΄Εχουμε όντως δυνατά όπλα για να απαιτήσουμε σωστό περιεχόμενο για τη “λύση” της ΔΔΟ; Αν δώσουμε την κυριαρχία που μας ανήκει, τι αντιπαροχή θα πρέπει να απαιτήσουμε;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε στην έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η Ιστορία και η εθνική υπόθεση της Κύπρου πέρασε τα τελευταία 70 χρόνια από όλα τα στάδια. Είχαμε τα πρώτα χρόνια που σύσσωμος ο λαός δημιούργησε το λαμπρότερο έπος της Ιστορίας του. ‘Ηταν τα ηρωικά χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα, που έχουν  δημιουργήσει τα τραγικότερα αποτελέσματα για την Κύπρο. Οι ένοχοι είναι γνωστοί.

Οι ενέργειές τους βοήθησαν την Τουρκία να πραγματοποιήσει σχεδόν όλους τους στόχους της με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Βρετανία, που ενδιαφέρονταν για εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων και την ικανοποίηση της Τουρκίας, που την θεωρούν πολύτιμο και αναντικατάστατο σύμμαχο.

Εμείς πρέπει να έχουμε γνώση του παρελθόντος και να μην ξεχνούμε τις ενέργειες που έβλαψαν την Κύπρο και την έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Αλλά πρέπει και να βλέπουμε μπροστά. Να αξιοποιήσουμε όσα θετικά έχουμε στη διάθεση μας για να αποτρέψουμε ολοκλήρωση των σχεδίων της Τουρκίας, σύμφωνα με το σχέδιο του Νιχάτ Εριμ του 1956.

Η Τουρκία κατέχει σήμερα παράνομα το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.), που είναι  και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Η Κύπρος με την εισβολή έχει μια de facto διχοτόμηση,

  • Η παράνομη κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να ολοκληρώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Θέλει να νομιμοποιήσει την κατοχή και τη διχοτόμηση μεταβάλλοντας την σε de jure. Υπάρχουν όμως δυο βασικά εμπόδια που δεν της επιτρέπουν να πραγματοποιήσει μονομερώς τα σχέδιά της.

Το πρώτο είναι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.). Το Σ.Α. αναγνώρισε την Κυβέρνηση Μακαρίου ως την μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κ.Δ. Από την κυβέρνηση είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητος για να δημιουργήσουν δική τους κυβέρνηση, να καταργήσουν την Κ.Δ. και να επιβάλουν διχοτόμηση του κράτους. Απέτυχαν. ‘

Εκτοτε η κυβέρνηση της Κ.Δ. αποτελεί την μόνο νόμιμη κυβέρνηση με κυριαρχία στην Κ.Δ. και αποτελεί ισότιμο μέλος του ΟΗΕ. Το ψήφισμα αυτό υπερασπίστηκε την Κ.Δ., όταν το 1983 το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων ανακήρυξε ανεξάρτητο κράτος.

Το Σ.Α. κάλεσε με νέο ψήφισμα όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το παράνομο μόρφωμα. Πέρασαν 40 κράτη, αλλά μόνο η Τουρκία το αναγνωρίζει. Όλα τα άλλα κράτη αναγνωρίζουν την νόμιμη Κ.Δ.

Αυτό είναι το πρώτο και ανίκητο όπλο στα χέρια μας στην μακροχρόνια αντίστασή μας στα τουρκικά σχέδια. Αυτό μόνο εμείς μπορούμε να το αχρηστεύσουμε, αν αποδεχτούμε την κατάργηση ή τον υποβιβασμό της Κ.Δ. Κανένας δεν μπορεί να μας το επιβάλει. Και αυτό το όπλο αποτελεί την ανίκητη τροχοπέδη στα τουρκικά σχέδια.

Το δεύτερο μας όπλο είναι ένταξη της Κ.Δ. στην Ε.Ε. στην οποία είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της το 2004. Από το 2004 ολόκληρη η επικράτεια της Κ.Δ. είναι ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι το όπλο που μας διασφάλισε η Ελληνική Βουλή, Απαίτησε και πέτυχε την ένταξη της Κ.Δ. χωρίς λύση του Κυπριακού, για να εγκρίνει τη διεύρυνση της Ε.Ε. με 10 νέα μέλη, όπως ήταν η διακαής επιθυμία των άλλων κρατών.

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει σε όλη την επικράτεια της Κ.Δ. Έχει όμως ανασταλεί η εφαρμογή του στο κατεχόμενο τμήμα που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κ.Δ. Επομένως με τη λύση θα πρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την επικράτεια.

  • Εκτός εάν η πλευρά μας αποδεχτεί, ότι η λύση και οι πρόνοιές της θα αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., οπότε δεν θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά οι πρόνοιες του λύσης.
  • Με αυτό τον τρόπο θα καταργηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι. Αλλά μόνο με δική μας αποδοχή. Κανείς δεν μπορεί να μας το επιβάλει

Για να παραχωρήσουμε την κυριαρχία της Κ.Δ. στην κυβέρνηση της Κ.Δ. πρέπει να απαιτήσουμε σωστό περιεχόμενο στη λύση. Και αυτό το σωστό περιεχόμενο είναι τουλάχιστον η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, ο τερματισμός του εποικισμού και η διασφάλιση της βιώσιμης λύσης με εγγύηση του Σ.Α.

Αυτά είναι δυνατά όπλα που διαθέτουμε στις διαπραγματεύσεις, που ελπίζουμε να επαναρχίσουν. Θα τα χρησιμοποιήσουμε  διασφαλίζοντας το μέλλον ή θα τα παραδώσουμε με τις γνωστές υποχωρήσεις για να νομιμοποιήσουμε τη διχοτόμηση και να καταστήσουμε την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο, πιπιλώντας την πιπίλα της επανένωσης.

Αν δώσουμε την κυριαρχία που μας ανήκει, τι αντιπαροχή θα πρέπει να απαιτήσουμε; ΄Η μήπως πρέπει να δώσουμε κι άλλα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα πενήντα χρόνια της κατοχής της Κύπρου: Θα θυμόμαστε τη μεγαλύτερη προδοσία της Ιστορίας του τόπου μας από την ξενοκίνητη χούντα και τους εν Κύπρω υποστηρικτές της…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: