Ένας ακόμη πολύ πικρός Αύγουστος… Ποτέ στην ελληνική ιστορία Έλληνες αξιωματικοί δεν συμπεριφέρθηκαν τόσο θρασύδειλα, όπως οι χουντικοί στην Κύπρο…

FILE PHOTO: epa11488787 A woman mourns a relative during a memorial service for the soldiers who lost their lives fighting in the 1974 Turkish invasion of Cyprus, held annually at the Tymvos Makedonitissa military cemetery in Nicosia, Cyprus, 20 July 2024. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*, Λευκωσία

Ό,τι και να λέει ο Ουμπέρτο Έκο, υπάρχουν νέα τον Αύγουστο! Ο πλανήτης είναι σε αναταραχή, οι πόλεμοι συνεχίζονται και στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ενώ απειλείται ακόμη και ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, είτε από ατύχημα είτε αν τα πράγματα πάρουν μια χειρότερη τροπή από τη σημερινή.

Ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ δεν βοηθά καθόλου την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης ούτε στη Μέση Ανατολή, ούτε στην Ουκρανία. Η αμερικανική πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα στο διεθνές επίπεδο, ενώ ο προεκλογικός αγώνας διχάζει βαθιά την ίδια την αμερικανική κοινωνία.

Στα δικά μας η Τουρκία δραστηριοποιείται στη διεθνή σκακιέρα και διεκδικεί ρόλο δίπλα στους μεγάλους, ενώ η Ελλάδα ζει στον δικό της κόσμο, με τη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας. υπηρετώντας τους αμερικανικούς σχεδιασμούς χωρίς κανένα αντάλλαγμα για τα εθνικά της συμφέροντα.

Όσον αφορά την Κύπρο μετατράπηκε σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην υπηρεσία των αμερικανικών σχεδιασμών για την ενίσχυση του Ισραήλ.

  • Την ίδια ώρα η Λευκωσία εκλιπαρεί την έναρξη ενός νέου ακόμη δικοινοτικού διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά. Διάλογο που για την ώρα απορρίπτει η Άγκυρα, για να πετύχει ακόμη προκαταρκτικά και άλλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην ελληνική και την κυπριακή πολιτική σκηνή, με δεδομένες τις ελλαδικές και τις κυπριακές πολιτικές ελίτ, η Τουρκία διευρύνει την επιρροή της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια αλλά και αλλού, επαναπροσδιορίζοντας την ζώνη των συμφερόντων της όπως αυτή το εννοεί.

Παράλληλα ο Ερντογάν καταφέρνει να ισορροπεί πάντα ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, αποκομίζοντας μεγάλα στρατηγικά και οικονομικά οφέλη. Στη Μέση Ανατολή, παρά τη ρητορική του εναντίον του Ισραήλ, διατηρεί πάντα μια καλή σχέση με τις ΗΠΑ αφού άλλωστε το Ισραήλ τροφοδοτείται με πετρέλαιο από αγωγούς που περνούν μέσα από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα εξάλλου και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και με ρεκόρ τις ανταλλαγές ανάμεσά τους.

Αύγουστος μήνας και πριν 50 χρόνια το αθηναϊκό κράτος, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενον, Εγγλέζων, Αμερικανών και ΝΑΤΟ, διακήρυξε στεντορεία τη φωνή δια στόματος Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Και ανενόχλητος ο Αττίλας προήλασε, σφάζοντας και βιάζοντας σώματα και ψυχές.

Οι δε αρχηγοί του στρατού, αεροπορίας και ναυτικού, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γρηγόριος Μπονάνος, συμμέτοχοι με τον Γκιζίκη και τον Ιωαννίδη στη διοργάνωση του πραξικοπήματος, αρνήθηκαν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν την Κύπρο με διάφορες γελοίες δικαιολογίες.

  • Ποτέ στην ελληνική ιστορία Έλληνες αξιωματικοί δεν συμπεριφέρθηκαν τόσο θρασύδειλα. Και ποτέ Έλληνες αξιωματικοί δεν συμφώνησαν να παραχωρήσουν εθνικό έδαφος στην Τουρκία.
  • Διότι αυτό έγινε με την πρώτη τουρκική εισβολή. Είχαν συμφωνήσει να δώσουν έδαφος στην Τουρκία, ανεξάρτητα αν η Τουρκία δεν τήρησε τη συμφωνία και προχώρησε με την δεύτερη εισβολή στην κατάληψη σχεδόν του 40% του κυπριακού εδάφους.

Σήμερα οι επιλογές που έχουμε δεν είναι πολλές. Είτε θα συρθούμε υπό την τουρκική πίεση και απειλή σε διαπραγματεύσεις με όρους παράδοσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, είτε θα αντισταθούμε με μια αποτρεπτική ισχύ και μια ανεξάρτητη διπλωματία που θα υπολογίζει η Άγκυρα.

Καλλιεργείται από διάφορες πλευρές μιας μορφής ηττοπάθεια και διαχέεται η τουρκική προπαγάνδα ότι μας είναι αδύνατο να αντισταθούμε. Ο στόχος είναι καθαρός : να αποδεχτούμε αμαχητί την τουρκική προτεκτοροποίηση, ένα νέο νέο-οθωμανικό ιμπέριουμ.

Όμως – και το έχω ξαναγράψει από αυτή τη στήλη – η Τουρκία δεν είναι αήττητη. Αντιμετωπίζει πολλαπλά δικά της προβλήματα ενώ είναι γνωστόν ότι ο Ερντογάν τολμά εκεί που δεν βρίσκει αντίσταση. Εκεί που θα συναντήσει αντίσταση θα αναδιπλωθεί.

Βεβαίως ο στόχος δεν είναι ο πόλεμος. Μόνον ανόητοι μπορεί να είναι υπέρ του πολέμου. Ο στόχος είναι να υποχρεωθεί η Τουρκία σε αναδίπλωση. Και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν ειρηνικά με διαπραγματεύσεις,στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει Αιγαίο και Κύπρος να αντιμετωπισθούν από το αθηναϊκό κέντρο ως ενιαίος αμυντικός χώρος. Όλοι οι σοβαροί στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η Κύπρος αφεθεί εύκολη λεία στην τουρκική επιβουλή, το Αιγαίο θα έχει την ίδια μοίρα.

  • Η απώλεια δε της Κύπρου θα είναι η δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή, προπάντων που δεν θα είναι η μόνη ελληνική απώλεια. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Με αυτά λοιπόν και με άλλα, ο Αύγουστος έχει νέα … Και στη γειτονιά μας με την κρίση στη Μέση Ανατολή και την επαπειλούμενη γενίκευση του πολέμου, αλλά και με άλλα σοβαρά που συμβαίνουν στο παγκόσμιο χωριό. Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε το μείζον από το έλασσον. Και το μείζον είναι η επιβίωσή μας στη γωνιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική επιβίωσης.

* Στέφανος Κωνσταντινίδης – [email protected]
Πανεπιστημιακός, ποιητής, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δυστυχώς, η Μεταπολίτευση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε βάρος της Κύπρου: Η δεύτερη εισβολή του Αττίλα και ο Καραμανλής που διέγνωσε ότι το νησί κείται μακράν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: