Το βάθος της προσέγγισης του Ερντογάν με τον Άσαντ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Ο ρόλος της Ρωσίας και του Ιράκ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. EPA, EMIRATES NEWS AGENCY, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Άρθρο στο Associated Press με υπογραφή Abby Sewell και Suzan Fraser και τίτλο “A rapprochement between Syria and Turkey is on the table. Here’s what it might mean for the region” αναφέρεται στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Σύμφωνα με τις αρθρογράφους

Η Ρωσία φαίνεται να προωθεί και πάλι τις συνομιλίες, αλλά αυτή τη φορά, το Ιράκ προσφέρθηκε επίσης να μεσολαβήσει [..]. O Aron Lund, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Century Interational, δήλωσε ότι το Ιράκ μπορεί να ανέλαβε την πρωτοβουλία ως έναν τρόπο για να εκτρέψει την πίεση της Τουρκίας να πατάξει το PKK.

Προωθώντας την προσέγγιση με τη Συρία, η Βαγδάτη μπορεί να προσπαθεί να “δημιουργήσει κάποια μορφή θετικής δέσμευσης με τους Τούρκους [..] και να εκτρέψει την απειλή μιας επέμβασης”, δήλωσε ο Lund.

Η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή έχει επίσης αλλάξει με τον πόλεμο στη Γάζα και τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Ο Ozgur Unluhisarcikli, αναλυτής για την Τουρκία και διευθυντής του German Marshall Fund στην Άγκυρα, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες μπορεί να αισθάνονται ανασφαλείς και να αναζητούν νέες συμμαχίες μπροστά στις πιθανές περιφερειακές επιπτώσεις του πολέμου.

Τι θέλουν η Τουρκία και η Συρία

Από την πλευρά του Erdogan, ο Unluhisarcikli υποστηρίζει ότι η προσπάθεια εμπλοκής πιθανόν να οφείλεται εν μέρει στο αυξανόμενο αντισυριακό αίσθημα στην Τουρκία. Ο Erdogan πιθανότατα ελπίζει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή πολλών από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα του. Από συριακής πλευράς, η επιστροφή στις σχέσεις με την Τουρκία θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τον τερματισμό της πολιτικής απομόνωσης του Assad στην περιοχή [..].

Και παρά τις διαφορές τους σχετικά με την παρουσία της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, η Δαμασκός και η Άγκυρα έχουν αμφότερες συμφέρον να περιορίσουν την αυτονομία των κουρδικών ομάδων στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία μπορεί να ανησυχεί ότι η κατάσταση ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματα που έχουν σήμερα σταθμεύσει εκεί ως μέρος ενός συνασπισμού κατά της μαχητικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Unluhisarcikli.

Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει από την Τουρκία να “συνεργαστεί ή τουλάχιστον να συντονιστεί με τη Συρία, για να διαχειριστεί τα επακόλουθα της αποχώρησης των ΗΠΑ”, είπε. Ο Joseph Daher, ελβετο-συριακής καταγωγής ερευνητής και επισκέπτης καθηγητής στο European University Institute της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις πιθανόν να ελπίζουν σε μέτρια “οικονομικά κέρδη” σε μια προσέγγιση. Ενώ το εμπόριο δεν σταμάτησε ποτέ εντελώς, σήμερα περνάει από μεσάζοντες, είπε, ενώ η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα επιτρέψει την επανάληψη του επίσημου εμπορίου.

Οι προοπτικές συμφωνίας

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι συνομιλίες είναι απίθανο να επιφέρουν την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας από τη βορειοδυτική Συρία, την οποία ζήτησε η Δαμασκός, ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική αλλαγή στις συνθήκες επί του πεδίου βραχυπρόθεσμα. Παρόλο που τα συμφέροντα των δύο χωρών “στην πραγματικότητα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό”, δήλωσε ο Lund, “υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφωνίες” και “πολλή πικρία” που θα μπορούσαν να εμποδίσουν ακόμη και τη “σύναψη συμφωνιών χαμηλότερου επιπέδου”.

Τόσο ο Erdogan όσο και ο Assad μπορεί επίσης να θέλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, το οποίο θα μπορούσε να καθορίσει το μελλοντικό αμερικάνικο αποτύπωμα στην περιοχή, προτού συνάψουν μια σημαντική συμφωνία, πρόσθεσε. Μακροπρόθεσμα, ανέφερε ο Lund, “η λογική της κατάστασης υπαγορεύει την τουρκο-συριακή συνεργασία σε κάποια μορφή. … Είναι γείτονες. Είναι κολλημένοι μεταξύ τους και το σημερινό αδιέξοδο δεν τους ωφελεί”.

Ο Unluhisarcikli συμφώνησε ότι είναι απίθανο να προκύψει μια “μεγάλη συμφωνία” από τις παρούσες συνομιλίες, αλλά ο αυξημένος διάλογος θα μπορούσε να οδηγήσει σε “κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Ο Daher δήλωσε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι κάποιες “συμφωνίες ασφαλείας” μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά όχι μια πλήρης τουρκική αποχώρηση από τη Συρία βραχυπρόθεσμα, ιδίως δεδομένου ότι ο συριακός κυβερνητικός στρατός είναι πολύ αδύναμος για να ελέγξει μόνος του τη βορειοδυτική Συρία. [..]

Associated Press [A rapprochement between Syria and Turkey is on the table. Here’s what it might mean for the region]

Πως είδαν τα τουρκικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον: Ο απόηχος των συνομιλιών και ο απολογισμός της Συνόδου Κορυφής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: