Άμεση απάντηση του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας στον κατοχικό ηγέτη: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων MONO στη βάση του ΟΗΕ και των αρχών της Ε.Ε.

FILE PHOTO: Το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου φωταγωγήθηκε με πορτοκαλί χρώμα, στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων κατά της έμφυλης βίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εδώ και καιρό, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει.

Έτσι ξεκινά η γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, που προφανώς απαντά στη δήλωση του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ (ΕΔΩ), ότι έλαβε μήνυμα από τη Νέα Υόρκη για να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνει:

Μοναδικός στόχος παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών καθώς και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Οτιδήποτε εκφεύγει αυτού το πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από τη διεθνή κοινότητα, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να πετύχει η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia μετέδωσε μετέδωσει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επικοινώνησαν μαζί του μόλις χθες «με την προσδοκία να τους καθίσουν στο τραπέζι» των συνομιλών τον Σεπτέμβριο.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησής του με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο Μπάρτιν της βόρειας Τουρκίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο» και πρόσθεσε:

«Η (παράνομη) “τδβκ” είναι το κράτος των Τουρκοκυπρίων και αυτό το κράτος δεν ιδρύθηκε ως αστείο. Αυτό το κράτος είναι η έκφραση της ανεξαρτησίας […] και της ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων και αναγνωρίζεται από την Τουρκία και είναι μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ως εκ τούτου, το μήνυμα ότι το γεγονός αυτό δεν θα αλλάξει με τη σταδιακή αναγνώριση της ύπαρξής μας είναι πολύ σημαντικό. Το σημαντικό είναι να το διατηρήσουμε αυτό μέχρι τέλους. Στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, μπορεί να σας οδηγήσουν σε διαφορετικά μέρη.

Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε μια διαδικασία διπλωματίας χωρίς να βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαιτούμε να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σε παράκρουση ο Τατάρ, απορρίπτει πρόταση του ΟΗΕ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου: Ομιλεί για τρεις πατρίδες μαζί, το ψευδοκράτος, την Τουρκία και την “γαλάζια”!

Ο Αττίλας που διαθέτει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης στα κατεχόμενα …”ανησυχεί”: Ομιλούν χωρίς αιδώ για “στρατιωτική κινητικότητα στην Κύπρο”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: