Έχει ευθύνη και η Αθήνα για το λάθος της Λευκωσίας: Γι’ αυτό πρέπει οι κ. Γεραπετρίτης και Κόμπος να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στον Φιντάν και να ξεχάσουν τον κατευνασμό…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας, Χακάν Φιντάν αποδέχθηκε την πρόσκληση των διεφθαρμένων Βρυξελλιωτών και τελικά θα παραστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Φυσικά, ο πρώην αρχικατάσκοπος δεν θα έχανε την ευκαιρία που του έδωσαν, με την συγκατάθεση της Λευκωσίας (και της Αθήνας φυσικά), οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου. Και θα παραστεί ενώ δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος, στο οποίο διατηρεί με στρατιωτικά μέσα την κατοχή του 37% του εδάφους του.

Η κριτική μας στην απόφαση της Λευκωσίας να αποδεχθεί αυτή την αρνητική, κατά τη γνώμη μας, εξέλιξη είναι δεδομένη. Τίθεται και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να το προσέξουν στο Προεδρικό Μέγαρο:

Όταν εσύ ο ίδιος αποδέχεσαι τον «βιαστή» σου να κάθεται με θράσος απέναντι σου και να υποστηρίζει ότι καλώς σε «βίασε», ποιο μήνυμα στέλνεις στον υπόλοιπο κόσμο; Αυτό που ο καθένας καταλαβαίνει.

Και στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι υποβοηθητικός ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

  • Αντιλαμβάνομαι την πρεμούρα των Ελλήνων διπλωματών να μην διαταράξουν τις δήθεν «αρμονικές» σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά, σε ότι αφορά το Κυπριακό πρέπει να προσέχουν: Δύο οι επιλογές: Είτε βλέπουν το Κυπριακό ως θέμα κατοχής και βοηθούν, είτε κάθονται στον πάγκο και παρακολουθούν αμέτοχοι.

Κατά τα άλλα: Η κυπριακή κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποιες σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα απέναντι στο ψευδοκράτος, οι οποίες χάθηκαν λόγω της ανάρμοστης πρόσκλησης προς τον Φιντάν.

Το κυνηγητό όσων έχουν σφετεριστεί τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στον κατεχόμενο «βορρά», είναι μία εξαιρετική ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία πρέπει να συνεχιστεί. Είναι γνωστά τα ονόματα των σφετεριστών. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να συλληφθούν και να αντιμετωπίσουν την κυπριακή Δικαιοσύνη. Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στα μέλη της ομάδας που ασχολείται με το θέμα.

Εξαιρετική ήταν (μέχρι την Παρασκευή) και η εξέλιξη και με την αεροπορική εταιρεία TUI, η οποία επιτέλους είχε αποδεχθεί ότι παρανομούσε αποστέλλοντας χιλιάδες Ευρωπαίους τουρίστες στα κατεχόμενα. Με ένα e-mail η γερμανική εταιρεία προχώρησε στην απαγόρευση των μονοήμερων εκδρομών στην κατεχόμενη Κύπρο, μία ορθή κίνηση που αποτελούσε οικονομικό πλήγμα για το ψευδοκράτος.

Όμως την Παρασκευή το βράδυ τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν. Η TUI αποδέχθηκε μεν ότι εστάλη το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα αλλά όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της δεν υπήρχε έγκριση από την κορυφή της εταιρείας.

Τούτο το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η Λευκωσία πρέπει να το κερδίσει. Η Τουρκία φαίνεται ότι εκβίασε την TUI, επειδή διαθέτει ξενοδοχεία στην κατοχική χώρα και μεταφέρει κάθε χρόνο 2 με 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους τουρίστες.

Παρά τον τουρκικό εκβιασμό στην εταιρεία η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να είναι απόλυτη και να επιβάλει μία διά παντός την νομιμότητα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν ευθύνη, βέβαια, διότι αυτές τις συμφωνίες έκαναν με τους ξένους ταξιδιωτικούς οργανισμούς: Φέρτε μας τουρίστες και δεν πειράζει να κάνετε και εκδρομές στα κατεχόμενα. Βούρδουλας που τους αξίζει…

Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει αυτή την πρακτική. Καλώς έπραξε, με την ελπίδα ότι δεν θα υποχωρήσει. Αν και σε αυτή την ιστορία κάτι δεν μου αρέσει, κάτι δεν έγινε με τον ορθό τρόπο…

  • Επανερχόμενος στην πρόσκληση προς τον περίεργο Φιντάν, θα επιμείνω ότι πρόκειται για λάθος της Λευκωσίας, για το οποίο έχει ευθύνη και η Αθήνα, η οποία στην υπόθεση του ιταλικού ερευνητικού έσφαλλε, ότι και να λέει ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Δεν θα συμφωνήσουμε με το αφήγημα του. Έπρεπε να ασκήσει την ορθή πολιτική των προκατόχων του, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Καστελόριζου, το καλοκαίρι του 2020.

Ο κ. Γεραπετρίτης γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, διότι ήταν από τότε στον στενό κύκλο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να στοχεύσει όλα τα τουρκικά πλοία που απειλούσαν το ελληνικό νησί.

Ήταν αυτή η αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ανάγκασε τους Τούρκους να υποχωρήσουν, όχι οι υπόγειες συζητήσεις με τον σημερινό επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Είναι θέμα παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και τίποτα άλλο. Ο κ. Γεραπετρίτης ακούει από τον ίδιο τον Φιντάν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει η Τουρκία, ούτε θα σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα. Ας μην ρίχνουμε λοιπόν οι ίδιοι, η Αθήνα και η Λευκωσία, νερό στο μύλο της κατοχικής χώρας.

Εύχομαι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου να έχουν προετοιμαστεί και να απαντήσουν σκληρά στις αναμενόμενες προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου τους, μέσα στο ευρωπαϊκό «σπίτι» τους. Είπαμε «φίλοι» και «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ -αναφέρομαι στον κ. Γεραπετρίτη, όχι στον κ. Κόμπο-, αλλά όχι και να επιτρέπεται να βιάζουν οι Τούρκοι τις συνειδήσεις μας μπροστά στα μάτια μας.

Το λάθος της πρόσκλησης στον Φιντάν, μπορεί να «διορθωθεί» μόνο αν οι δύο υπουργοί, δώσουν στον πρώην αρχικατάσκοπο πληρωμένες απαντήσεις για την κατοχή της Κύπρου.

  • Αναμένουμε, λοιπόν, από τον κ. Γεραπετρίτη να σταθεί βράχος δίπλα στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος -όπως έχει αποφασιστεί- δεν θα μείνει σιωπηλός και δεν θα δεχθεί τις προσβολές του Φιντάν.

Το λάθος μπορεί να φέρει και θετικά αποτελέσματα, αν συμπαρασταθούν στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών οι ομόλογοί του των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγιναν ήδη συζητήσεις και συνεννοήσεις με τον άβουλο Μπορέλ, για κοινό μήνυμα της Ε.Ε. εάν ο Φιντάν είναι προκλητικός. Και επίσης θα έχει ενδιαφέρον αν πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Κόμπου με τον Φιντάν, έστω και μακριά από τα φώτα. Εν αναμονή, λοιπόν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όσοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί τα δύο μεγάλα –«αμαρτωλά» κόμματα της Κύπρου, «αμαρτωλά» λόγω των θέσεων τους στο Κυπριακό- έψαξα και πληροφορήθηκα ότι:

Λόγω των συνεχιζόμενων διακοπών των ηγετών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ τα γραφεία έκλεισαν, και πόλεμος να γίνει, ανακοινώσεις δεν εκδίδουν!!! Σοβαρότητα μηδέν.

Δεύτερον: Έτσι κι αλλιώς, στο θέμα της πρόσκλησης των Βρυξελλών προς τον Χακάν Φιντάν, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ συμφωνούν με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης. Πάνω απ’ όλα ο κατευνασμός της κατοχικής Τουρκίας. Συγχαίρουμε την κ. Αννίτα Δημητρίου και τον κ. Στέφανο Στεφάνου!!! Μήπως να παρατείνουν τις διακοπές τους;

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ποιοι σαμποτάρουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου: Πρέπει επιτέλους να προηγούνται τα εθνικά συμφέροντα από τα προσωπικά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: