Βολές με ότι όπλο υπάρχει στα πολεμικά πλοία: Το «μακρύ δόρυ» των φρεγατών στέλνει μήνυμα, το ίδιο και τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την άσκηση πυραύλων

Λεζάντα: Βολή κατευθυνόμενου πυραύλου Exocet από την πυραυλάκατο “Ρουσσέν”. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Το πρωί της Τετάρτης οι πύραυλοι Harpoon και Exocet Block II θα δώσουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα στους επιχειρησιακούς αξιωματικούς του στόλου και του ναυτικού επιτελείου.

Και παράλληλα το πολεμικό ναυτικό, παρά τα υπέρ-δεκαετή, δυσεπίλυτα προβλήματα που έχει, στέλνει με τον δικό του τρόπο μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Οι βολές των Harpoon από τις φρεγάτες τύπου S είχαν προγραμματιστεί λίγα χρόνια νωρίτερα, μάλιστα στο ναύσταθμο Σαλαμίνας είχαν καταφτάσει Αμερικανοί από την κατασκευάστρια εταιρεία, που η έδρα τους στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ολλανδία, για να επιθεωρήσουν τους πυραύλους.

Η άσκηση ματαιώθηκε τουλάχιστον δυο φορές με προφάσεις που δεν σχετίζονταν με το πολεμικό ναυτικό το οποίο ζητούσε επανειλημμένως οι βολές να μην πάρουν κι άλλη αναβολή.

Το γεγονός πάντως ότι εν έτει 2024 πραγματοποιείται η πυραυλική άσκηση με το «μακρύ δόρυ» των κύριων μονάδων επιφανείας, δηλαδή τους πυραύλους επιφανείας- επιφανείας, σημαίνει «κάτι», ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι από την προηγούμενη βολή Harpoon πέρασαν 25 χρόνια.

Οι Harpoon…

Οι πύραυλοι με την κεφαλή υψηλότατης εκρηκτικότητας βάρους περίπου 220 κιλών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί να μην διανύσουν ευθεία πορεία αλλά να ξεπεράσουν «εμπόδια», με την μέθοδο του sea skimming που θα τους οδηγήσει ως τον στόχο σε ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση.

Οι Harpoon προσεγγίζοντας τον στόχο αναπτύσσουν ταχύτητα 0,7 Mach ενώ εκρήγνυνται μετά την διάτρηση του κήτους που αποτελεί στόχο.

Αυτό είναι κατανοητό ότι δημιουργεί μεγαλύτερες καταστροφές και θύματα στο πλοίο που θα δεχτεί ένα τέτοιο πλήγμα.

Οι λεγόμενοι RGM-84D/ Block 1C που πρόκειται να ενεργοποιηθούν το πρωί της Τετάρτης στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, έχουν εμβέλεια 80 ναυτικά μίλια, δηλαδή οι Harpoon είναι ικανοί να διανύσουν κάτι περισσότερο από 140 χιλιόμετρα.

Εκτός όμως από τους Harpoon το πρωί της Τετάρτης θα «ηχήσουν» οι εκτοξεύσεις από τα «κεντριά» των πυραυλακάτων τύπου Vosper.

Οι Exocet…

Οι Exocet Block IIIc δεν θεωρούνται, αλλά είναι η κορυφαία έκδοση της σειράς των συγκεκριμένων πυραύλων. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα γίνει χρήση τους καθώς από το ναυτικό επιτελείο αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν οι παλαιότεροι Block II.

Οι δυο ΜΜ40 πύραυλοι με μέγιστη εμβέλεια τα 37,79 ναυτικά μίλια, περίπου 70 χλμ και ταχύτητα που φτάνει τα 0,93 Mach διαθέτουν εκρηκτική κεφαλή 165 κιλών.

Οι γαλλικοί Exocet είναι ικανοί να ταξιδέψουν μόλις στα δυο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που στην ουσία μηδενίζει τις πιθανότητες εντοπισμού, εξαπολύοντας αιφνιδιαστική επιθετική ενέργεια.

Η νεότερη έκδοση που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό, Block IIIc θεωρείται ένας από τους πιο σύγχρονους πυραύλους με εμβέλεια σχεδόν 107 ναυτικά μίλια, δηλαδή περίπου 200 χλμ.

Και για τις Vosper που «οργώνουν» το Αρχιπέλαγος ή στήνουν τα «καρτέρια» τους αγκιστρωμένες σε κάποια βραχονησίδα είναι το όπλο αιχμής, ικανό να κάνει την μεγάλη διαφορά.

Ο υψηλός συμβολισμός…

Πάντως έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι το πολεμικό ναυτικό μέσα σε 48 ώρες δοκιμάζει όλα τα πυραυλικά όπλα που διαθέτει στις μονάδες του.

Την Τρίτη έγιναν βολές αντιαεροπορικής άμυνας, ακόμη και με ESSM από φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ ενώ την Τετάρτη δίδεται το αντιπλοϊκό πυρ.

Για την συγκεκριμένη εκπαίδευση το ναυτικό επιτελείο και το Αρχηγείο Στόλου έχουν δουλέψει πολλές ώρες, το ίδιο και κάθε πλήρωμα των μονάδων επιφανείας που δίνει καθημερινές εξετάσεις, προσφέροντας το καλύτερο για το όπλο που υπηρετεί.

Ο υψηλός συμβολισμός που αποκτά η άσκηση, πέραν του γεγονότος ότι διεξάγεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και απουσία vip επισκέψεων σε κάποια φρεγάτα, έγκειται στ’ ότι αποστέλλεται μήνυμα επιχειρησιακής αξίας.

Και αυτό διότι ενώ οι πάντες γνωρίζουν την παλαιότητα των κύριων μονάδων επιφανείας του στόλου, οι «ναύτες» με το πείσμα τους, παρουσιάζουν στην φυσική τους ηγεσία τ’ αποτελέσματα της διαρκούς συντήρησης των πλοίων, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του καθενός και την ευθύνη που αισθάνονται για την αποστολή που τους έχει αναθέσει η πολιτεία, η οποία είναι η προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Καλά νέα έρχονται για την Ουκρανία στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον: Επιπλέον Patriot, NASAMS ή παρόμοια αντιαεροπορικά συστήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: