Ευτυχώς υπάρχουν και λίγοι στα κατεχόμενα που προσπαθούν να αντισταθούν: Οργανώσεις καταδίκασαν το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα “δύο κράτη”

FILE PHOTO: Πορεία «ειρήνης και δημοκρατίας» διοργάνωσε στην κατεχόμενη Λευκωσία η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Ο. ΑΣΙΚ




Τουρκοκυπριακές συντεχνίες, οργανώσεις και κόμματα πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της τουρκικής παράνομης «πρεσβείας» στα κατεχόμενα για το ψήφισμα που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση για το Κυπριακό.

Συγκεντρωμένοι μπροστά από την παράνομη «πρεσβεία», εκπρόσωποι της BES, ÇAĞSEN, Güç-Sen, KTOEÖS, του Ιδρύματος Αρίφ Χασίν Ταχσίν, της Ένωσης Ειρήνης, της Πρωτοβουλίας Ειρήνης και Δημοκρατίας, του Συλλόγου Ιδεών Κερύνειας, του Αριστερού Κινήματος, του Κινήματος Πράσινης Ειρήνης, του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος και του Κόμματος Νέα Κύπρος, σε κοινή τους δήλωση, έκαναν λόγο για ένα ψήφισμα «μη αποδεκτό και άκυρο».

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Ούτε διχοτόμηση, ούτε προσάρτηση, ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος», οι διαδηλωτές άκουσαν την πρόεδρο της KTOEÖS, Σελμά Εϊλέμ, να διαβάζει την κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι «υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί, το κεφάλαιο και οι συνεργάτες τους, που επωφελούνται από το status quo, προσπαθούν να θέσουν τους Τουρκοκύπριους εκτός διεθνούς δικαίου».

Οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις δηλώνουν ότι η πρόσφατη απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για τη λύση των δυο κρατών είναι απαράδεκτη και παραγνωρίζει τη βούληση των Τ/κ.

Στη δήλωση γίνεται λόγος για προσπάθεια αφομοίωσης και ενσωμάτωσης των Τ/κ, καταγγέλλοντας προσπάθειες αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα με εποικισμό και παροχή υπηκοοτήτων.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι Τ/κ είναι «πολιτικά ισότιμοι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «απαιτούμε σεβασμό στην θέλησή μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής του 1977-79 και των συγκλίσεων στο Κραν Μοντανά, με στόχο την εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας και την ειρήνη στην Κύπρο».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν, Σενέρ Ελτζίλ, τόνισε ότι οι Τ/κ, δίνουν μάχη κοινωνικοοικονομικής επιβίωσης και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

ΚΥΠΕ-Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Κύπρος σκληραίνει την πολιτική της: Η Γραμμή Αττίλα δεν είναι σύνορο και δεν δεχόμαστε ροές μεταναστών μέσω αυτής, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: