Φλέγεται και πάλιν η Μέση Ανατολή: Μπορούμε να ελπίζουμε σε ειρήνευση στη “γειτονιά” μας; Ασφαλώς η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να είναι μονολεκτική!

epa11547888 Smoke rises following an Israeli air strike as internally displaced Palestinians sit next to their tents in Khan Younis camp, southern Gaza Strip, 13 August 2024. EPA, HAITHAM IMAD




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (Ντίνου) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο συνεχών ανταγωνισμών που συνήθως κατέληγαν σε σκληρές πολεμικές συγκρούσεις. Η εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό νομίζω πως είναι πάρα πολύ εύκολη και απλή.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει τεράστιο ενδιαφέρον και αξία για τους λεγόμενους ισχυρούς της γης ένεκα κυρίως της γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού πλούτου, κυρίως ορυκτών καυσίμων, που διαθέτει.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Αρχής γενομένης από το 1948, όταν, αποφασίσθηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ (αναφαίρετο ασφαλώς δικαίωμα κάθε λαού να έχει το δικό του κράτος), με πρωτεύουσα την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ και σε εδάφη αμφισβητούμενα, με τους Παλαιστίνιους αλλά και τους πιο έγκριτους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι ανέκαθεν τα εδάφη αυτά ήσαν παλαιστινιακά.

  • Αντί λοιπόν η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ να φέρει την ειρήνη πιο κοντά, δημιούργησε συνθήκες συνεχών προστριβών που τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε αδυσώπητες συγκρούσεις παρόμοιες των οποίων η ανθρωπότητα έζησε στους πιο πρόσφατους μεγάλους παγκόσμιου πολέμους. Κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίες αυτές οι επιλογές.

Οι Ισραηλινοί πάλευαν για αιώνες να αποκτήσουν το δικό τους κράτους. Κι αυτό έγινε κατορθωτό μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καθότι μάλιστα οι Εβραίοι έβγαιναν από αυτόν τον Πόλεμο αποδεκατισμένοι από το μένος της χιτλερικής λαίλαπας. Κάτι που όπως φαίνεται πολύ γρήγορα ξέχασαν!

Ο τρόπος που συμπεριφέρονται στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας δεν αφήνει κανένα περιθώριο να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Διότι, όσα δίκαια κι αν έχουν οι Ισραηλινοί, δεν μπορούν να αφανίζουν ακόμα και τους αγέννητους, επειδή, όπως υποστηρίζουν, τους χρησιμοποιούν ως ασπίδες οι ακραίοι της Χαμάζ!

Κι έτσι φθάσαμε σήμερα στο σημείο να κρατούμε την ανάσα μας υπό το φόβο επέκτασης των συγκρούσεων την εξέλιξη των οποίων ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει.

Με δεδομένο μάλιστα ότι από ιδρύσεως του κράτος του Ισραήλ, ολόκληρος σχεδόν ο αραβικός κόσμος μπήκε σε ένα διαρκή αγώνα σε κάθε επίπεδο, που μοναδικό στόχο έχει να διαλύσει αυτό το κράτος, αντιλαμβανόμαστε πως τα πράγματα δεν μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε εξομάλυνση ακόμα κι αν αύριο το Ισραήλ σταματήσει κάθε πολεμική ενέργεια και παραχωρήσει τη γη που δικαιούνται στους Παλαιστινίους.

Κι αυτό δεν είναι ασφαλώς ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά είναι κάτι που το λένε καθημερινά όλοι οι φανατικοί ισλαμιστές.

Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε σε ειρήνευση στην Μέση Ανατολή; Η απάντηση ασφαλώς στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να είναι μονολεκτική! Προς το παρόν παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα και προσευχόμαστε να αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της Μέσης Ανατολής ότι με τις ενέργειες τους μπορεί να φέρουν την ολική καταστροφή…

Υστερόγραφο: Το τερμάτισαν οι Γάλλοι στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας! Ντροπή και Αίσχος! Τολμούν άραγε να κάνουν τα ίδια και με τον Αλλάχ; Όχι βέβαια! Γιατί μετά δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν! Ξέρετε γιατί….. Ευχαριστούμε τον γίγαντα Νόβακ Τζόκοβιτς για τη πληρωμένη απάντηση που έδωσε στους αντίχριστους που τρυπώνουν παντού προκειμένου να προσβάλουν τα Ιερά και τα όσια μας!

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Κύπρος πενθεί και η Τουρκία γιορτάζει… Ενώ τα τουρκικά drones και μαχητικά αεροσκάφη σκέπασαν την ήλιο στα κατεχόμενα, η Ελλάδα απουσιάζε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: