File Photo Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο. Φωτογραφία: Αρχείο Hellas Journal
Σε συνεδρίαση βρίσκεται εκτάκτως από τις 11.30 το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την αναπομπή του νόμου περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέπεμψε το νόμο «περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων Νόμου», ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή στην τελευταία της Ολομέλεια πριν από το θερινό κλείσιμο στις 11 Ιουλίου.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος προχώρησε στην απευθείας αναφορά στο Ανώτατο τριών νόμων που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια.
Ο νόμος που αναπέμφθηκε αφορά τροποποίηση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη και είχε ως στόχο τη βελτίωση διατάξεων αναφορικά με την επιβολή και είσπραξη των χρεώσεων από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης και αναφορικά με την άσκηση εποπτείας και ελέγχων από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Ο νόμος κρίθηκε αναγκαίος αφού θεωρήθηκε ότι δημιουργοί και καλλιτέχνες δεν λάμβαναν χρήματα για το πνευματικό τους έργο.
Στους λόγους της αναπομπής ο Πρόεδρος αναφέρει την ασυμβατότητα του νόμου με το δίκαιο της ΕΕ, με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με τα άρθρα 1Α, 23, 25, 26, 28, 61, 80, 167 και 179 του Συντάγματος.
Ο πρώτος νόμος αφορά το Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων, που ψηφίστηκε ύστερα από σχετικές προτάσεις νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.
Ο Πρόεδρος ανέφερε στο Ανώτατο Συνταγματικό Διακαστήριο και νόμο με τον οποίο εισάγονται περαιτέρω ρυθμίσεις στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) για κουρεμένους καταθέτες. Ο νόμος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο του «Περί εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα τροποποιητικού νόμου του 2024» αφού θεωρήθηκε αντίθετος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά αλλά και την εκτίμηση των επιπτώσεων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον. Θεωρήθηκε επίσης αντίθετη με τα άρθρα 1Α, 61 και 179 του Συντάγματος.
Οι αναφορές έχουν οριστεί για οδηγίες από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 4 Σεπτεμβρίου.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΕΑΝ/MK
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE