Έντονη αυγουστιάτικη παρασκηνιακή, κυρίως, κινητικότητα στο Κυπριακό με προβλεπτό αποτέλεσμα: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν στη Λευκωσία… (video)

From left to right: Nikos CHRISTODOULIDES, President of the Republic of Cyprus, and Olaf SCHOLZ, Federal Chancellor, Germany. Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Με απαιτήσεις θα μεταβεί στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, αργότερα αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Θα προσέλθει στο δείπνο με ένα κατάλογο με ζητήματα, που εάν ικανοποιηθούν θα οδηγήσουν βαθμηδόν στο «ξεπάγωμα» της ενταξιακής πορείας της κατοχικής Τουρκίας. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει και το γνωρίζουν καλά στην Άγκυρα. Κι αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στην Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά ενστάσεις έχουν κι άλλοι εταίροι μας.

Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσκληση προς Φιντάν και πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συμπεριφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ στη διάρκεια του δείπνου. Θα εξαρτηθεί και από τη στάση, που θα τηρήσει η κατοχική πλευρά στο Κυπριακό. Ο Σεπτέμβριος,  όπως προκύπτει από την αυγουστιάτικη κινητικότητα, θα έχει εξελίξεις.

  • Ο Γενικός Γραμματέας επιμένει να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ο τελευταίος, ο οποίος έχει άγχος για την καρέκλα του καθώς μπορεί να μην τον επιλέξει η Άγκυρα για τις επερχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, παραμένει πιστός μεν στη γραμμή, σπεύδει όμως να την υπερτονίζει σχεδόν καθημερινά.

Η Τουρκία δεν δίνει ενδείξεις για αλλαγή στάσης, ωστόσο, για προφανείς λόγους θέλει να χειρίζεται το θέμα με περισσότερη διπλωματικότητα. Αυτό επί της ουσίας δεν σημαίνει οτιδήποτε. Μια η γραμμή είτε εκφράζεται «ήπια» είτε όχι. Είναι, όμως, προδήλως μια  διχοτομική πολιτική.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο υπάρχει περισσότερη ένταση. Η κατοχική πλευρά απειλεί και αντιδρά σε πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορούν τις διώξεις των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Πολλοί θεωρούν πως αυτή η πολιτική απομακρύνει τις προοπτικές επανέναρξης συνομιλιών. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η πίεση, μάλλον, βοηθά στις προσπάθειες.

Το ζήτημα που απασχολεί είναι τι θα γίνει μετά από μια συνάντηση των τριών στη Νέα Υόρκη. Ιδιαίτερα εάν γίνει το προβλεπτό. Να προσέλθει, δηλαδή, ο Τατάρ να επαναλάβει τα περί αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας και να φύγει.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη ενδεχομένως να επιλέξουν τις χωριστές συναντήσεις.

  • Να συναντήσει, δηλαδή, ο Αντόνιο Γκουτέρες τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια τον Τατάρ και να τους ενεχειρήσει το έγγραφο (concept paper), που έχει ετοιμάσει η Προσωπική Απεσταλμένη του, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο στόχος είναι όπως το concept paper, ένα μίνι Πλαίσιο Γκουτέρες, να δοθεί για να ξεκινήσει συζήτηση.

Εάν ο Τατάρ το απορρίψει, το ερώτημα που θα τεθεί ευθέως θα είναι: Και τώρα τι; Δύσκολο να υπάρχει και απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, όπως συναφώς αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις διαχρονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τα αποκαλυπτήρια του νέου εγκάθετου του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, θα είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» του: Ένας παράνομος «Πρέσβης» και μεγάλος σφετεριστής ο Σερίμ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το θράσος τους δεν έχει όρια, θέλουν και επίδομα κατακτητή: Με τη λογική του κατευνασμού η κατοχική δύναμη αποθρασύνεται… Κάπου συμφωνούν ο Τατάρ και μερικοί “δικοί” μας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: