Ενώπιον ενός εφιαλτικού σεναρίου στην πολύπαθη Μέση Ανατολή: Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε ένας περιφερειακός πόλεμος είναι πλέον πιθανός

FILE PHOTO: epa11514629 Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei (front) leading a prayer before the coffins of late Hamas leader Ismail Haniyeh and his bodyguard in Tehran, Iran, 01 August 2024. Haniyeh and one of his bodyguards were targeted and killed in Tehran on 31 July 2024. EPA, IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT




Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή αυξάνεται απότομα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς εκφράζει η εφημερίδα Financial Times, σε ανάλυση του Andrew England.

Αναφέρεται ότι τα  χτυπήματα στη Βηρυτό και την Τεχεράνη θα μπορούσαν να βυθίσουν το Ισραήλ και το Ιράν ακόμα πιο βαθιά σε έναν επικίνδυνο κύκλο κλιμάκωσης.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) αναμφίβολα στοιχηματίζει ότι τα χτυπήματα θα στείλουν ένα μήνυμα αποτροπής στους εχθρούς της χώρας του, ενώ θα συσπειρώσει τους Ισραηλινούς μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Αλλά είναι ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου που κινδυνεύει να πυροδοτήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπως φοβόταν η περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ισραήλ απειλούσε με αντίποινα από τότε που μια επίθεση με ρουκέτα στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο σκότωσε 12 νεαρούς σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, για την οποία τόσο το ίδιο όσο και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ.

Αλλά η στόχευση ενός από τους κορυφαίους βοηθούς του Νασράλα στην καρδιά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό ήταν στην κορυφή της κλίμακας των αναμενόμενων απαντήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξαπολύει πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τις 7 Οκτωβρίου και ο Σουκρ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης της οργάνωσης που το Ισραήλ έχει σκοτώσει εδώ και χρόνια.

Στη συνέχεια, η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε (Haniyeh) ανέβασε το διακύβευμα σε ένα νέο επίπεδο. Η επίθεση της Τεχεράνης επιφέρει ένα επώδυνο, ταπεινωτικό πλήγμα όχι μόνο στη Χαμάς, αλλά και στην Ισλαμική Δημοκρατία σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Έδειξε επίσης ότι το Ισραήλ – το οποίο δεν έχει κρύψει την προθυμία του να στοχεύσει τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται – είναι έτοιμο να φτάσει στα άκρα ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν απεγνωσμένα την αποκλιμάκωση.

Η περιοχή, που έχει κυριευτεί από άγχος εδώ και μήνες, κάθεται τώρα σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς αναμένει την απάντηση της Χεζμπολάχ, του προστάτη της, του Ιράν, και του λεγόμενου άξονα αντίστασης, ενός δικτύου μαχόμενων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ισραήλ και το Ιράν έχουν ωθήσει ο ένας τον άλλον στο χείλος του γκρεμού στο παρελθόν, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να κάνουν πίσω, ιδίως μετά την ανταλλαγή επιθέσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Απρίλιο.

Το Ιράν ήταν σαφές ότι δεν επιθυμεί μια άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Ο πρωταρχικός του στόχος είναι η επιβίωση της δημοκρατίας, που σημαίνει να κρατά τη σύγκρουση μακριά από το έδαφός του και να βασίζεται στους μαχητές που υποστηρίζει προκειμένου να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Ωστόσο, η απόφασή του να εξαπολύσει την πρώτη άμεση επίθεση στο Ισραήλ από ιρανικό έδαφος τον Απρίλιο έδειξε ότι είναι επίσης πρόθυμο να αυξήσει τα διακυβεύματα εάν αισθάνεται ότι προκαλείται ή βρίσκεται υπό πίεση.

Σημειώνεται πάντως ότι τα μυριάδες χτυπήματα του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου δεν έχουν συντελέσει πολύ στο να αποτρέψουν τους εχθρούς του. Εδώ και μήνες ανταλλάσσει χτυπήματα με τη Χεζμπολάχ με αυξανόμενη αγριότητα, αν και αυτά έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνοριακή περιοχή Ισραήλ-Λιβάνου.

Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η δολοφονία του Σουκρ δεν θα προκαλέσει μια πιο δυναμική  απάντηση, βυθίζοντας τους αντιπάλους βαθύτερα σε ένα φαύλο κύκλο βίας. Υπήρχε από καιρό ο φόβος ότι ένας λάθος υπολογισμός ή μια πρόκληση θα πυροδοτούσε την επόμενη φάση της σύγκρουσης – από τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ δέχθηκε πυρά από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πολλαπλά μέτωπα και εξαπέλυσε πλήγματα στο Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα εάν οι όλο και πιο θολές κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί ή πρόκειται να ξεπεραστούν. Το Ισραήλ δεν έχει κρύψει την αποφασιστικότητά του να απωθήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, είτε μέσω διπλωματίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ είτε μέσω στρατιωτικών μέσων.

Πράγματι, η Ουάσιγκτον έπρεπε να πασχίσει πολύ για να πείσει την ακροδεξιά κυβέρνηση του Netanyahu να μην εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας στις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα. Είναι επίσης εύλογο να υποθέσει κανείς ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ προετοιμάζονται για έναν πλήρη πόλεμο από το 2006, όταν προχώρησαν σε μια σύγκρουση 34 ημερών.

Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον Λίβανο, ένα έθνος βυθισμένο στην οικονομική και πολιτική δυσπραγία και σε κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάρρευσης σε περίπτωση μιας ισραηλινής εισβολής. Αλλά οι συνέπειες για το Ισραήλ θα ήταν επίσης υψηλές. Η Χεζμπολάχ, ευρέως θεωρείται ένας πολύ πιο τρομερός εχθρός από τη Χαμάς.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τη Χεζμπολάχ με όλα τα μέσα της εάν ξεσπάσει ένας πλήρης πόλεμος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει απευθείας χτυπήματα και την κινητοποίηση των μαχητών στον άξονα της αντίστασης – από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη έως τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα σήμαινε εντατικοποίηση των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και τον κίνδυνο να συντριβεί η αεράμυνά του – ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι έπληξε το Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας ένα άτομο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για τη «σιδηρά» δέσμευσή τους στην άμυνα του Ισραήλ, θα κινδύνευαν επίσης να παρασυρθούν βαθύτερα στη σύγκρουση, με τις δυνάμεις τους στο Ιράκ και τη Συρία να αποτελούν πιθανούς στόχους. Η διεθνής ναυτιλία -που ήδη δέχεται επίθεση από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα- θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες απειλές. Τα αραβικά κράτη ανησυχούν για τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις.

Πρόκειται για το εφιαλτικό σενάριο για το οποίο έχουν προειδοποιήσει οι περιφερειακές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό αυτού του πολέμου έχουν αποτύχει και έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τον θάνατο του Haniyeh, του κύριου συνομιλητή της Χαμάς με τους διαμεσολαβητές. Αντίθετα, οι ΗΠΑ -και η περιοχή- παλεύουν με την καθημερινή διαχείριση μιας κρίσης που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και θανατηφόρα.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Andrew England: The risk of all-out Middle East war is rising sharply

Το ανάρμοστο -με κλειστά τα μάτια- φιλί της Αμελί στον Εμανουέλ: Γιατί ξαφνικά όλοι μιλούν για τη “γλυκειά” σχέση της υπουργού Αθλητισμού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: