Το νέο παραστράτημα του ΑΚΕΛ: Υποστηρίζει τις απαράδεκτες θέσεις του Στιούαρτ, κατηγορεί τον Πρόεδρο της Κύπρου αντί τον φιλότουρκο διπλωμάτη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο Gala Dinner-International Investment Awards του Invest Cyprus. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Ανδρέας Λουκαίδης




Η θέση της Κύπρου να μη δεχτεί τους 28 μετανάστες που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, όπως και οι δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ, για την ανάγκη αποστρατικοποίησης της νεκρής ζώνης, είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει νέα κόντρα ανάμεσα στο Προεδρικό Μέγαρο και του Κόλιν Στιούαρτ.

Μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος με δηλώσεις του άνοιξε ακόμη ένα νέο μέτωπο με το ΑΚΕΛ όσον αφορά το μεταναστευτικό, με το κόμμα της Αριστεράς να κατηγορεί τον κ. Χριστοδουλίδη για παραπλανητικές δηλώσεις που αφορούσαν ταύτιση απόψεων του Στιούαρτ και του ΑΚΕΛ στο μεταναστευτικό.

Η συνάντηση του Προέδρου με τον Στιούαρτ την περασμένη Δευτέρα (01/07) στο Προεδρικό επικεντρώθηκε στο θέμα της αποστρατικοποίησης της νεκρής ζώνης, αλλά και το ζήτημα των μεταναστών που παραμένουν στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, ο Πρόεδρος ήταν φανερά ενοχλημένος από τη στάση του κ. Στιούαρτ στο να μην κατονομάσει τις κατοχικές δυνάμεις ως υπεύθυνες για το ζήτημα της στρατικοποίησης της νεκρής ζώνης, ενώ για το ζήτημα των μεταναστών που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης ο Πρόεδρος ήταν κάθετος πως η Λευκωσία δεν μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας οδού μεταναστών.

Να σημειωθεί πως ο κ. Στιούαρτ δήλωσε πως οι μετανάστες «εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες», ενώ όπως είπε δεν υπάρχει σχέδιο για επιστροφή τους στην Τουρκία.

Η έκθεση πάντως του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ έρχεται να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Στιούαρτ για την ανάγκη αποστρατικοποίησης της νεκρής ζώνης.

Ο κ. Γκουτέρες βλέπει ευθύνες και στις δύο πλευρές για τις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, ενώ σημειώθηκε και «ρεκόρ παραβιάσεων» στην περιοχή και από τις δύο πλευρές.

«Είναι λυπηρό ότι καμία πλευρά δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αποκλιμάκωση της έντασης μέσα και γύρω από την ουδέτερη ζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

  • Στο παιχνίδι και το ΑΚΕΛ

Χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα σε Λευκωσία και Στιούαρτ αναφέρει πως η «σύγκρουση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχε καλά αποτελέσματα όποτε δοκιμάστηκε στο παρελθόν».

Το κόμμα της Αριστεράς σημείωσε πως σκοπός της χώρας δεν θα έπρεπε να είναι η σύγκρουση με τον διεθνή οργανισμό, αλλά η προσπάθεια να πείθουμε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρακτική αυτή θα πρέπει να γίνεται, «όχι γιατί κατέχουν το αλάθητο, αλλά γιατί ο ΟΗΕ είναι το πεδίο διεκδίκησης των δικαίων του κυπριακού λαού απέναντι στην τουρκική κατοχή και τη διαίρεση της πατρίδας μας».

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ λέγοντας πως αν δεν συμφωνούν με τις ενέργειες της ΚΔ στο μεταναστευτικό να βγουν και να το πουν δημόσια.

«Εγώ δεν παίζω με κρυφά χαρτιά», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέροντας μάλιστα πως οι απόψεις του ΑΚΕΛ στο μεταναστευτικό φαίνεται να υιοθετούν την προσέγγιση του κ. Στιούαρτ.

Η απάντηση από πλευράς ΑΚΕΛ δεν άργησε να έρθει, αφού λίγες ώρες μετά τη δήλωση αυτή του Προέδρου, ο Γ.Γ. του κόμματος, κ. Στέφανος Στεφάνου κατηγόρησε τον Πρόεδρο για παραπλάνηση και κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να απαντά σε αυτά που τον επικρίνει το κόμμα.

«Αυτό που του είπαμε και θα συνεχίσουμε να του λέμε, είναι ότι η σύγκρουση με τον ΟΗΕ ποτέ δεν μας έβγαλε σε καλό. Σε αυτό να απαντήσει. Ανοικτά και ξεκάθαρα!», είπε σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα του «X».

Σε συμπλήρωση των δηλώσεων του κ. Στεφάνου, το κόμμα εξέδωσε νέα επίσημη ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης (04/07) αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος αντιγράφει τις πρακτικές του κ. Αναστασιάδη.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο πως ο κ. Χριστοδουλίδης κατασκευάζει θέσεις ως θέσεις του ΑΚΕΛ και απαντά μόνος του σε αυτές, εννοώντας ουσιαστικά πως οι επικρίσεις για την σύγκρουση με τον ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο μεταναστευτικό.

«Είτε ο κ. Χριστοδουλίδης αδυνατεί αντιληφθεί ότι η δημόσια αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη δεν λύνει κανένα πρόβλημα, είτε για ακόμα μια φορά θυσιάζει την ουσία για την επικοινωνιακή πολιτική και την εικόνα του», το καταληκτικό σχόλιο της ανακοίνωσης.

Απαράδεκτη η φιλοσοφία των εκθέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την UNFICYP και το Κυπριακό, επισημαίνει η ΕΔΕΚ: Δεν αποτυπώνουν καθόλου την πραγματικότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: