Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τη δυναμική της Κάμαλα Χάρις; Προβλέπεται μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με το τελικά αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό…

epa11561025 Democratic presidential nominee and US Vice President Kamala Harris speaks during the final night of the Democratic National Convention (DNC) at the United Center in Chicago, Illinois, USA, 22 August, 2024. EPA, WILL OLIVER




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Κατόπιν της απόσυρσης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), από τον προεκλογικό αγώνα υπήρξαν δυο πιθανές επιλογές ενώπιον των Δημοκρατικών.

Πρώτον, ένα ανοιχτό συνέδριο για την επιλογή ενός νέου υποψηφίου με σκοπό τη στροφή της δημοσιότητας και των ΜΜΕ στους Δημοκρατικούς.

Ένα συνέδριο που, ωστόσο, θα διεξαγόταν υπό τη σκιά της κακής απόδοσης του Joe Biden στις δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ, την ίδια στιγμή η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) αποτελούσε για αρκετές μέρες ένα αβανταδόρικο στοιχείο στην προεκλογική του εκστρατεία. Με άλλα λόγια, οι Δημοκρατικοί αναζητούσαν ένα νέο momentum για μια νέα υποψηφιότητα.

Δεύτερον, η προσήλωση στην υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της χώρας, Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris), προς αποφυγήν οποιασδήποτε εσωστρέφειας στους Δημοκρατικούς τη στιγμή που η περαιτέρω απώλεια χρόνου, ενδεχομένως, να κόστιζε το επιθυμητό, εκλογικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η Kamala Harris έλαβε το επίσημο χρίσμα του κόμματος.

  • Αν και η υποψηφιότητα της Kamala Harris προκάλεσε μερικούς ενδοιασμούς στις τάξεις των Δημοκρατικών, καθότι η ίδια δεν υπήρξε στην εξίσωση των εκλογών, σταδιακά, απέκτησε δυναμική.

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών κρίνεται, συνήθως, από τη συμπεριφορά των λεγόμενων ανεξάρτητων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν έχουν σταθερές προτιμήσεις και αποτελούν ποικίλες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη από τις πρώτες δυο εβδομάδες φάνηκε πως η υποψηφιότητα της Kamala Harris καλύπτει το χαμένο έδαφος, ενώ, η ψαλίδα άρχισε να κλείνει στα λεγόμενα swing states, στα οποία υπάρχουν εναλλαγές στις κομματικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Σήμερα, ένα μήνα μετά την απόσυρση του Joe Biden, η υποψηφιότητα της Kamala Haris παίρνει το προβάδισμα και κερδίζει, τουλάχιστον δημοσκοπικά, την παράσταση νίκης.

Τα πλείστα αμερικανικά ΜΜΕ, ειδησεογραφικά, ψυχαγωγικά έως και τα δημοφιλή talk shows οικοδομούν και παρουσιάζουν την υποψηφιότητα της Kamala Harris ως μια αξιόπιστη anti-Τrump επιλογή: Οποιαδήποτε υποψηφιότητα είναι καλύτερη από την υποψηφιότητα του Donald Trump.

Η ξαφνική εμφάνιση μιας νέας υποψηφιότητας με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά προκαλεί έναν έντονο ενθουσιασμό και αναζωογονεί τους Δημοκρατικούς για τους οποίους μέχρι πρότινος οι εκλογές αποτελούσαν μια χαμένη υπόθεση, μια σίγουρη ήττα.

Οι μετρήσεις, η θερμή αποδοχή και υποδοχή αυτής της υποψηφιότητας δημιούργησαν μια νέα, θετική ατζέντα διακυβέρνησης στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, οι Δημοκρατικοί διεξάγουν το συνέδριό τους με δεδομένα τα οποία δεν υπήρχαν όσο ο Joe Biden επαναδιεκδικούσε την προεδρία.

Αυτή τη στιγμή καλλιεργείται μια ατμόσφαιρα νίκης, την οποία επικοινωνούν και οι ομιλητές του συνεδρίου, όπως λ.χ. ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama), ενώ, διαμηνύεται το μήνυμα πως όχι μόνο κερδίζουμε τον Donald Trump, αλλά η υποψηφιότητά του απαξιώνεται συνεχώς.

  • Παράλληλα, η επιλογή του εν δυνάμει αντιπροέδρου, κυβερνήτη της Minnesota, Tim Walz, από την Kamala Harris, φαίνεται να επισκιάζει την αντίστοιχη επιλογή του Donald Trump, γερουσιαστή J.D. Vance.

Το ερώτημα, το οποίο προκύπτει είναι σε τί μπορεί να ελπίζει ο Donald Trump:

Πρώτον, στο επικείμενο debate της 10ης Σεπτεμβρίου,

Δεύτερον, στην κατά τον ίδιο «συνενοχή» της Kamala Harris για όσα «κακά και άσχημα» συμβαίνουν στις ΗΠΑ,

Τρίτον, στην κατά τον ίδιο «ανικανότητά» της να διαπραγματευτεί σημαντικά ζητήματα με σημαντικούς ηγέτες, όπως λ.χ. ο Putin της Ρωσίας ή ο Xi Jinping της Κίνας και

Τέταρτον, στις φήμες ή στα γεγονότα, τα οποία αφορούν την πολιτική ανέλιξη της Kamala Harris˙

  • Και τα τέσσερα αυτά σημεία συζητιούνται ήδη δια μέσου της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump χωρίς να φέρνουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κάποιο αποτέλεσμα.

Η υποστήριξη του δημοφιλούς επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X, Elon Musk, της οποίας τυγχάνει ο Donald Trump, δεν του προσφέρει κάποιο συγκλονιστικό πλεονέκτημα.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, ενώπιον μιας αναπόφευκτης επικράτησης της Kamala Harris ή μιας ανατροπής των νέων δεδομένων εκ μέρους του Donald Trump;

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η αυξητική τάση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου: Οι προσπάθειες της Ευρώπης για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία δεν υπήρξαν επιτυχείς…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: