Το παρασκήνιο της διαγραφής Αυγενάκη από τη ΝΔ: Ο πρώην υπουργός με το σηκωμένο φρύδι, το λυμένο ζωνάρι και τα απανωτά «φάουλ» [videos]

File Photo Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Ενα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα, εκτός από μία απερίφραστη καταδίκη βίαιης συμπεριφοράς από όπου κι αν προέρχεται, αποτελεί για τον πρωθυπουργό η διαγραφή του Κρητικού βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.

Το βίντεο που έδειχνε τον Λευτέρη Αυγενάκη να βιαιοπραγεί σε υπάλληλο του αεροδρομίου κυκλοφόρησε διαδικτυακά το βράδυ της Τρίτης και σιγά σιγά άρχισε να αναπαράγεται. Το βίντεο έφτασε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου και εκείνοι που το είδαν κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή ότι «αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι» και ουσιαστικά η επόμενη ημέρα θα ήταν ημέρα διαγραφής για τον πρώην υπουργό.

Πράγματι, από το πρωί της Τετάρτης το βίντεο είχε πλέον πάρει μεγάλη δημοσιότητα, η αντιπολίτευση σύσσωμη ζητούσε την καρατόμηση του βουλευτή και απλώς το μόνο που έπρεπε να γίνει ήταν να ακολουθηθούν οι διαδικασίες.

Ο κ. Αυγενάκης μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα κλήθηκε άμεσα για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη. Νωρίτερα είχε εκδώσει μία ανακοίνωση, στην οποία ζητούσε «μισή» συγγνώμη. «Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθειά μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο», είπε, εκφράζοντας την… έκπληξή του «από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό “άγριου ξυλοδαρμού”, “λιποθυμιών”, “χειροδικιών” από μέρους μου».

Αρχικά υπήρξαν εισηγήσεις για “κίτρινη κάρτα” στον κ. Αυγενάκη, με βάση το επιχείρημα ότι – όπως ο ίδιος επικαλέστηκε- δεν χειροδίκησε σκοπίμως κατά του υπαλλήλου, αλλά γρήγορα επικράτησαν οι εισηγήσεις για τη διαγραφή του. Ο κ.Αυγενάκης δεν διαγράφηκε μόνο από την Κοιν. Ομάδα αλλά και από όλα τα όργανα του κόμματος.




Ο μόνος λόγος που σύμφωνα με πηγές της ΝΔ η κόκκινη κάρτα της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ καθυστέρησε κάποιες ώρες ήταν για να τηρηθεί ο κανόνας του καταστατικού του κόμματος που προϋποθέτει της διαγραφής να προηγηθεί η παροχή εξηγήσεων του βουλευτή. Αφετέρου το γεγονός ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης έπρεπε να έρθει από το Ηράκλειο. Όταν πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη το αίτημα διαγραφής του είχε ήδη σταλεί από τον Πρωθυπουργό προς την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ. Και περίπου τρία λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι μπήκαν και επισήμως οι τίτλοι τέλους με την ανακοίνωση από το προεδρείο της Βουλής.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Δεν είναι η πρώτη φορά που με πράξεις και δηλώσεις του σε τελείως λάθος «timing» ο Λευτέρης Αυγενάκης δημιουργεί μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση στέλνοντας το τελείως αντίθετο μήνυμα από αυτό που θέλει να στείλει ο Πρωθυπουργός. Η επίθεση και χειροδικία κατά εργαζόμενου στο Ελ. Βενιζέλος ήταν μόνο το «κερασάκι στην τούρτα».

Όπως αναφέρει το CNN.gr, είχε προηγηθεί σάλος την επομένη των εκλογών με τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης πινάκων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκλητικές συμπεριφορές «on air» προς αγρότες, κατηγορίες για προσπάθειες ωμού εκβιασμού πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ χρεώθηκε και ότι με δηλώσεις του «φούσκωσε» τις αγροτικές κινητοποιήσεις που δημιούργησαν τεράστιο πονοκέφαλο στο Μαξίμου και έπληξαν τα ποσοστά του κόμματος στις Ευρωεκλογές.

Ο κ.Αυγενάκης, πρώην Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος και πρώην Υπουργός για σχεδόν πέντε χρόνια, με τη συμπεριφορά του «ξέρεις ποιός είμαι εγώ» και με τον «τσαμπουκά», όχι μόνο προσέβαλε βάναυσα τους πολίτες, ερχόταν την στιγμή που η Κυβέρνηση έτρεχε για να δείξει ότι πήρε το μήνυμα των εκλογών και ακούει τους πολίτες, τη στιγμή που απέκρουε κατηγορίες πρώην Προέδρων του κόμματος για αλαζονεία Κυβερνητικών στελεχών, ενώ άλλαξε και την ατζέντα από τα «μαύρα ταμεία» του ΣΥΡΙΖΑ και τον εμφύλιο στην κεντροαριστερά.

Οι κακές σχέσεις με αγρότες 

Ήταν στις 20 Ιανουαρίου όταν ο κ. Αυγενάκης είχε δημιουργήσει τεράστιο θέμα και πάλι στην Κυβέρνηση. Την ώρα που οι Έλληνες αγρότες παρακολουθούσαν τις κινητοποιήσεις συναδέλφων τους στο εξωτερικό και ζέσταιναν τις μηχανές τους, μία δήλωση Αυγενάκη εξόργισε τον πρωτογενή τομέα.




Ο κ.Αυγενάκης χαρακτήρισε «κομματικά υποκινούμενες» τις κινητοποιήσεις, λησμονώντας τα προβλήματα των αγροτών οι οποίοι υποστήριζαν ότι βρίσκονται στο «περίμενε» για τις αποζημιώσεις για μήνες και δεν καλύπτονταν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Όλα αυτά έχουν κομματικό πρόσημο. Είναι υποκινούμενη η όλη προσπάθεια» είχε δηλώσει τότε ο κ. Αυγενάκης.

Η τοποθέτηση Αυγενάκη ανάγκασε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο λίγες ημέρες μετά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να ξεκαθαρίσει «αδειάζοντας» τον κ.Αυγενάκη πως «σε καμία περίπτωση, ούτε τα χρωματίζουμε τα αιτήματα, ούτε τ’ απαξιώνουμε, ούτε θα το κάνουμε ποτέ αυτό. Τα αξιολογούμε και προσπαθούμε με ειλικρίνεια να τα επιλύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για να μην έφτανε αυτό, νωρίτερα ο κ.Αυγενάκης παρουσιαζόταν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις προκλητικός προς τους αγρότες. Καλεσμένος σε τηλεοπτικό πάνελ είχε προσπαθήσει να «αποκρούσει» ευθύνες απαντώντας ότι δεν είναι όλα δικές του αρμοδιότητες.

«Τι πάει να πει είναι άλλου υπουργού; Οι υπουργοί πρέπει να συνεργάζονται» του είχε πει ο Χρήστος Σιδερόπουλος αγρότης από τη Λάρισα με τον Λευτέρη Αυγενάκη να του λέει με έντονο ύφος: «Ήρεμα τώρα. Ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε». «Το αρκετά κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας», είχε απαντήσει τότε ο Χρήστος Σιδερόπουλος στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι κατηγορίες για «πολιτικό εκβιασμό»

Τα πολιτικά «φάουλ» Αυγενάκη είχαν παρελθόν. Στις 11 Οκτωβρίου του 2023 λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ.Αυγενάκης είχε δημιουργήσει εκ νέου πρόβλημα στην Κυβέρνηση.

Μιλώντας από τη Θεσσαλία συνέδεσε τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης με τη συνδρομή της Περιφέρειας, αλλά και με την εκλογή του Κ. Αγοραστού. Δεν δίστασε να δηλώσει πως «το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».

Ο κ. Αυγενάκης εκβιάζει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς ότι, αν δεν ψηφίσουν τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, Κώστα Αγοραστό, δεν θα δώσει ή θα καθυστερήσει την καταβολή των αποζημιώσεων; Δεν ντρεπόμαστε; είχε δηλώσει τότε το ΠΑΣΟΚ.

Οι πίνακες από το Υπουργείο

Σάλο εξάλλου στα social media, την επομένη του ανασχηματισμού προκάλεσαν δημοσιεύματα πως ο κ.Αυγενάκης φεύγοντας από το υπουργείο πήρε ακόμα και τον πίνακα που ήταν πίσω από το γραφείο του υπουργού επί σειρά ετών.

«Τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και αποδεικνύουν την εμμονική αντιπολίτευση στην οποία κάποιοι καταφεύγουν. Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πίνακες ζωγραφικής που παραδοσιακά κοσμούσαν το γραφείο του υπουργού είχαν απομακρυνθεί από το γραφείο και η Υπηρεσία τους είχε αποθηκεύσει με ασφάλεια», είχε απαντήσει ο Υπουργός, αλλά η επικοινωνιακή ζημιά είχε ήδη γίνει.

Στα δικαστήρια η συνέχεια

Πέραν της διαγραφής του από την Κ.Ο της ΝΔ, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπέστη και κοινοβουλευτικές κυρώσεις με τη μομφή που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής για ανάρμοστη συμπεριφορά καταφρόνησης του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών, επιβάλλοντάς του ταυτόχρονα 15ήμερο αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις της Βουλής.

Η συνέχεια για τον Λευτέρη Αυγενάκη αναμένεται να είναι δικαστική, καθώς χθες βράδυ ο υπάλληλος με τον οποίο διαπληκτίστηκε στο αεροδρόμιο υπέβαλλε μήνυση εναντίον του για εξύβριση και απειλή.




Ο κ. Αυγενάκης ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του, συνεπώς πλέον θα είναι ανεξάρτητος βουλευτής, διαβεβαίωσε πως εφόσον ο υπάλληλος κινηθεί εναντίον του θα ζητήσει ο ίδιος την άρση ασυλίας του προκειμένου να βρεθεί ενώπιον του φυσικού δικαστή. Και η ΝΔ άλλωστε είναι σαφές ότι δεν προτίθεται να τον στηρίξει.

Αντιθέτως θα υπερψηφίσει την άρση ασυλίας του προκειμένου η δικαιοσύνη να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση. «Η άρση ασυλίας νομίζω είναι δεδομένη, προκειμένου να πέσει άπλετο φως και να διερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό», προϊδέασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στο Action24 και αποδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη ως «απαράδεκτη».

Με πληροφορίες από Καθημερινή, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κασσελάκης: “Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές»-Κλείνει την πόρτα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αποστάσεις από το πολιτικό κέντρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: