Φωτιά στην βορειοανατολική Αττική, ημέρα τρίτη: Εκατοντάδες πυροσβέστες επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες * Ασύλληπτο το μέγεθος της καταστροφής σε σπίτια και επιχειρήσεις [videos]

FILE PHOTO: Κατεστραμμένη από την φωτιά κατοικία στην Νέα Πεντέλη. Photo: Hellas Journal




Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σοβαρές καταστροφές, πλήττοντας τον αστικό ιστό και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν τιτάνια μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και του μεγάλου θερμικού φορτίου.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, με σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν παραδοθεί στις φλόγες στις περιοχές της Πεντέλης, των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου.




Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο όταν εντοπίστηκε η σορός μιας 63χρονης γυναίκας από τη Μολδαβία, η οποία εργαζόταν σε επιχείρηση κατασκευής στεφάνων. Η φωτιά περικύκλωσε το κτίριο πριν το προσωπικό καταφέρει να διαφύγει. Η άτυχη γυναίκα, φοβισμένη, δεν κατάφερε να πηδήξει από το μπαλκόνι, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να χάσει τη ζωή της.




  •  Η πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης το κλειστό Γυμναστήριο Πεντέλης, εντείνοντας την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά την καταστροφή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 85.000 έως 100.000 στρέμματα καμένης γης, με το πύρινο μέτωπο να φθάνει έως και τα 24 έως 30 χιλιόμετρα.




Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εδώ και πολλές ώρες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν στην περιοχή ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες μέσα στα καμένα, ενώ παράλληλα σβήνουν και τα όποια καντηλάκια παρουσιάζονται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

  • Σύμφωνα με την Πυροσβεστική συνεχίζουν και επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι και τις 13:00 το μεσημέρι πραγματοποιούσαν περιοδικά ρίψεις νερού 10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς αποδόθηκε στη κυκλοφορία και το τελευταίο οδικό κομμάτι της λεωφόρου Διόνυσου από την περιοχή της Δροσιάς έως την Νέα Μάκρη, που παρέμενε κλειστό από το πρωί.

Επικίνδυνη μέρα και αύριο Τετάρτη

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τετάρτη σε Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 14 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους).

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης).

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου).




 

Οι καταγραφές από τον δορυφόρο του Copernicus αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Αττική: 168 ενεργά μέτωπα κατέκαψαν 85.000 στρέμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: