Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ μέχρι τη Δευτέρα: Οι 50 ρουκέτες της Χεζμπολάχ ήταν πρόγευση και τέστ μαζί…

epa11523725 Projectiles fired from the Israeli Iron Dome air defense system intercept missiles fired from southern Lebanon, over the upper Galilee, northern Israel, early 04 August 2024. The Israeli army reported that around 50 missiles were launched from southern Lebanon into Israel territories. EPA, ATEF SAFADI




Ο Αμερικανός στρατηγός που είναι υπεύθυνος για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή έφτασε στην περιοχή το Σάββατο για να βοηθήσει στο σχεδιασμό προστασίας του Ισραήλ από τη θυμωμένη Τεχεράνη.

Και αυτό καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για μια πιθανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν ως αντίποινα για τις δολοφονίες ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στην ιστοσελίδα Axios.

Χθες το βράδυ, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 50 πυραύλους εναντίον του Εβραϊκου Κράτους, μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε τεστ και πρόγευση για το τι ακολουθήσει…

Το ταξίδι του στρατηγού Michael Kurilla στην περιοχή σχεδιάστηκε πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ, της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ.

Αναμένεται, όμως, να χρησιμοποιήσει την παρουσία του εκεί για να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό που υπερασπίστηκε το Ισραήλ ενάντια σε μια επίθεση από το Ιράν στις 13 Απριλίου, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ μέχρι τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή προετοιμάζοντας μια πιθανή ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και στέλνοντας περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι τυχόν ιρανικά αντίποινα θα είναι από το ίδιο “βιβλίο” με την επίθεσή τους στις 13 Απριλίου στο Ισραήλ -αλλά δυνητικά μεγαλύτερης έκτασης- και θα μπορούσε επίσης να εμπλέξει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό χωρών που υπερασπίστηκαν το Ισραήλ από την προηγούμενη ιρανική επίθεση, επειδή η δολοφονία του Χανίγιε είναι στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα σε όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Kurilla αναμένεται να επισκεφθεί πολλές χώρες του Κόλπου, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

  • Εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

  • Πέντε νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή της Χαμάς, από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε όχημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί σήμερα ένας διοικητής της Χαμάς, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις ακόμα άνθρωποι.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η ταυτότητα των υπολοίπων, σύμφωνα με το WAFA.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικό χτύπημα κατά πυρήνα μαχητών γύρω από την πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης.

Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι χτυπήθηκε όχημα που μετέφερε μαχητές και σκοτώθηκε ένας από τους διοικητές των ταξιαρχιών της στην Τούλκαρεμ.

  • Ο Καναδάς προειδοποιεί τους υπηκόους του να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Καναδά προειδοποίησε χθες Σάββατο τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις εχθροπραξίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Το επίπεδο ασφαλείας μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, απροειδοποίητα», αναφέρει η καναδική κυβέρνηση σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για το Ισραήλ.

«Εάν η ένοπλη σύγκρουση κλιμακωθεί, θα μπορούσε να επηρεαστεί η δυνατότητα σας να αναχωρήσετε με εμπορικά μέσα. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στις μετακινήσεις, όπως το κλείσιμο του εναέριου χώρου και ακυρώσεις ή εκτροπές πτήσεων», επισημαίνεται στην ταξιδιωτική οδηγία.

  • Η Turkish Airlines ματαίωσε ξανά τα δρομολόγιά της προς το Ιράν

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ματαίωσε τις νυχτερινές πτήσεις της προς την Τεχεράνη, λόγω των φόβων μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Οι ημερήσιες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έγιναν κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις. Εκείνες όμως που ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν μετά τις 18.25 ματαιώθηκαν και μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κρατικού αερομεταφορέα της Τουρκίας και τον πίνακα δρομολογίων του αεροδρομίου.

Η Turkish Airlines δεν έδωσε καμία εξήγηση. Το βράδυ της Παρασκευής ακύρωσε επίσης τις νυχτερινές πτήσεις προς το Ιράν, ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι διακόπτονται τα δρομολόγια προς αυτή τη χώρα.

Οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εντάθηκαν σήμερα, αφού πολλαπλασιάστηκαν οι απειλές του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ. Πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους στην περιοχή.

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτική ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τον βομβαρδισμό από τον οποίο σκοτώθηκε ένας στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, στις αρχές της εβδομάδας.

Πληροφορίες από: Axios
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Τούλκαρεμ, Palestine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Οτάβα, Canada
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Έκανε άνω-κάτω την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ: Η φωτογραφία “φωτιά” με το μήνυμα για την “πυρπολημένη” Κωνσταντινούπολη… Τι εννοεί ο Ίσραελ Κατζ; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: