Τρίτη επιχείρηση ανάσχεσης της διαρροής προσωπικού από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: Η αναθεώρηση στο επίδομα στόλου επιχειρεί να δημιουργήσει τείχος στις παραιτήσεις

Στο τέλος του Β’ εξαμήνου, δηλαδή στο τέλος του 2024 το προσωπικό που υπηρετεί σε πολεμικά πλοία θα δει ολοκληρωμένο το επίδομα στόλου στον ατομικό προϋπολογισμό του. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Στις 26 Ιουλίου τα στελέχη που υπηρετούν σε μονάδες του στόλου θα δουν μαζί με την μισθοδοσία τους το αναθεωρημένο «επίδομα στόλου».

Ένα επίδομα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα στελέχη που θαλασσοδέρνονται και που για μήνες βρίσκονται σε εν πλω υπηρεσία.

Οι αλλαγές που έρχονται μέσω της ΚΥΑ Φ.841/22/290239/Σ.1762/21 Ιουν 2024 (ΦΕΚ Β’ 3632), δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων.

Αν τελικά το επίδομα στόλου θα λειτουργήσει ως κυματοθραύστης απέναντι στο κύμα φυγής στο πολεμικό ναυτικό μένει να φανεί, όχι άμεσα αλλά από τα τέλη του χρόνου, όταν δηλαδή θα καταβληθεί το ποσό του Β’ Εξαμήνου του επιδόματος.

Στις 29 Απριλίου η Hellasjournal είχε ρεπορτάζ με τίτλο «η διαρροή προσωπικού παραμένει βασικό αγκάθι στο πολεμικό ναυτικό. Το επερχόμενο νομοσχέδιο, ίσως δώσει λύσεις».

Τις ημέρες εκείνες οι πληροφορίες, μέσω στρατιωτικών πηγών, έλεγαν ότι στον στόλο επί ένα  15θημερο, στελέχη κατέθεταν κάθε μέρα κι από μια παραίτηση.

Οι ίδιες πηγές σήμερα αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη «διαρροή» δεν έχει καταστεί εφικτό ν’ αναχαιτιστεί, με τις παραιτήσεις να φτάνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καθώς ο χώρος τηςεμπορικής ναυτιλίας καθημερινά δημιουργεί νέες επιλογές.

Και το πολεμικό ναυτικό το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί ν’ ανταγωνιστεί τις απολαβές πουλαμβάνει κάθε στέλεχος σ’ έναν υγιή ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αναζητά ολοένα και περισσότερο εξιδεικευμένο προσωπικό.

Μόλις τον Μάιο τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέσω της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής έδειχναν το μέγεθος του προβλήματος.

Στην ανακοίνωση είχε επισημανθεί ότι 73 στελέχη είχαν παραιτηθεί έως τον Αύγουστο το 2023 ενώ ο ίδιος αριθμός φυγής είχε καταγραφεί για το 2024 μόλις τον Μάιο.

«Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 73 παραιτήσεις (41% του συνόλου) ήταν αυτές του τελευταίου τετραμήνου του 2023 (Σεπ-Δεκ), όταν μαζί με τον Αύγουστο ανήλθαν σε 119 (66,5% του συνόλου).

Ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Το αναθεωρημένο επίδομα στόλου θα λαμβάνουν τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού που υπηρετούν σε πολεμικά πλοία.

Η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνεται ανάλογα με τον τύπο του πλοίου και με βάση τον βαθμό και τα καθήκοντα που έχει το στέλεχος εντός της μονάδας».

Σύμφωνα με πηγές από το ναυτικό επιτελείο τα παραπάνω αποτελούν αύξηση στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές των στελεχών που υπηρετούν σε πολεμικά πλοία, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 15-25%, αρχής γενομένης από 1 Ιουνίου 2024, τον μήνα δηλαδή που υπογράφθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η τρίτη αναθεώρηση

Ενδεικτικά οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι μηνιαίες αυξήσεις για το προσωπικό που ανήκει στην «Ά κατηγορία», δηλαδή σε φρεγάτες, πυραυλακάτους, κανονιοφόρους, υποβρύχια, αφορούν περίπου το 75% των πληρωμάτων του Στόλου.

Και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το επίδομα στόλου προσθέτει από 210 έως 460 ευρώ στις μηνιαίες
αποδοχές.

-Αντιπλοίαρχος- κυβερνήτης θα λάβει αύξηση 460€.

-Πλωτάρχης- κυβερνήτης θα λάβει αύξηση 380 €.

-Σημαιοφόρος θα λάβει αύξηση 250€.

-Κελευστής θα λάβει αύξηση 220€.

-ΕΠΟΠ-ΟΒΑ θα λάβει αύξηση 210€.

Τα πλεύσιμα

Ανακατανομές αναμένονται το επόμενο διάστημα και στην εκτός έδρας ημερήσια αποζημίωση, τα γνωστά και ως πλεύσιμα τα οποία θα καταβάλλονται επιπλέον των πιο πάνω ποσών, ανάλογα βεβαίως με τον τύπο αποστολής στην οποία συμμετέχει το προσωπικό.

Πιθανά μέσα στο μήνα να υπάρξουν και αυτές οι αλλαγές που αφορούν το προσωπικό στον στόλο.

Θυμίζουμε ότι τα πλεύσιμα που καθιερώθηκαν ως ημερήσια αποζημίωση την δεκαετία του 1980, κυμαίνονται στα 17 ευρώ.

Για το πλήρωμα που θα βρίσκεται σε υπηρεσία αυξημένης επιφυλακής (πλοίο σκοπούντος) το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης ενδεχομένως θα αγγίζει τα 40 ευρώ.

Από 60 έως 80 ευρώ θα είναι οι αποστολές «τρίτης κατηγορίας», δηλαδή όσα πληρώματα ταξιδεύουν στις επιχειρήσεις UNIFIL &
IRINI, ενώ καθιερώνεται κι εκείνο της αυξημένης επικινδυνότητας, όπως είναι η συμμετοχή στην επιχείρηση ASPIDES της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στο ποσό των 120 ευρώ.

Από τότε που είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης το περιβόητο επίδομα στόλου, η Hellasjournal κατέγραψε το «θέατρο του παραλόγου» που ακολούθησε με παρεμβάσεις που έγιναν από το ΓΕΕΘΑ προς το ΓΕΝ. Το υπουργείο τότε επιχείρησε, ανεπιτυχώς να λειτουργήσει «πυροσβεστικά», αν λάβει κανείς υπόψη του πως πέρασε το «θέλω» του Γενικού Επιτελείου κι όχι του ναυτικού.

Στην παρούσα στιγμή η στρατιωτική ηγεσία, τόσο από το ΓΕΝ, όσο και από το ΓΕΕΘΑ δεν έχουν διαξιφισμούς σαν εκείνους, ούτε παρεμβάσεις ο ένας προς τον άλλον.

Ενδεικτικό είναι πως αυτό που τώρα ξεκινά να ισχύει ως «επίδομα στόλου» στο μεγαλύτερο μέρος είναι η εισήγηση που είχε κάνει ο τότε Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο.

Δυο χρόνια μετά οι ίδιοι οι πολιτικοί παραδέχτηκαν ότι το επίδομα δόθηκε με λανθασμένο τρόπο που αδικεί κατάφορα τους δικαιούχους του.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα 20 μαχητικά F-35 Block 4 έρχονται όλο και πιο κοντά: Προ των τυπικών πυλών του ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα καθώς και η ενίσχυση των FDI με Μη Επανδρωμένα Ελικόπτερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: