Χτυπημένη από τις φωτιές, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πολιτική κρίση για την καμένη γη: Μήπως η κατάσταση θα προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας όπου εδρεύουν πυροσβεστικά αεροσκάφη της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ενώ οι πυροσβέστες σημείωσαν πρόοδο την Τρίτη στον αγώνα κατά των μεγάλων πυρκαγιών που περικύκλωσαν την πρωτεύουσα, η οργή των Αθηναίων αυξήθηκε, καθώς η απάντηση της κυβέρνησης κρίνεται ανεπαρκής και η έκκληση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης πολύ καθυστερημένη, σημειώνει ο Fabien Perrier, ανταποκριτής της εφημερίδας Libération στην Αθήνα, σε σχετικό ρεπορτάζ του.

Ο Νίκος καθαρίζει την αυλή της οικογενειακής ταβέρνας «Μακεδονία», στα υψώματα του χωριού Πεντέλη. Δεν έχει καρδιά να μιλήσει. «Δεν είναι η συνήθεια μου», λέει. Έπειτα, σαν να έχει βαρεθεί, ανοίγεται.

«Κάθε χρόνο, είναι το ίδιο πράγμα», θυμώνει. Δεν ξέρω πόσες φορές έχει έρθει φωτιά στις πόρτες του εστιατορίου. Ακόμη και σήμερα οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον σταματήσουν λίγα μέτρα από εδώ». «Οι πυροσβέστες έκαναν τη δουλειά, δεν υπάρχει τίποτα να πούμε, αλλά στην πραγματικότητα τους λείπουν τα μέσα», συνεχίζει, δείχνοντας αποκαρδιωμένος.

Ο δ/φος περιγράφει στη συνέχεια την εικόνα από το καμένο τοπίο, αναφέρεται στη σορό της Μολδαβής γυναίκας που βρέθηκε σε εργοστάσιο στο Χαλάνδρι, στον τραυματισμό τουλάχιστον 71 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πέντε πυροσβέστες, τονίζοντας, ότι στους κατοίκους κυριαρχεί η πίκρα.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, η φωτιά έκαψε μια περιοχή περίπου 160 km² μέσα σε δύο ημέρες, με κάτοικο των Βριλησσίων, που αρνείται να δώσει το όνομά της, καθώς εργάζεται στο δασαρχείο, να αναφέρει ωστόσο: «Μπήκε στα χωριά, είναι φυσιολογικό αυτό; Γνωρίζετε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που κάθε χρόνο έχει φωτιά στις πόρτες της;»

«Το δάσος και η βιοποικιλότητά του δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο συντήρησης και αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πριν από είκοσι χρόνια, είχαμε λίγο περισσότερους από 50 υπαλλήλους, τώρα είναι 21», επικρίνει και προσθέτει: «Κατηγορήστε την κρίση και τη λιτότητα που εφαρμόστηκαν ως θεραπεία, αλλά και αυτή την προφανή αδιαφορία, αυτή την έλλειψη συνειδητοποίησης της σημασίας του δάσους για τις πόλεις μας, για τις ζωές μας».

Στην πραγματικότητα, ήταν ένας από τους «πράσινους πνεύμονες» της Αττικής, της περιοχής γύρω από την Αθήνα που κάηκε, σημειώνει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι μεταξύ 2017 και 2023 έχει ήδη καεί ένα τρίτο της δασικής έκτασης. «Αυτά τα δάση έχουν εξαφανιστεί για πάντα», εξηγεί ένας άλλος υπάλληλος του δασαρχείου σε κλειστό μικρόφωνο. «Αν δεν είχε γίνει νέα πυρκαγιά, τα ξαναφυτευμένα δέντρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ξανά. Αλλά τώρα, το έδαφος έχει εξαντληθεί, η αναγέννηση αγωνίζεται να πραγματοποιηθεί».

Ο δασολόγος Θόδωρος Κολοβός, επικεφαλής του γραφείου Πεντέλης, εξηγεί: «Το δάσος έχει καεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ιδιαίτερα βίαια». Για τους κατοίκους, αυτή η κατάσταση συνδέεται με την έλλειψη συντήρησης, την έλλειψη πυροσβεστικών ζωνών στο δάσος ή ακόμα και με δρόμους πρόσβασης, παρατηρεί ο δημοσιογράφος, με τον Θόδωρο Κολοβό να θεωρεί αυτή την άποψη λανθασμένη, αναφέροντας: «Δημιουργήσαμε αυτές τις ζώνες Υπάρχουν πολλά λάθη, σε διαφορετικά επίπεδα».

Η Ναταλία, που εργάζεται σε ένα κοντινό αρτοποιείο, πιστεύει, ότι «Δεν υπάρχει καμία προσμονή στην Ελλάδα» και θεωρεί τον εαυτό της θύμα της κυβερνητικής αδράνειας.

«Οι αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μας δηλητηριάζουν κάθε χρόνο. Ο αέρας γίνεται δύσβατος», καταγγέλλει. Οι ισχυρές ριπές που έπληξαν την περιοχή από την έναρξη της πυρκαγιάς έκαναν τον καπνό να μετακινηθεί πάνω από 300 χιλιόμετρα από την αρχική του πηγή, όπως δείχνει ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11. Αυτό προκάλεσε υπερσυγκέντρωση λεπτών σωματιδίων, σημειώνει ο δημοσιογράφος, με την κα Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» να σημειώνει:

«Με τον άνεμο καθαρίζεται κάπως η ατμόσφαιρα, αλλά κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί για όσους βρίσκονται κοντά στις πυρκαγιές και ακόμη περισσότερο εάν έχουν πνευμονικά και καρδιακά προβλήματα.»

Η Ναταλία αναρωτιέται για άλλη μια φορά: «Θέλουν πραγματικά οι κυβερνήσεις να δράσουν;» Αυτή η ερώτηση τίθεται επανειλημμένα για τους απογοητευμένους κατοίκους.

Οπωσδήποτε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του το απόγευμα της Κυριακής και συγκάλεσε σύσκεψη για την κρίση, αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα. Είναι αρκετό αυτό; Ακόμη και η έκκληση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης θεωρείται πολύ καθυστερημένη – αναφέρει ο δημοσιογράφος – διερωτώμενος για το αν η κατάσταση θα προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κατά τον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρουλιδάκη δεν αποκλείεται μπροστά σε αυτήν την καταστροφή ο Πρωθυπουργός να χρειαστεί να προβεί σε υπουργικό ανασχηματισμό.

«Μέχρι τώρα, το φάντασμα της καταστροφής στο Μάτι κρεμόταν πάνω από την Ελλάδα», σημειώνει και προσθέτει:

«Η δεξιά κυβέρνηση επαναλάμβανε, σε κάθε καταστροφή, ότι είχε αποφύγει ένα νέο Μάτι.Τώρα όμως, το Μάτι είναι παρελθόν. Ο Μητσοτάκης και η ομάδα του είχαν πολλαπλές αποτυχίες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών». Μετά τις πυρκαγιές, ο κίνδυνος είναι πλέον αυτός της πολιτικής κρίσης, αναφέρει καταλήγοντας ο δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: Libération, Fabien Perrier  Frappée par les incendies, la Grèce face au risque d’une crise politique de la terre brûlée

Η πιο σοβαρή δασική πυρκαγιά της χρονιάς στην Ελλάδα κατέστρεψε 10.000 στρέμματα στα προάστια της Αθήνας, πολλά κτίρια και οχήματα στο πέρασμά της. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και 71 άνθρωποι τραυματίστηκαν, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde avec AFP  στην ιστοσελίδα της βασιζόμενη σε τηλεγράφημα του AFP.

«Σαράντα ώρες μετά το ξέσπασμα μιας εξαιρετικά επικίνδυνης πυρκαγιάς στον Βαρνάβα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, αλλά μόνο διάσπαρτες εστίες», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, την Τρίτη 13 Αυγούστου σε δελτίο Τύπου, επιβεβαιώνοντας, ότι η φωτιά που έπληξε τα προάστια της Αθήνας τις τελευταίες τρεις ημέρες επρόκειτο να τεθεί υπό έλεγχο.

Αν και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει να καυχιέται για την ανταπόκρισή του στη φωτιά, υπενθυμίζοντας την ανάπτυξη 702 πυροσβεστών, 199 χερσαίων οχημάτων και 35 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, με την προσθήκη αργότερα και ευρωπαϊκών ενισχύσεων, η συντηρητική κυβέρνηση επικρίθηκε από τον Τύπο την Τρίτη. Ενώ η φιλελεύθερη Καθημερινή έκανε λόγο για «τεράστιες καταστροφές και ερωτήματα που περιμένουν ακόμη απαντήσεις», η αριστερή εφημερίδα Εφσυν δημοσίευσε το πρωτοσέλιδο «Εκκενώστε το Μαξίμου!».

«Η κλιματική κρίση μας υπενθυμίζει την κατάσταση καθημερινά», τονίζει ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός δ/ντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να «βοηθήσει στις επείγουσες ανάγκες υγείας των πληγεισών κοινοτήτων», πριν επιμείνει στο κοινωνικό δίκτυο X: «Προτρέπουμε τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δράσουν για το κλίμα, ΤΩΡΑ.»

ΠΗΓΗ: Le Monde avec AFP – – Incendie en Grèce : « Il n’y a plus de front actif » au troisième jour après les départs de feu

Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά; Μπορεί η κατοχική Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35; Τα μηνύματα από τα περίεργα δημοσιεύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: