Αποδεκινύεται μεγάλο σκάνδαλο το συμβόλαιο στη κινεζική εταιρεία του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Φωτογραφία από βίντεο via OmegaLive
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ανακτήσει έως και 100 εκ. ευρώ από την κυπριακή κυβέρνηση αφού μια κοινοπραξία υπό κινεζική ηγεσία εγκατέλειψε ένα έργο τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου, το οποίο τώρα ερευνάται για διαφθορά», αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times, για τις εξελίξεις γύρω τον σταθμό στο Βασιλικό.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα παραθέτει για τους αναγνώστες της το ιστορικό της ανάθεσης της σύμβασης κατασκευής τερματικού υγροποιημένου αερίου αξίας 542 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία CPP, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από το εισαγόμενο πετρέλαιο.
Περιγράφει στη συνέχεια συνοπτικά τις παρατάσεις υλοποίησης του έργου, την τελική κατάρρευση της συμφωνίας προ ημερών και την προσφυγή της κοινοπραξίας σε διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου.
Εστιάζει μετά στο αίτημα της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για το κλίμα, τις υποδομές και το περιβάλλον CINEA προς την κυπριακή κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέχρι τον Σεπτέμβριο και να προετοιμαστεί για επιστροφή μέρους αυτής».
Η εφημερίδα σημειώνει, επικαλούμενη Κύπριους αξιωματούχους, πως η Κύπρος έχει ήδη λάβει 69 από τα 101 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η ΕΕ για το συγκεκριμένο έργο.
Στη συνέχεια προστίθεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ανοίξει έρευνα για υποψίες περί απάτης κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, περί κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων και διαφθοράς.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε πως η κυβέρνηση ζήτησε προθεσμία 30 ημερών να απαντήσει στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η υπόθεση θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.
Γίνεται επίσης αναφορά σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη κοινοπραξία για το έργο, αλλά και στη διαβεβαίωσή του πως το έργο θα πραγματοποιηθεί.
Τονίζεται επίσης ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελική έρευνα ακολουθεί την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τον Ιανουάριο, η οποία στις 142 σελίδες της προγράφει τις πολλαπλές επισημάνσεις ανησυχιών για τις καθυστερήσεις, το αυξημένο κόστος, την ποιότητα και την ασφάλεια του έργου.
Στις αιτιάσεις ότι η κινεζική κοινοπραξία δεν έχει πληρωθεί, Κύπριοι αξιωματούχοι απαντούν πως η ΕΤΥΦΑ έχει πλήρως τηρήσει τις υποχρεώσεις της όπως απορρέουν από τη σύμβαση, καταλήγει το δημοσίευμα των FT.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE