι που παθαίνουν κακό», να σημειωθεί «πρόοδος προς την σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» που κρατούνται στον θύλακο, καθώς και να υπάρξει αποτροπή των επιθέσεων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτή του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε επίσης στο Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε ήδη την περασμένη εβδομάδα την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Μέση Ανατολική, αναπτύσσοντας ιδίως πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Το USS Abraham Lincoln θα προστεθεί στο USS Theodore Roosevelt, άλλο αεροπλανοφόρο που βρισκόταν ήδη στην περιφέρεια.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

«Έκλεψε» το πλεονέκτημα του Τραμπ στην οικονομία η Κάμαλα Χάρις: Την εμπιστεύονται περισσότεροι Αμερικανοί στα οικονομικά ζητήματα έναντι του πρώην προέδρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: