Εχασε και τα δύο του πόδια στο Χάρκοβο, πολεμώντας τους Ρώσους: Τώρα είναι ο πιο περιζήτητος εργένης στην Ουκρανία* H διπλή αποστολή του Αλέξαντρ Μπούντκο [video]

O Αλέξαντρ Μπούντκο Φωτογραφία: Χ/GwarWorin




Οταν μια οβίδα εξερράγη κοντά στον Αλέξαντρ Μπούντκο, ο 26χρονος βρέθηκε θαμμένος ζωντανός και με «τρομερούς πόνους». Λίγο αργότερα, τα τραύματα θα οδηγούσαν στον ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών του.

Ήταν, όπως και τώρα, Αύγουστος. Του 2022.

Ο Ουκρανός στρατιώτης βοηθούσε στην υπεράσπιση της βορειοανατολικής περιοχής του Χάρκοβο από τις εισβολές των ρωσικών δυνάμεων, όταν η μονάδα του δέχθηκε επίθεση.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά, είναι ο πρωταγωνιστής του The Bachelor, ενός τηλεοπτικού ριάλιτι στο οποίο πολλές γυναίκες αγωνίζονταιγια την αγάπη του.

Ο ίδιος, μιλώντας στο BBC, λέει πως ελπίζει η εκπομπή να τον βοηθήσει να βρει την αγάπη μετά τον χωρισμό με την κοπέλα του τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα κίνητρά του δεν είναι μόνο ρομαντικά. Θέλει, όπως αναφέρει, με την παρουσία στην εκπομπή να ευαισθητοποιήσει τους τηλεθεατές για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί με αναπηρία.

Θέλει να δείξει ότι οι τραυματισμένοι βετεράνοι δεν είναι «αουτσάιντερ, αλλά πλήρη μέλη της κοινωνίας».

«Στην περίπτωσή μου, η ζωή μου τώρα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο, καλύτερη από πριν τραυματιστώ», λέει χαρακτηριστικά.

Τα χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας, εργαζόταν ως barista σε εστιατόριο του Κιέβου, ενώ σπούδαζε γραφιστική. Τα όνειρά του τότε ήταν «προσγειωμένα»: να ταξιδέψει, να ανακαλύψει τον κόσμο, να αναπτυχθεί επαγγελματικά και να κάνει οικογένεια.

Αλλά η ζωή του ανατράπηκε πριν από δύο χρόνια, όταν έγινε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που εντάχθηκαν στον στρατό.

Τον Αύγουστο του 2022 τοποθετήθηκε κοντά στο Izyum, μια κατεχόμενη πόλη στην πρώτη γραμμή της ρωσικής προέλασης.

Η πόλη απελευθερώθηκε από το Κίεβο μόλις ένα μήνα αφότου ο Αλεξάντρ Μπούντκο τραυματίστηκε σοβαρά.

«Ούρλιαξα από φρικτό πόνο»

«Ούρλιαξα από φρικτό πόνο και φώναξα για να με ακούσουν», θυμάται καθώς πηγαίνει πίσω στον τραυματισμό του.

Οι σύντροφοί του του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. «Κατάλαβα ότι είχα χάσει τα πόδια μου τη στιγμή του τραυματισμού, δύο ή τρία δευτερόλεπτα αφότου ένιωσα τον πόνο».

Σε εκείνη την επίθεση, οι αρχές δήλωσαν ότι είχαν βρει περισσότερα από 400 πτώματα σε τάφους κοντά στην πόλη.

Παρά τη δύσκολη ανάρρωση, μπόρεσε να περπατήσει με προσθετικά πόδια μέσα σε έξι μήνες.

«Όταν δεν είχα προσθετικά, έπρεπε να κυκλοφορώ με αναπηρικό καροτσάκι. Ανακάλυψα πόσο απρόσιτο και ακατάλληλο ήταν το Κίεβο για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, παρόλο που είναι η πρωτεύουσα», υπογραμμίζει.

Οι τραυματισμοί εξαιτίας του πολέμου σημαίνουν ότι η εμπειρία του Αλεξάντρ Μπούντκο γίνεται ολοένα και πιο κοινή στην Ουκρανία.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν τον αριθμό των τραυματιών πολέμου, δεκάδες χιλιάδες υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τα άκρα τους.

Και ύστερα ήρθε το Bachelor

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ριάλιτι, που ονομάζεται Legs Off – το οποίο παρουσίασε ο Αλεξάντρ Μπούντκο – που αποτυπώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία καθώς μετακινούνται στις πόλεις της Ουκρανίας.

Εκτός από την παρουσίαση, ο βετεράνος έχει επίσης γράψει ένα βιβλίο, κέρδισε μετάλλια στους Αγώνες Invictus και εμφανίστηκε με έναν θίασο μπαλέτου στις ΗΠΑ – όλα αυτά ενώ αναρρώνει από τα τραύματά του.

Είναι τόσο δημοφιλής στην Ουκρανία που το app του The Bachelor «έπεσε», όταν ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο πρωταγωνιστής στην επόμενη σεζόν.

Οι παραγωγοί του The Bachelor θεωρούν τον βετεράνο ως σύμβολο ελπίδας. «Παρά τους ακρωτηριασμούς του, ο Αλεξάντρ Μπούντκο κάνει ποδήλατο, οδηγεί αυτοκίνητο και ανεβαίνει στα βουνά. Ζει τη ζωή στο έπακρο», λέει η Natalia Franchuk, από το STB, το δίκτυο στο οποίο θα προβληθεί η εκπομπή.

Με πληροφορίες από BBC

Το πρώτο τους παιδί υποδέχτηκαν ο Τζάστιν Μπίμπερ και η Χέιλι Μπίμπερ: Η συγκινητική ανάρτηση που συγκέντρωσε ήδη 8 εκατ. “likes”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: