Έκανε άνω-κάτω την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ: Η φωτογραφία “φωτιά” με το μήνυμα για την “πυρπολημένη” Κωνσταντινούπολη… Τι εννοεί ο Ίσραελ Κατζ; (video)

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Φωτογραφία από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו, Facebook




Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί στην κατοχική Τουρκία η ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς στο Χ στην οποία απεικονίζεται ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από μια τουρκική σημαία και την Κωνσταντινούπολη τυλιγμένες στις φλόγες.

Με την ανάρτησή του ο κ. Κατς σχολιάζει το κλείσιμο του Χ στην Τουρκία και κάνει tag τόσο τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αναφέροντας ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος «μετατρέπει την Τουρκία σε δικτατορία μόνο και μόνο για χάρη της υποστήριξής του στους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, ενάντια στη στάση όλου του ελεύθερου κόσμου».

Ο Ερντογάν, προσθέτει, «καταστρέφει το τουρκικό κράτος, το οποίο έχει επιστημονικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και οικονομικές δυνατότητες. Διαβρώνει την κληρονομιά του Ατατούρκ. Ας ελπίσουμε για καλύτερες μέρες».

  • Μερικοί υπονοούν ότι η φωτογραφία του Ερντογάν στην ανάρτηση του Κατζ με την “πυρπολημένη” Κωνσταντινούπολη από πίσω του είναι μήνυμα για του τι μπορεί να συμβεί αν η Τουρκία, όπως ισχυρίστηκε ο ισλαμιστής πρόεδρός της, επιχειρήσει εισβολή στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Διασποράς Amichai Chikli δημοσίευσε στον λογαριασμό του X στα τουρκικά. Έγραψε ότι «ακούει τις απειλές [από] τον φιλο-Χαμάς [Ερντογάν]», και τον “χτύπησε”, προσθέτοντας ότι είναι «κλόουν και ο τουρκικός λαός το ξέρει».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του κόμματος Yesh Atid, Yair Lapid, έγραψε στο X, «Ο Πρόεδρος Ερντογάν φωνάζει και κραυγάζει ξανά. Είναι ένας κίνδυνος για τη Μέση Ανατολή».

Έγραψε επίσης ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να καταδικάσει τις απειλές και «τον αναγκάσει να σταματήσει την υποστήριξή του στη Χαμάς».

Αφού διάβασε το σχετικό άρθρο της The Jerusalem Post, ο Ολλανδός εθνικιστής βουλευτής Geert Wilders ανάρτησε στο X, δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν «είναι τελείως τρελός» και προτείνοντας την απομάκρυνση της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε δε τον Ερντογάν «ισλαμοφασίστα».

Η απάντηση από τουρκικής πλευράς ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και του διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Φαχρετίν Αλτούν, οι οποίοι έδειξαν ότι ενοχλήθηκαν αφάνταστα στην Τουρκία, ιδιαίτερα από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του Ερντογάν.

Ο Φιντάν επέκρινε την ανάρτηση του Ισραηλινού ομολόγου του με στόχο τον Πρόεδρο της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτη ασθένεια».

«Η εμμονή του Ισραήλ Κατζ να στοχοποιεί συνεχώς τη χώρα μας και τον αξιότιμο Πρόεδρό μας με τις αυταπάτες του, αντί να εκπληρώνει τα καθήκοντά του ως Υπουργού Εξωτερικών, είναι μια απόλυτη ασθένεια», είπε ο Φιντάν σε δήλωσή του στο X την Παρασκευή.

«Αυτό το άτομο, του οποίου η ύπαρξη στο υπουργικό συμβούλιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη συκοφαντία και ψέματα, είναι ένα μνημείο της αναίδειας και της θρασύτητας της γενοκτονικής κυβέρνησης Νετανιάχου», πρόσθεσε ο Φιντάν.

Αμέσως μετά την ανάρτηση αντέδρασε ο ισλαμο-εθνικιστής Φαχρετίν Αλτούν με δική του ανάρτηση στην οποία αναφέρει:

«Κοίτα εδώ, δολοφόνε ψυχικά άρρωστε! Όσο παίρνεις το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βρώμικο στόμα σου όπου ρουφάς το αίμα αθώων, θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε περισσότερο και να στεκόμαστε πίσω του πιο αποφασιστικά».

Ούτε ο Πρόεδρος μας ούτε η χώρα μας μπορούν να μάθουν τίποτα από τους δολοφόνους! Οπωσδήποτε μια μέρα, θα λογοδοτήσετε για αυτήν την επαίσχυντη γενοκτονία που διαπράξατε».

Σε δική του αντίδραση ο κ. Ιμάμογλου απαντάει:

«Σας επιστρέφω ακριβώς αυτή τη δήλωση που προσβάλλει τη σημαία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν θα μάθουμε δημοκρατία και νόμο από κάποιον που έχει στα χέρια του το αίμα δεκάδων χιλιάδων παιδιών».

Ακολούθησε απάντηση και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην οποία αναφέρει ότι «αυτό το πρόσωπο, του οποίου η παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο συνίσταται σε εμμονή στη συκοφαντία και το ψέμα, αποτελεί μνημείο της αυθάδειας και της αναίδειας της γενοκτονικής κυβέρνησης Νετανιάχου».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια ανέφερε ότι «δεν είναι δική σας δουλειά να δώσετε μήνυμα στην Τουρκία».

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι γιοί του Ισμαήλ Χανίγια, Αμπντουσαλάμ και Χεμάμ.

Εκτός από τον Χάκαν Φιντάν, στην κηδεία του Χανίγια παρέστησαν εκ μέρους της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος Τζεβνέτ Γιλμάζ και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

  • Η τουρκική σημαία στην πρεσβεία στο Τελ Αβίβ κυμάτιζε μεσίστια ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον αναπληρωτή Τούρκο πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη, επειδή η τουρκική σημαία στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ κυμάτιζε μεσίστια ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε ανακοίνωσή του.

Ο Χανίγια δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του, αλλά το Ιράν και σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία αυτή και έχουν ορκιστεί εκδίκηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη χθεσινή ημέρα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους για τον Χανίγια.

Η ανακοίνωση του Κατς ανέφερε ότι ο Χανίγια ήταν ο ηγέτης της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στην ομηρεία στη Γάζα περισσότερους από 250 ανθρώπους, πυροδοτώντας τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, απαντώντας στην ανακοίνωση του Κατς με ανάρτηση στο Χ, τόνισε: «Δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη σκοτώνοντας διαπραγματευτές, απειλώντας διπλωμάτες», σε μια προφανή αναφορά στη δολοφονία Χανίγια.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι.

Σφοδρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας για τη μεσίστια σημαία στην τουρκική πρεσβεία: «Ας πάνε στην Τουρκία να θρηνήσουν με τον αφέντη τους Ερντογάν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: