Δύει ο ήλιος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή: Με όλους να βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη, επειδή το εννοούν ή διότι μπλοφάρουν, η κατάσταση θα κλιμακωθεί…

Secretary of State Antony J. Blinken meets with Egyptian President Abdel Fattah El-Sisi in Al Alamein, Egypt on Tuesday, August 20, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Ήλθε, είδε και απήλθε. Γράφτηκε για τον Ιούλιο Καίσαρα ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός πραγματοποίησε την ένατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Επισκέφτηκε το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ ασκώντας πιέσεις για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία.

Αποχώρησε με άδεια χέρια, τουλάχιστον προς το παρόν στάδιο. Η Χαμάς απέρριψε την επικαιροποιημένη πρόταση που παρουσίασε η Ουάσιγκτον, το δε Ισραήλ την αποδέχτηκε, υπό τις καταγγελίες πως όλοι οι όροι που έθεσε πως έγιναν δεκτοί.

  • Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, με φόντο τις ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για την εξάπλωση του πολέμου σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες εκτός από τις ΗΠΑ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν η Αίγυπτος και το Κατάρ θα συνεχιστούν και μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας οι δύο αραβικές χώρες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συμφωνήσει η Χαμάς σε μια συμβιβαστική πρόταση.

Θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης; Δύσκολο να εκτιμηθεί. Ούτως ή άλλως η σύγκρουση της Χαμάς και του Ισραήλ είναι ένα μόνο κομμάτι στο εκρηκτικό παζλ. Αναπόφευκτα, με το νέο γύρο συνομιλιών να οδηγούνται και πάλι σε αδιέξοδο, επανέρχονται οι ανησυχίες για μια γενικευμένη, περιφερειακή σύγκρουση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το κέντρο βάρους του πολέμου μετατοπίζεται σταδιακά από τη Λωρίδα της Γάζας στο βόρειο μέτωπο. Κατέστησε σαφές πως η χώρα του προετοιμάζεται για σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι μια ευρεία επίθεση στο Λίβανο είναι πολύ πιθανή.

  • Αλλά και η σιιτική οργάνωση προετοιμάζεται και δείχνει να επιδιώκει μια σύγκρουση με το Ισραήλ. Τα απειλητικά μηνύματά της και τα βίντεο που καταγράφουν φορτηγά γεμάτα πυραύλους να κινούνται μέσα σε υπόγειες σήραγγες δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες για τις προθέσεις της και ότι είναι καιρός για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Και φυσικά από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει το Ιράν, το οποίο μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην καρδιά της πρωτεύουσας του έχει ακόμη ένα λόγο για να θέλει να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Με όλους να βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη, είτε επειδή το εννοούν είτε επειδή μπλοφάρουν, δεν είναι καθόλου δύσκολο η κατάσταση να κλιμακωθεί. Λέγεται συχνά πως η Μέση Ανατολή μοιάζει με πυριδατοποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Η μεταφορά αυτή είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δίκοπο μαχαίρι, το Ισράηλ, για την υποψήφια Πρόεδρο των ΗΠΑ: Και μαζί με το Εβραϊκό Κράτος και με τους Παλαιστίνιους: Η ώρα για τη Κάμαλα Χάρις να ανοίξει τα χαρτιά της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: