Ακόμη και ο καύσωνας είναι ταξικός: Μελέτη που δημοσιεύει ο Guardian δείχνει ότι σε όλο τον κόσμο οι φτωχοί υποφέρουν και πεθαίνουν δυσανάλογα περισσότερο

FILE PHOTO: epa10712697 People cool off at a water fountain on a hot day in Ventspils, Latvia, 26 June 2023. EPA/TOMS KALNINS




Ενώ οι καυτές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι μια ομάδα φέρει δυσανάλογα το βάρος της υπερβολικής ζέστης: εκείνοι που ζουν στη φτώχεια, διαπιστώνει ο Guardian παραπέμποντας στα ευρήματα σχετικής μελέτης.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Díaz Jiménez, ερευνητής καθηγητής στο Ινστιτούτο Υγείας Carlos III της Μαδρίτης, είναι μεταξύ μιας ομάδας ερευνητών που εξέτασε πώς η υπερβολική ζέστη είχε επηρεάσει 17 περιοχές στη Μαδρίτη. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε το 2020, συμπεραίνει ότι οι καύσωνες είχαν αντίκτυπο στη θνησιμότητα σε μόλις τρεις περιφέρειες – εκείνες όπου τα εισοδήματα των νοικοκυριών ήταν κάτω από το μέσο όρο.

«Είναι θέμα κοινής λογικής», εξήγησε ο Julio Díaz Jiménez. «Ένας καύσωνας δεν είναι το ίδιο όταν βρίσκεσαι σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο με άλλα τρία άτομα και χωρίς κλιματισμό, όπως όταν είσαι σε μια βίλα με πρόσβαση σε πισίνα και κλιματισμό». Οι ερευνητές συνέχισαν με μια παρόμοια ανάλυση που εξετάζει τις επιπτώσεις του καύσωνα στις κοινότητες σε ολόκληρη την Ισπανία. «Και είδαμε το ίδιο πράγμα», είπε. «Όταν πρόκειται για τη ζέστη και την ευπάθεια, ο βασικός παράγοντας είναι το επίπεδο εισοδήματος».

Τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτική στέγαση, με πολλούς να ζουν σε υπερπλήρη, ανεπαρκώς αεριζόμενα σπίτια που προσφέρουν ελάχιστη ανακούφιση από τη ζέστη. Κάποιοι επίσης αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να υποφέρουν περισσότερο από συνθήκες που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την υπερβολική ζέστη, ενώ άλλοι εργάζονται σε τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές όπου εκτίθενται τακτικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη και όταν υπάρχει διαθέσιμος κλιματισμός, τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των επιπτώσεων του καύσωνα και της φτώχειας είναι εδώ και καιρό ένα σημείο συζήτησης στις ΗΠΑ, που ενισχύθηκε από ευρήματα όπως μια κοινή έρευνα του 2019 από το National Public Radio και το Πανεπιστήμιο του Maryland που τεκμηρίωσε πόσο πιθανότερο ήταν οι γειτονιές όπου κατοικούν άτομα χαμηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ να υποφέρουν περισσότερο από εκείνες όπου μένουν οι πλουσιότεροι συμπολίτες τους.

Τα χαμηλότερα εισοδήματα συχνά σημαίνουν επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερο λόγο για τις περιοχές στις οποίες ζουν, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν η άσφαλτος και τα λιγότερα δέντρα και χώροι πρασίνου, επεσήμανε από την πλευρά του ο Alby Duarte Rocha, ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο Duarte Rocha ήταν πρόσφατα μέλος μιας ομάδας ερευνητών που εξέτασαν 14 μεγάλες αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι με χαμηλότερο εισόδημα είχαν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε χώρους πρασίνου ικανούς να δροσίσουν με φυσικό τρόπο τη ζέστη της πόλης. Όσοι είχαν υψηλότερα εισοδήματα, αντίθετα, είχαν πρόσβαση άνω του μέσου όρου σε αυτούς τους χώρους, προσθέτει η εφημερίδα.

Αλλά σε όλη την Ευρώπη –μια ήπειρο που θερμαίνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλα μέρη του κόσμου– η συζήτηση άργησε να ξεκινήσει, δήλωσε η Yamina Saheb, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης της IPCC για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε την έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα και διαπίστωσε ότι ο ζεστός καιρός λόγω της ρύπανσης από άνθρακα σκότωσε σχεδόν 50.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη πέρυσι.

«Πρέπει να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό είναι εξαιρετικά επείγον», είπε η Saheb, η οποία είναι επίσης λέκτορας στο Sciences Po στο Παρίσι. «Πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας της ζέστης στις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε η γαλλίδα ειδικός σύμφωνα με το δημοσίευμα.

The Guardian [Poorer people bear brunt of extreme heat in Europe, say Spanish researchers]

Είναι η ασθένεια της κλιματικής αλλαγής; Νεκρός ασθενής στις ΗΠΑ από εγκεφαλίτιδα ιπποειδών που προέρχεται από τσίμπημα κουνουπιών, ανησυχία για την εξάπλωσή της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: