Ανεξέλεγκτο το μέτωπο φωτιάς στη βορεοανατολική Αττική: Ελπίδες ότι τα εναέρια μέσα θα σώσουν την κατάσταση* Απειλούνται Καλλιτεχνούπολη, Πεντέλη, Γραμματικό [videos]

Το μέτωπο της φωτιάς πάνω από την Πεντέλη, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Μέσα σε ένα εφιαλτικό σκηνικό «ξημέρωσε» η βορειοανατολική Αττική, μετά από μία εξίσου εφιαλτική νύχτα.

Όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στα 32 εναέρια μέσα που έχουν ριχθεί στη μάχη για τον περιορισμό του πύρινου εφιάλτη. Δραματικές εκκενώσεις έγιναν τη νύχτα, στη διαρκεια της οποίας πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν και δίνουν μάχη με τις φλόγες που ξεπερνούν σε κάποια σημεια και τα 25 μέτρα.

Σύμφωνα με την τελευταία (9:12 π.μ.) ενημέρωση της πυροσβεστικής: Η φωτιά είναι εντελώς εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και τώρα πάει προς Νέα Μάκρη. Τα μέτωπα είναι τρία: Γραμματικό, Πεντέλη και Καλλιτεχνούπολη. Καλύτερη είναι την τελευταία ώρα η κατάσταση στην Ανατολή Νέας Μάκρης.

Η εικόνα της φωτιάς από την Παιανία /Πηγή Φωτογραφίας: Hellas Journal
  • Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.
  • Το 112 όμως ήχησε και για τους κατοίκους των περιοχών Νταού Πεντέλης και Καλλιτεχνούπολης να απομακρυνθούν λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν στην περιοχή της Διώνης και της Καλλιτεχνούπολης 9 ελικόπτερα και στο Γραμματικό 7 αεροσκάφη, ενώ άλλα τόσα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ανεφοδιάζονται για τις ίδιες περιοχές.

Αλλάζουν συνεχώς τα μέτωπα

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής και έκαιγε ανεξέλεγκτα στις περιοχές γύρω από τον Βαρνάβα και τη Σταμάτα Αττικής, τα ξημερώματα πέρασε στο Πεντελικό Όρος, δίνοντας πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στο επιχειρησιακό μέτωπο.




Ακολούθησαν αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 να δίνουν εντολή για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.

Στη συνέχεια εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.

Μετά τις 8 το πρωί, δόθηκε εντολή για την εκκένωση της Μονής Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης, ενώ κρίθηκε πως δεν χρειάστηκε τελικά η εκκένωση του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Αυτήν την ώρα η πύρινη λαίλαπα απειλεί την Νέα Μάκρη, καθώς ήδη οι φλόγες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από πρώτα σπίτια του οικισμού της Ανατολής.




Στην μάχη, ρίχνονται με το πρώτο φως της ημέρας συνολικά 32 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα.

Τη νύχτα οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Διόνυσο, όπου καίγονται σπίτια σύμφωνα με μαρτυρίες. Στις φλόγες παραδόθηκαν επίσης σπίτια στο Καλέντζι Μαραθώνα. Ώρες αγωνίας επίσης σε Ραπεντώσα, Μαραθώνα, Ροδόπολη και αρκετούς ακόμη οικισμούς.

Κάτοικοι της Πεντέλης παρακολουθούν το μέτωπο της φωτιάς καθώς πλησιάζει προς την περιοχή τους, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, με τις τοπικές αρχές να μιλούν για βιβλική καταστροφή. Η φωτιά εξαπλώθηκε σαν αστραπή, σχολιάζουν τα ξένα μέσα.

Να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τη διαμονή των πυροπλήκτων.

Στο νοσοκομείο πέντε πολίτες και ένας πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια. Άλλοι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Εικόνα από τη Νέα Πεντέλη / Πηγή φωτογραφίας: Hellas Journal

Εκκληση από την ΕΛ.ΑΣ

Με αφορμή την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και να ακολουθούν, για την δική τους ασφάλεια, τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Δήμαρχος Διονύσου: Ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Διονύσου από την πυρκαγιά αναφέρθηκε με δήλωσή της η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου. «Ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εμείς φροντίζουμε για την παροχή άμεσης βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη (έχουμε ήδη φροντίσει για χώρους φιλοξενίας, μέσο μεταφοράς κ.λ.π.). Επίσης, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς».

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης, επί της οδού Λυκαβηττού 37, θα παραμείνει ανοιχτό για να δεχθεί αδέσποτα ζώα που κινδυνεύουν ή δεσποζόμενα σε περίπτωση εκκένωσης, όπως προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όπως και το κλειστό της Άνοιξης.

Αναβολή της άφιξης στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα

Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

«Μια σκέψη για την Ελλάδα»: Εκτενείς αναφορές και φωτογραφικά ρεπορτάζ από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την φωτιά στην Αττική [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: