Ξαφνικά διπλωματικός πόλεμος μεταξύ του Βερολίνου και της Βουδαπέστης: Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ακύρωσε ραντεβού με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

epa11456609 German Foreign Minister Annalena Baerbock (L) and Central Council of Jews in Germany president Josef Schuster look on during the opening of the Potsdam Synagogue Center in Potsdam, Germany, 04 July 2024. EPA, CLEMENS BILAN




Η ουγγρική κυβέρνηση ακύρωσε το βράδυ της Παρασκευής το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ραντεβού με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στη Βουδαπέστη, μετά την κριτική που εξέφρασε το Βερολίνο για την επίσκεψη του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την ακύρωση του ραντεβού της κυρίας Μπέρμποκ με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Στσιγιάρτο, επειδή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μια σοβαρή και ειλικρινής προσωπική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα ήταν σημαντική, λόγω και του αιφνιδιαστικού και χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση ταξιδιού του κ. Όρμπαν στη Ρωσία».

Ο Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, συναντήθηκε χθες (Παρασκευή) με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των χωρών, αλλά δεν εκπροσωπούσε σε καμία περίπτωση το σύνολο της ΕΕ.




Σημείωσε μάλιστα ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ταξίδι στη Μόσχα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκπροσωπείται από τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά και με όπλα και αυτό οργανώνεται από την ΕΕ».

  • Η Ούρσουλα λέει ότι “ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν”

«Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», επισημαίνει με ανάρτησή της στο «Χ», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στη Μόσχα.

«Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Μόσχα για να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στο Κίεβο δεν είχε συντονισθεί με την Ουκρανία.

«Υπενθυμίζουμε ότι το κράτος μας, η αρχή ‘όχι συμφωνίες για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία’ παραμένει ακλόνητη και καλούμε όλες τις χώρες να την τηρήσουν αυστηρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ουκρανία θεωρεί το ειρηνευτικό της σχέδιο των 10 σημείων, και την παγκόσμια σύνοδο κορυφής που βασίστηκε σ’ αυτό, ως τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που συνεχίζεται επί 28 μήνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Στη Μόσχα ο Όρμπαν για συνάντηση με τον Πούτιν: Αποδοκιμασία από Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Ο κατευνασμός δεν τον σταματάει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: