Δίκοπο μαχαίρι, το Ισράηλ, για την υποψήφια Πρόεδρο των ΗΠΑ: Και μαζί με το Εβραϊκό Κράτος και με τους Παλαιστίνιους: Η ώρα για τη Κάμαλα Χάρις να ανοίξει τα χαρτιά της

epa11556157 US President Joe Biden and Vice President Kamala Harris wave to the audience following Biden’s speech on the opening night of the Democratic National Convention (DNC) at the United Center in Chicago, Illinois, USA, 19 August 2024. EPA, JUSTIN LANE




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που ξεκίνησε προχθες στο Σικάγο δεν είναι αυτό που είχαν υπόψη τους τα στελέχη του κόμματος στις αρχές του 2024.

Πριν από μερικούς μήνες υποψήφιος του κόμματος ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έδινε τη μάχη του σε θέση άμυνας, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ήταν πιθανόν να χάσει από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, υποψήφια είναι η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις και το κλίμα έχει αντιστραφεί, με τις πιθανότητες νίκης να έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

  • Στόχος των Δημοκρατικών είναι να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα και το προφίλ της Κάμαλα Χαρίς. Πιστεύουν και δικαιολογημένα, πως η αλλαγή υποψηφίου έφερε ανακατατάξεις στον προεκλογικό αγώνα και πως έχει δημιουργηθεί ένα μομέντουμ που ευνοεί νίκη της Κάμαλα Χάρις αλλά και δημιουργεί ελπίδες για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Μια από τις επιτυχίες της Αμερικανίδας αντιπροέδρου είναι η ενοποίηση του κόμματος και η αποκατάσταση της πολιτικής του επιρροής σε βασικές εκλογικές ομάδες (έγχρωμοι, νέοι, γυναίκες), οι οποίες παραδοσιακά αν ψηφίσουν μαζικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν το χαμένο έδαφος σε πολιτείες κλειδιά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και δείχνουν ικανοί να ανέβουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως έχει τη νίκη στο τσεπάκι της. Κάθε άλλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, που τον ακολουθεί μια πιστή εκλογική βάση. Διαθέτει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και μπορεί να παίξει, κάτι που ήδη κάνει, πολύ βρώμικα, όταν χρειάζεται.

Η Κάμαλα Χάρις πρέπει επομένως, να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνει το συνέδριο και να δείξει ένα ηγετικό προφίλ. Θα κληθεί να αναπτύξει πιο αναλυτικά τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός της και να δώσει λεπτομέρειες για το τι στοχεύει να κάνει με την οικονομική πολιτική της, το μεταναστευτικό, τον πόλεμο στη Γάζα και πως θα διαχειριστεί ζητήματα που διχάζουν όπως οι αμβλώσεις.

  • Βασικό βήμα για να τα καταφέρει είναι να ξεπεράσει τον σκόπελο της Γάζας. Κάτι που είναι δύσκολο καθώς δεκάδες χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές μετέβησαν στο Ιλινόι με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη στήριξη που έχει παράσχει η αμερικανική κυβέρνηση στο Ισραήλ.

Η Κάμαλα Χάρις πρέπει να βρει τρόπο να δείξει πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των διαδηλωτών, αλλά την ίδια στιγμή να αποδείξει πως παραμένει σταθερή σύμμαχος του Ισραήλ. Μια δύσκολη εξίσωση.

Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου που θα γίνουν οι εκλογές έχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά. Όπως έδειξε και η ιστορία μέχρι τώρα ως οπλιστούμε με υπομονή γιατί θα έχουμε εξελίξεις και μπορεί να δούμε και νέες ανατροπές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τι δεν καταλαβαίνουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία; Η Τουρκία, περικυκλώνει την Ελλάδα και την Κύπρο, η Λιβύη κομμάτι στο πάζλ για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: