Άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου; Έτσι φαίνεται… Σοκ από το θράσος των Ισραηλινών να κτυπήσουν μέσα στην Τεχεράνη: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

epa11513853 Pro-Palestinian protesters hold placards and shout slogans during a protest after evening pray to condemn the killing of Hamas leader Ismail Haniyeh, in Istanbul, Turkey, 31 July 2024. EPA, ERDEM SAHIN




Χωρίς αμφιβολία η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Περισσότερο, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, για το θράσος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να κτυπήσουν μέσα στην Τεχεράνη, σε μία πόλη η οποία είναι από τις πλέον καλά φυλασσόμενες στον κόσμο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ακόμα και οι Αμερικανοί τρίβουν τα μάτια τους με την επιτυχία του Εβραϊκού Κράτους. Και χρησιμοποιώ τη λέξη επιτυχία, διότι έφεραν σε πέρας μία τολμηρή επιχείρηση, η οποία λογικά δεν είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Το Ισραήλ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους εχθρούς του, ότι μπορεί να κτυπήσει όποτε θέλει, όπου θέλει και σε οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά έστειλε και στους φίλους του: Ότι θα προχωρήσει με τον πόλεμο όποιες και αν είναι οι συνέπειες.

  • Βέβαια να μην κάνουμε λάθος. Είναι μία πολιτική δολοφονία, άσχετα αν το Ισραήλ τον θεωρούσε ως αυτόν που έδωσε την τελική εντολή για την τρομοκρατική ενέργεια της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Ως τον απόλυτο υπεύθυνο για τις δολοφονίες 1200 Ισραηλινών.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν και θα πρέπει να τους πιστέψουμε. Διότι οι Ισραηλινοί τηρούν μία στάση όχι εμπιστοσύνης και με την Αμερική για παρόμοιες επιχειρήσεις, διότι εάν ενημέρωναν την Ουάσιγκτον, θα έπεφταν οι πάντες πάνω τους για να ακυρώσουν την επιχείρηση.

Άρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν πρέπει να λέει αλήθεια ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν εμπλοκή στην εκτέλεση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.

Ο κ. Μπλίνκεν άδραξε την ευκαιρία -αλλά ποιος τον ακούει- να μιλήσει για την “επιτακτική ανάγκη” να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι δεν γνωρίζαμε και δεν έχουμε εμπλακεί΄.

Και προτίμησε να μην μιλήσει για τον αντίκτυπο της δολοφονίας στις διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός εδώ και τώρα.

Αμερικανικές πηγές λένε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπάιντεν για τους σχεδιασμούς του Ισραήλ εναντίον του Χανίγια.

Πάντως, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου από τη Γάζα στο Λίβανο και σε χώρες, όπως η Υεμένη, που διατηρούν καλές σχέσεις με το Ιράν.

Εικάζω ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο Εβραϊκό Κράτος που επιδιώκουν ένα περιφερειακό πόλεμο.

Είναι οι δυνάμεις που πιστεύουν στην πλήρη εξολόθρευση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν το πετύχουν.

Πρέπει να προσέξουμε αυτή τη λεπτομέρεια. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πολλές φορές ότι εάν το Ισραήλ βρίσκεται σε άμυνα θα έχει στο πλευρό του στρατιωτικά την Αμερική.

Αν όμως επιτεθεί το ίδιο το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον δεν θα συμμετέχει. Έχει λοιπόν σημασία πως θα χαρακτηριστεί ένας περιφερειακός πόλεμος στην περίπτωση που όλες οι πλευρές ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου…

  • Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ουάσινγκτον:

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι δεν θεωρεί αναπόφευκτη μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την ημερήσια ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι τα πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ και σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και έναν διοικητή της Χεζμπολάχ κοντά στη Βηρυτό “δεν βοηθούν” στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων, και οι ΗΠΑ “δεν βλέπουν ενδείξεις για επικείμενη κλιμάκωση”.

“Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε τις τελευταίες 24 ή 48 ώρες δεν συμβάλλουν σίγουρα στη μείωση της έντασης” στη Μέση Ανατολή που ήδη συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Γάζα, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, επικαλούμενες την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναβάθμισε την ταξιδιωτική οδηγία του για τον Λίβανο στην κατηγορία 4, που συνοδεύεται με την ένδειξη «Μην ταξιδεύετε».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ιδού η …Ρόδος για τον Ταγίπ Ερντογάν: Η δολοφονία του αδελφού του Χανίγιε είναι η ευκαιρία για να …εισβάλει στο Ισραήλ και να τιμωρήσει τους «ναζί» του Νετανιάχου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: