Φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολής με αντιαεροπορικό πύραυλο ESSM. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Οι διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με το μέλλον του στόλου φαίνεται ότι ξεκίνησαν για τα καλά ανάμεσα σε στελέχη του ναυτικού επιτελείου και της αμερικανικής πλευράς.
Από το υπουργείο Εθνικής άμυνας και το πολεμικό ναυτικό το ζητούμενο για να προχωρήσει οτιδήποτε σχετίζεται με τις μελλοντικές Constellation, περνά μέσα από την ώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Τα παραπάνω σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές αποτελούν «προαπαιτούμενα» για την ελληνική πλευρά ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες, οι οποίες βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο.
Στις μελλοντικές φρεγάτες Constellation αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα εξαπέλυε προσωπική επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Εθνικής άμυνας.
«Χθες είχα την ευκαιρία, στο ΚΥΣΕΑ, να εισηγηθώ την απόκτηση των είκοσι F-35 (είκοσι με την option απόκτησης άλλων είκοσι) και επίσης την έναρξη συμμετοχής της πατρίδας μας, του Πολεμικού μας Ναυτικού, στο πρόγραμμα των Φρεγατών Constellation στην πρώτη φάση, που είναι φάση τεχνικών προδιαγραφών και προσδιορισμού του πώς ελληνικά ναυπηγεία θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.» σημείωσε ο υπουργός από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.
Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων εν έτει 2024, για καράβια που ενδεχομένως θ’ αφορούν το πολεμικό ναυτικό από το 2035 και μετά, αναδεικνύει ότι το ναυτικό επιτελείο σχεδιάζει το μέλλον του με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Και επιπλέον οι συνομιλίες αυτές με την αμερικανική πλευρά, έρχονται μέσω των Constellation, μιας κλάσης που επιχειρεί ουσιαστικά να «εισβάλλει» και στην ευρωπαϊκή αγορά, ως το μελλοντικό Arleigh Burke, καθώς σχεδιάζεται ως το εξελικτικό βήμα του αμερικανικού ναυτικού.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο οι Αμερικανοί έδειξαν θετικοί ν’ αποδεσμεύσουν ακόμη και αντιαεροπορικά όπλα που έως σήμερα χρησιμοποιούν κι άλλες συμμαχικές χώρες. Επίσης οποιοδήποτε σύστημα θεωρείται εμπορεύσιμο προς τρίτους και δεν έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία για αποκλειστική χρήση από το USNAVY, εφόσον το πολεμικό ναυτικό το θέλει θα μπορεί να το εντάξει στις ελληνικές Connie.
Πριν απ’ όλες τις παραπάνω εξελίξεις που αφορούν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος από το USNAVY, είχαν προηγηθεί συνομιλίες ανάμεσα σε Έλληνες και Αμερικανούς επιτελείς, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν εντός του διαγωνισμού για τις ελληνικές φρεγάτες με τις MMSC, οι οποίες είχαν απορριφθεί.
Οι Έλληνες αξιωματικοί αναπτύσσοντας τότε την δική τους επιχειρηματολογία είχαν τονίσει προς τους Αμερικανούς πως το πολεμικό ναυτικό θα ενδιαφερόταν για ένα πλοίο που θα ήταν «export» στην αγορά, θα μπορούσε να κατασκευαστεί και σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, αλλά ταυτόχρονα θα είναι μια εκ των κύριων μονάδων του αμερικανικού στόλου.
Όλα τα παραπάνω επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, μπορεί ν’ απασχολούν το ναυτικό ώστε να σχεδιάσει το μέλλον των πλοίων του σε βάθος δεκαπενταετίας, όμως το γεγονός της αντιμετώπισης του υπερβολικού γήρατος στις κύριες μονάδες του στόλου είναι κάτι που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα.
Το 2035- 2040 είναι αρκετά μακριά, το ίδιο και η όποια «Connie» αφορά το πολεμικό ναυτικό. Το ναυτικό επιτελείο έχει ζητήσει να γίνουν όλες οι κινήσεις που χρειάζονται ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση για τον στόλο. Με γλαφυρό τρόπο περιγράφουν στρατιωτικές πηγές ότι «όσες αναθυμιάσεις υπήρχαν, λιγοστεύουν επικίνδυνα».
Και δεν είναι λίγες εκείνες οι φωνές οι οποίες επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως στις αρχές του φθινοπώρου, θα φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία είναι γνώστης της κατάστασης που επικρατεί την παρούσα στιγμή στον στόλο.
Το γεγονός ότι οι φρεγάτες είναι γερασμένες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το γεγονός επίσης ότι μονάδες που έχουν στις μηχανές τους εκατομμύρια ναυτικά μίλια και συνεχίζουν να δουλεύουν ακατάπαυστα, αποτελεί επίτευγμα αποκλειστικά των πληρωμάτων και του προσωπικού που εργάζεται στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Η τέταρτη FDI, οι κορβέτες αλλά και οι ΜΕΚΟ βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι των συνομιλιών ανάμεσα στην πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, η οποία μάλιστα εξηγεί μέσα από τα συμπεράσματα που εξάγονται από την συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΔΠΙΔΕΣ», ότι οι απειλές και οι προκλήσεις αλλάζουν ραγδαία, την στιγμή που το ναυτικό συνεχίζει να πλέει με μονάδες που απευθύνονται σε μια άλλη μορφή πολέμου.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE