F-4 Phantom… «Φαντομάδες», σας ευχαριστούμε! Δίχως τίτλους τέλους η τελετή για τα 50 χρόνια Phantom στην Ανδραβίδα. Ιστορία, διδάγματα, αποκαλύψεις και το βλέμμα στην 5η γενιά

Το επετειακά βαμμένο για τα 50 χρόνια επιχειρησιακής δράσης F-4 Phantom στο υπόστεγο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής άμυνας




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από τότε που οι ισχυρότατοι κινητήρες του F-4 Phantom βρυχήθηκαν κατά την διαδικασία απογείωσης από τους διαδρόμους των αεροπορικών βάσεων που τα φιλοξένησαν.

Η τελετή της Τετάρτης στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, έδρα της 338 Μοίρας «Άρης», με τα εναπομείναντα αλλά άκρως επιχειρησιακά F-4 Phantom, θα μπορούσε να πει κάνεις ότι τα είχε όλα.

Μνήμη, τιμή προς τους 24 συνολικά αεροπόρους που έχασαν τη ζωή τους με τα F-4 Phantom, τις οικογένειές τους που ήταν εκεί, θύμησες από την ύπαρξη των «φαντασμάτων» αλλά και την ηχηρή απουσία τους στο FIR Λευκωσίας το 1974, παρόλο που οι αεροπόροι ήταν έτοιμοι να πράξουν αυτό για το οποίο τους έπλασε η Σχολή Ικάρων!

Οι απόστρατοι «φαντομάδες» είχαν πολλά να θυμηθούν για τα σιδερένια φτερά που τους είχε εμπιστευτεί η πατρίδα.

Ο 74χρονος σήμερα Αντισμήναρχος ε.α. Παναγιώτης Κουμπούρης είπε ότι «άλλαξε όλο το δόγμα της πολεμικής αεροπορίας και η εκπαίδευση ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν», ενώ ο Αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Σκαρλάτος σημείωσε πως «από περιστεράκια που πετάγαμε ευτυχείς, γίναμε οι «αγκρέσορες» και όχι μόνο γίναμε τέτοιοι, φτιάξαμε και το ελληνικό top gun, το σχολείο όπλων τακτικής.».

Τα F-4 Phantom, οι «φαντομάδες», ιπτάμενοι και μηχανικοί, σε κάθε προσκλητήριο της πατρίδας
φώναζαν παρών.

Το 1974 με αποστολή το πλήγμα κατά του Τούρκου κατακτητή στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Το 1987, όταν το Τουρκικό ωκεανογραφικό Sismic επιχείρησε ν’ αμφισβητήσει την κυριαρχία της
Ελλάδας στο Αιγαίο.
Το 1996 στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων που στοίχισε την ζωή σε τρεις αξιωματικούς του πολεμικού
ναυτικού και που η Άγκυρα επιχείρησε να «γκριζάρει» το Αρχιπέλαγος.

Ο ίδιος ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης αποκάλυψε ότι με το που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική κρίση του 2020, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, ΜΟΝΟΙ τους οι μηχανικοί της Ανδραβίδας και μέσα σε λίγες ημέρες έδωσαν ετοιμοπόλεμα και «φορτωμένα» 19 F-4 Phantom.

«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διαρκής επένδυση στην άμυνα της χώρας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία της. Στο πλαίσιο αυτό στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην πίστα και στα καταφύγια των αεροσκαφών. Δεν θα επιχειρούν τα θρυλικά F-4 Phantom στο μέλλον, αλλά τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη του κόσμου τα F 35.», σημείωσε ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του τόνισε ότι δεν ήταν η τελευταία πτήση για τα F-4 Phantom η 28 η Αυγούστου.

Τα «φαντάσματα» έχουν αρκετές ώρες διαθέσιμες για ν’ αποσυρθούν. Πρώτα θα γίνει η αμερικανική αυτοψία στην Ανδραβίδα για να υποδείξουν στους Έλληνες επιτελείς τι θα πρέπει να γίνει στην πτέρυγα ώστε να φιλοξενήσει από το 2030 τα F-35 και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της βάσης. Από τότε και μετά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση…

Ημερήσια Διαταγή….

Συγκινημένος αλλά και έτοιμος να δώσει απαντήσεις σε όλους όσοι επαναλαμβάνουν τα της παλαιότητας των «γερόλυκων» της πολεμικής αεροπορίας εμφανίστηκε ο Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχος Χρήστος Σπυρόπουλος.

Αφού έκανε την ιστορική αναδρομή για την άφιξη των πρώτων F-4 Phantom και την αποστολή συνολικά 32 ιπταμένων στις ΗΠΑ για την εκπαίδευσή τους σημείωσε «τα ελληνικά F-4 Phantom μετά τον εκσυγχρονισμό τους και το πρόγραμμα δομικής αναβαθμίσης που υπέστησαν, έχουν αναδειχθεί ίσως η καλύτερη αναβαθμισμένη εκδοχή του F-4 Phantom παγκοσμίως.

Και αυτός είναι ένας λόγος που αποτελούν μέχρι και σήμερα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής ισχύος της
πολεμικής αεροπορίας καθώς μπορούν να αναλάβουν ευρεία γκάμα αεροπορικών επιχειρήσεων μέρα και νύχτα, εξαπολύοντας με μεγάλη ακρίβεια το σύνολο σχεδόν των όπλων από το οπλοστάσιο της πολεμικής αεροπορίας.»

Στην τελετή στην Ανδραβίδα έγινε γνωστό ότι η συσσωρευμένη γνώση των μηχανικών της 117 Πτέρυγας Μάχης, οδήγησε εδώ και τρία χρόνια στην απόφαση τα F-4 Phantom να συντηρούνται εργοστασιακά εντός των πυλών της αεροπορικής βάσης, επιδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την αυτάρκεια της μονάδας και της πολεμικής μοίρας.

«Η πρόσφατη πιστοποίηση στο αεροσκάφος σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως ο πύραυλος ακριβείας AGM-65 Maverick, η κατευθυνόμενη βόμβα λέιζερ GBU-50 με την αξιοποίησή της από το ατρακτίδιο lightning, η ενσωμάτωση μικροσυσκευών ασφαλούς επικοινωνίας με τους φίλιους σταθμούς ραντάρ, η ολοκλήρωση ψηφιακών καταγραφικών DVR και οι συνεχείς προσπάθειες των ιπτάμενων της 338 μοίρας για καινοτόμες λύσεις συνδεσιμότητας και μεταφοράς δεδομένων, φανερώνουν ότι η νέα γενιά όχι μόνο συνεχίζει σε πείσμα της νομοτελειακής γήρανσης του
αεροσκάφους να εργάζεται με όραμα και αφοσίωση, αλλά δηλώνει και την ετοιμότητα να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή της ζητηθεί εφόσον το επιβάλλουν οι καταστάσεις», είναι μια απάντηση που δίνουν ιπτάμενοι και μηχανικοί της 117 Πτέρυγας Μάχης για την μαχητικότητα, ετών 50, των F-
4 Phantom.

Το βλέμμα στα F-35

Τα F-4 Phantom προέβαλαν την αεροπορική ισχύ μας είπε ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος σημείωσε με έμφαση «Σήμερα όμως γιορτάζουμε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή, την εποχή των F-35, της πιο σύγχρονης αεροπορικής πλατφόρμας σήμερα στον πλανήτη. Η πλατφόρμα αυτή του F-35 θα διασφαλίσει ότι και στο μέλλον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθήσει να συγκαταλέγεται στις πιο σύγχρονες αεροπορίες του κόσμου. Και ότι θα μπορεί, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον να υπερασπίζεται αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.»

Ο κύριος Δένδιας, δίχως να την κατονομάσει, αναφέρθηκε στην γείτονα και τις «υπόγειες» προσπάθειες στις οποίες επιδίδεται αρκετό καιρό, μήπως καταφέρει και η ίδια να εισέλθει εκ νέου στο πρόγραμμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς, στο οποίο υπήρξε συμπαραγωγός πριν την εκδίωξή της λόγω της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να προμηθευτεί ρωσικά αντιαεροπορικά- αντιβαλλιστικά συστήματα S-400.

Και επειδή τώρα η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα προπορεύεται αισθητά με F-16 Viper, Rafale F3R και από το 2030 F-35, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα υποσχέσεων περί αποθήκευσης των ρωσικών S-400 ώστε να ξεπαγώσει η «αποβολή» της από τα stealth αεροσκάφη.

«Αν παρακολουθούμε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και την αγωνιώδη προσπάθεια άλλων χωρών της περιοχής μας, όχι κατ’ ανάγκη χωρών που δεν έχουν διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των F-35, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σωστή ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά αυτής της υπερσύγχρονης πλατφόρμας. Μίας πλατφόρμας που δίνει στην Πατρίδα μας ένα πλεονέκτημα, μία ποιοτική υπεροχή στη διαρκή, διαχρονική προσπάθεια να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.» τόνισε ο υπουργός.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Από το «παράθυρο ευκαιρίας» της τέταρτης Belh@rra, στο κόψιμο του γόρδιου δεσμού για τις ΜΕΚΟ και τα νέα υποβρύχια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: