Supporters of Venezuelan opposition leader Maria Corina Machado (R) participate in a protest against the official results of the country’s presidential elections in Caracas, Venezuela, 17 August 2024. EPA/MIGUEL GUTIERREZ
Ο Αζέρος Ακίφ Γκουρμπάνοφ, η Βενεζουελανή Μαρία Κορίνα Ματσάδο και η Γεωργιανή Μπάμπουτσα Παταράια είναι οι τρεις υποψήφιοι που επελέγησαν σήμερα για το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Το βραβείο θα απονεμηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 30 Σεπτεμβρίου και οι τρεις φιναλίστ επελέγησαν από μια επιτροπή, αποτελούμενη από «προσωπικότητες» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό την προεδρία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρου Ρουσόπουλου.
Ο Ακίφ Γκουρμπάνοφ είναι δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής στο Αζερμπαϊτζάν. Συνελήφθη τον Μάρτιο μαζί με πολλούς συναδέλφους του, στο πλαίσιο ενός κύματος συλλήψεων δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Εργαζόταν μέχρι τότε για το τηλεοπτικό κανάλι Toplum TV, που θεωρείται επικριτικό για την κυβέρνηση.
Το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν, που δεν ανέχεται καμία αντιπολίτευση, πολλαπλασιάζει εδώ και πολλούς μήνες τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των ελάχιστων ανεξάρτητων ρεπόρτερ που εργάζονται στη χώρα.
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, επελέγη για τον αγώνα που δίνει καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις αρχές Αυγούστου η εισαγγελία της Βενεζουέλας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της ίδιας και του υποψηφίου του κόμματός της στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου. Και οι δύο κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή.
Τέλος, η Μπάμπουτσα Παταράια ή Μπάια Παταράια, είναι μια Γεωργιανή φεμινίστρια και «συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Είναι η επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sapari, που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών και στηρίζει τα θύματα βιαιοπραγίας.
Η Παταράια έχει κατηγορηθεί ως «προδότρια» και «πράκτορας του εξωτερικού». Τα γραφεία της οργάνωσής της βανδαλίστηκαν, με αφίσες και συνθήματα όπως «λεσβία που τρέφεται από τις χορηγίες» επειδή έχει λάβει οικονομική στήριξη από το εξωτερικό.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προέχει να τιμήσουμε τις γυναίκες και τους άνδρες που, με το θάρρος τους, την αποφασιστικότητά τους και τη δύναμή τους μας δείχνουν τον δρόμο της ελευθερίας» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος σε μια ανακοίνωσή του.
Πέρυσι, το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ απονεμήθηκε στον φυλακισμένο Τούρκο φιλάνθρωπο και επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, το «μαύρο πρόβατο» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια, για τον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισε στις διαδηλώσεις του 2013 στην Κωνσταντινούπολη.
Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2013 σε μια προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τη δράση της «υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής».
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE