Ανεπίδεκτος μαθήσεως ο Φειδίας Παναγιώτου: Δυστυχώς οι αντιδράσεις για το βίντεο με τον Τούρκο “ινφλουένσερ”, ανήμερα της δεύτερης τουρκικής εισβολής, δεν του έμαθαν τίποτα…

FILE PHOTO: Ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου, όταν κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις Εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2024, συνοδευόμενος από τον ιερέα πατέρα του και την μητέρα του. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε για ακόμη μία φορά ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και Youtuber, Φειδίας Παναγιώτου, μετά από την ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την 14η Αυγούστου.

Ο Φειδίας βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Αυτή τη φορά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το βίντεο που δημοσίευσε, με θέμα το Κυπριακό σε μία προσπάθεια να το αναδείξει όπως ανέφερε και όπως είχε υποσχεθεί.

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση – βίντεο, ο Φειδίας μαζί με Τουρκοκύπριο influencer, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα προωθώντας τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ όπως δήλωσε στην γερμανική DW, θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό.

  • Ανάδειξη του Κυπριακού Ζητήματος

Ο νεαρός Ευρωβουλευτής είχε αφήσει να εννοηθεί ότι στις προθέσεις του είναι και η ανάδειξη του Κυπριακού Προβλήματος στην Ευρώπη, ήδη από τις 17 Ιουλίου.

Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει ρητά σε κυπριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Θα κάνω κάτι για το Κυπριακό, αλλά δεν θέλω να είναι μονόπλευρο, θέλω να το δουν και να το ασπαστούν και οι Τουρκοκύπριοι».

Μάλιστα, το όραμα του Φειδία για την ανάδειξη του Κυπριακού άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στις 14 Αυγούστου με το συγκεκριμένο βίντεο.

Στο βίντεο ο Φειδίας μαζί με τον Τουρκοκύπριο influencer Ibrahim Beycanli, γνωστό και ως Urban Cypriot, συναντιούνται στο σημείο διέλευσης της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, με σκοπό να συζητήσουν την παγιωμένη κατάσταση που επικρατεί των δύο πλευρών, κατάσταση η οποία οδήγησε την Κύπρο στην θέση της «τελευταίας διχασμένης χώρας στην Ευρώπη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η DW.

  • Αμοιβαία δυσπιστία

Ο Τούρκος influencer δήλωσε στο βίντεο «Στην βόρεια πλευρά χειραγωγήθηκα να μισώ αυτόν τον τόπο» με τον Φειδία να προσθέτει τη δική του γνώμη λέγοντας «Διδαχτήκαμε τη μισή ιστορία […] Ο κόσμος κινείται γρήγορα, αλλά η Κύπρος εξακολουθεί να είναι κολλημένη σε αυτό το πρόβλημα για τόσα χρόνια».

  • Αντίδραση και σφοδρή κριτική

Η προσπάθεια του Φειδία να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος εντάσσοντας σε αυτή και την τ/κ πλευρά πυροδότησε τον δημόσιο διάλογο, κυρίως μεταξύ των Ελληνοκυπρίων.

Αν και το βίντεο έγινε viral, δέχτηκε σκληρή κριτική κυρίως από όσους δείχνουν μία πιο σκληρή και συμπαγή στάση ως προς το Κυπριακό.

Τα αρνητικά σχόλια ήταν πολλά, κατηγορώντας τον Ελληνοκύπριο Ευρωβουλευτή για προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας, για διάπραξη προδοσίας αλλά και άγνοια αναφορικά με τα γεγονότα.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμφισβήτησαν την πίστη του και τον πατριωτισμό του, αλλά και την ίδια την στρατιωτική του θητεία στην Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών της Κύπρου.

Ασχολίαστη φυσικά δεν έμεινε και η επιλογή της ημέρας για μία τέτοια ανάρτηση, αφού στις 14 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ολοκλήρωση του εγκλήματος από την τουρκική εισβολή.

Επιπλέον, πολλοί καταδίκασαν τον Φειδία για ασέβεια στο πρόσωπο του Σολωμού Σολωμού, του Ελληνοκύπριου που σκοτώθηκε από τουρκικά πυρά κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να κατεβάσει την τουρκική σημαία στην ουδέτερη ζώνη σε αντικατοχική διαδήλωση στις 14 Αυγούστου του 1996.

  • Τα μηνύματα υποστήριξης

Ο Φειδίας όμως, δέχτηκε και μηνύματα υποστήριξης κυρίως από όσους τάσσονται υπέρ μίας ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό.

Αρκετοί μάλιστα, τον ενθάρρυναν να συνεχίσει τις προσπάθειες του προς αυτή την κατεύθυνση «αμφισβητώντας τον εθνικισμό και τον φανατισμό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η DW.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές του, είναι και καθηγητής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος επαίνεσε τον Ελληνοκύπριο Ευρωβουλευτή με ανάρτηση του στην πλατφόρμα του «Χ» στην οποία έγραψε: «Μπράβο, συνέχισε την καλή δουλεία στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

  • Μικτές οι αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά

Σύμφωνα με τον διευθυντή της «Statica», μίας «εταιρείας ερευνών» στα κατεχόμενα, το βίντεο του Φειδία έγινε από ορισμένους αποδεκτό δηλώνοντας: «Υπήρξαν πολλοί υποστηρικτές, αλλά και πολλοί πραγματικά δυσαρεστημένοι με τη χρήση της λέξης ‘’κατοχή’’, ενώ αναφέρονται στο δημοψήφισμα του 2004, λέγοντας ότι ήταν οι Ελληνοκύπριοι είναι εκείνοι που το απέρριψαν».

  • Φειδίας: «Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι το σωστό»

Μιλώντας στην DW για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το βίντεο του, Ο Φειδίας δήλωσε πως βρίσκει ενδιαφέροντα τα σχόλια που έγιναν, καθώς αντικατοπτρίζουν το πόσο συναισθηματικά φορτισμένο είναι το Κυπριακό Ζήτημα.

«Ο καθένας μοιράζεται τη δική του εκδοχή στο Κυπριακό και την άποψη του» δήλωσε και συνέχισε: «Προσωπικά, τα αρνητικά σχόλια δε με ενόχλησαν γιατί ξέρω ότι αυτό που είπα, αυτό είναι η αλήθεια. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μας είπαν και μας δίδαξαν ένα μέρος της ιστορίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία αυτή που έχει επηρεάσει και τις δύο πλευρές λέγοντας: «Όπως είπε ο Χριστός, πρέπει να συγχωρούμε και να αγαπάμε, να αφήνουμε πίσω το παρελθόν και να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με συγχώρεση και αγάπη. Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι πιστεύω πως είναι σωστό».

Κάποιος να μάθει στον πολυπράγμονα Φειδία την ιστορία του Ίκαρου, που ήθελε να …αγγίξει τον ήλιο: Οι ανοησίες του κοστίζουν στο εθνικό θέμα της Κύπρου μας… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: