Δεν ξέρω… Να κλάψω ή να ουρλιάξω από αγανάκτηση και πίκρα; Θαυμάζουν τα κατεχόμενα σαν να είναι η Θαϋλάνδη των εξωτικών ταξιδίων των νεόπλουτων Κυπρίων…

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ξανά την Ελλάδα και την Κύπρο από τα κατεχόμενα. Φωτογραφία via Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan, Erdoğan Dijital Medya, @RTEdijital




Του ΑΝΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ*

Μια μαύρη επέτειος 50 χρόνων εισβολής και κατοχής. Πολλές οι προσωπικές εμπειρίες όλων μας τότε κατά το πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή.

Μνήμες που χαράκτηκαν μαύρες μέσα στην ψυχή μας, στην καρδιά μας και στο σώμα μας. Το μυαλό μας πάει να εκραγεί από την έντονη θύμηση και συναισθηματισμό.

Μου περνά από την σκέψη ότι δεν καίγεται καρφί για αρκετούς, ας τους πούμε «Έλληνες» εδώ στην Κύπρο. Μήπως ξεχνώ τα πανηγύρια των υποστηρικτών της ΕΟΒΑ Β’ – αχ τα μαλακισμένα παλληκάρια της δεκάρας, που χοροπηδούσαν και έριχναν τις σφαίρες στον αέρα για εκφοβισμό αλλά και την χαρά τους για ότι νόμιζαν ότι έκαναν για «πατριωτισμό».

Πικρό το καλημέρα μετά από (50) χρόνια στις 24 Ιουλίου του 2024.

Ήμουν είκοσι ετών (20) κείνες τις καταραμένες μέρες.

Προσωρινά, αστυνομικός στον Κεντρικό Αστυνομικό Λάρνακος, στο Κέντρο Ελέγχου όπως λεγόταν (Διαβιβάσεις) κι έμαθα κι είδα πολλά τρανταχτά στην μεγάλη προδοσία.

  • Έφυγα για Αγγλία στις 6 Αυγούστου 1974 για σπουδές στο Λονδίνο μέσω Αθήνας (τι περιπέτεια πέρασα τότε), βλέποντας από το πλοίο στη θάλασσα της Λεμεσού, τους πυκνούς καπνούς στον Πενταδάκτυλο κι ακούοντας στο τρανσίστορ ραδιοφωνάκι μου τις ψευτιές των ανακοινωθέντων.

Μια πίκρα, ξεροκαταπίνω, δακρύζω όταν θυμάμαι ανθρώπους με τραγικές εξιστορήσεις που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, όταν έκλαιαν στις καταθέσεις τους. Όταν βιασμένες γυναίκες καθισμένες σαν άψυχα κορμιά με ένα απλανές βλέμμα. Ούτε Ψυχολόγο, ούτε ψυχίατρο, ούτε κάτι να απαλύνει κείνη τη τραγωδία.

Μόνο να τις παίρνουν στο SBA (νοσοκομείο) των Βρετανικών Βάσεων για έκτρωση – μεγάλο αμάρτημα κι αυτό τότε στην Κυπριακήκοινωνία της απαξίωσης, της απομόνωσης, της σκληρότητας και του σκοταδισμού.

Ο Φάκελλος της Κύπρου που μπήκε στη Βουλή των Ελλήνων, κρυμμένος κάπου στα Αρχεία του υπογείου και στέλλεται με το σταγονόμετρο στη δική μας Βουλή. Ας κρύψουν κι άλλα, να ροκανιστεί ο χρόνος, να πεθάνουν κι άλλοι υπαίτιοι ώστε να μην γίνει απευθείας προσβολή προς αυτούς.

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης κατάφερε και δεν κρεμάστηκε αλλά μόνο φυλάκα κι απόλαυση των εγκλημάτων του.

Το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ κατάντησε μια μακρυνή θύμηση κι από εκστρατεία έγινε μόδα στα ΜΜΔ για …show και κροκοδείλια δάκρυα πολλών.

Πασκίζει το ΡΙΚ να δείξει τόσα αξιόλογα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα (και κάπως κι οι άλλοι ιδιωτικοί σταθμοί) κι όλες αυτές οι εκπομπές πατώνουν. Ζήτω τα νυκτερινά πάρτυς στις παραλίες – «Έλα ρε τώρα που θα κάτσω να μοιρολογώ μπροστά στο γυαλί της τηλεόρασης. Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω αλά Facebook, Instagram, Tik-Tok!!!»

  • Ρεαλιστικό και αποκαρδιστικά σχόλια που τα άκουσα προσωπικά εδώ κι εκεί.

Οι ηρωϊσμοί είναι στα TV παιχνίδια και σε κάποια έργα του Χόλλυγουντ. «Μην μου λέτε να πάω να σκοτωθώ». Έχω την δουλειά μου, τον μισθό μου, τις διακοπές μου, την έπαυλη μου, το αυτοκίνητό μου, τους boyfriends και γκόμενες.

«Να υπερασπιστώ όλα αυτά στον πόλεμο; Βρε κύριε, ας κάτσουμε στα βραστά μας, κι ούτε πόλεμο κι ούτε συγκρούσεις θα γίνουν. Θα κανονιστεί το Κυπριακό, να δεις. ‘Εχουμε έξυπνους ενδοτικούς που θα το διευθετήσουν κατά παραγγελία!!!! Άκου με σου λέω…. Θα περάσουμε καλά κι αυτοί καλύτερα»

Ίσως να νομίζουν ότι είμαστε εμείς της τότε εποχής «κατά φαντασίαν ασθενείς» και λέμε αρλούμπες για βεβηλώσεις εκκλησιών, μοναστηριών και κοιμητηρίων. Για τις χιλιάδες γυναίκες που βιάστηκαν, εξευτελίστηκαν και πέθαναν ψυχολογικά. Για τόσες χιλιάδες δολοφονημένους. Την τεράστια καταστροφή πανταχού.

Τα καζίνο, τα πολυτελή θέρετρα, οι νέες επιβλητικές επαύλεις, τόσα και τόσα ωραία διαμερίσματα στα χωριά εκεί, τα παλιά σπίτια εξαφανίστηκαν κι έσβησε ο χρόνος…

  • Θαυμάζουν τα κατεχόμενα σαν να είναι η Θαϋλάνδη των εξωτικών ταξιδίων των νεόπλουτων Κυπρίων και τα τουριστικά νησιά του Αιγαίου, όταν πάνε εκεί στα κατεχόμενα διασκεδάζοντας σε καζίνα, στα εστιατόρια ψαρικών και μεζέδων κι ανατολίτικων χορών, στο Μπογάζι, στην Κερύνεια, στις χρυσές αμμουδιές της ακτής της Αμμοχώστου προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα.

Πληρώνουν και ενισχύουν οικονομικά τον Τούρκο κατακτητή!!!! Που να πάρουν ψυκτική μπανιέρα να βάλουν μέσα αναψυκτικά, νερά, μπύρες, σάντουϊτς, διάφορα φαγητά από το σπίτι….Όλα φθηνά κύριε σου λένε τα εστιατόρια εκεί.

Προσπαθώ να βρω τη ταυτότητα του νέο-Κύπριου. Να καταλάβω μια ψυχοσύνθεση που αποστρέφεται την Εισβολή και Κατοχή. Που κατεβάζει κουρτίνες σε ότι θυμίζει 1974. Κι άσε τις νερόβραστες ομιλίες και…μπούρδες οι υποσχέσεις. Βλέπεις, η φημισμένη κυρία Μαρία Άνχελ Ολγκίν Γκουτέρες μας έγραψε μια τόσο λογοτεχνική επιστολή που αξίζει Βραβείο Νόμπελ.

Έγινε και απίθανη νευροψυχολόγος. Στραβάρα οι δικές μου σπουδές κι εμπειρία στην Ψυχοπαθολογία.!!!! Μας φούρνιασε νέα Κυπριακά ζυμώματα για τον «εγκέφαλο». Κουτορνίθια είμαστε κατά αυτήν!!!!

Έχουμε κάθε υποχρέωση προς το Εθνικό Πρόβλημα της χώρας μας – Εισβολή και Κατοχή του αιματοβαμμένου και βιασμένου τόπου μας.

  • Και δηλώνω: Αυτή τη βιασμένη Κύπρο από την βάρβαρη Τουρκία ΔΕΝ πρέπει να την ξεχάσεις καθόλου

Πληροφόρησε για τον βιασμό χιλιάδων γυναικών, κοριτσιών, παιδιών κι ανδρών στην βάρβαρη εισβολή του Αττίλα το 1974.

Ούρλιαξε για τις πολιτιστικές καταστροφές και τη βεβήλωση των εκκλησιών, μοναστηριών και κοιμητηρίων μας,

Φώναξέ τους για τις εκκλησίες που τις έκαναν στάβλους και σχολές χορού και γυμναστήρια,

Δείξε τους την αρπαγή της γης μας και την εκμετάλλευση των περιουσιών μας.

Δεν ξέρω τη γνώμη σου αλλά πες τους κατάμουτρα ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) οδηγεί στη διχοτόμηση, αν το πιστεύεις.

Το Κυπριακό είναι θέμα: Εισβολής και Κατοχής.

Θέλουμε ένα Ενιαίο Κράτος ΟΛΟΙ μαζί, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες.

* Άντης Φιλίππου,
** Ψυχολόγος – Σύμβουλος – Ακαδημαϊκός
Λάρνακα – Κύπρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επιμένουν να θεωρούν ότι ευθύνεται η Λευκωσία για το αδιέξοδο που προκαλεί η Τουρκία στο Κυπριακό: Το αφήγημα των οπαδών της όποιας λύσης είναι για κλάματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: