Το μέλλον του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, κόστους €1,9 δισεκ. που θα συνδέει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα

FILE PHOTO Ο Great Sea Interconnector σε σχεδιάγραμμα που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ. Photo via ΑΔΜΗΕ




To Associated Press σε ανταπόκριση, που αναμεταδίδει το ABC News σημειώνει ότι το μέλλον του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Το μέλλον του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα (Future of undersea electricity cable linking Greece, Cyprus and Israel will be decided next month).

Τότε αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για το εάν οι Κύπριοι καταναλωτές επιλέξουν το λογαριασμό για το τετραετές κόστος κατασκευής του καλωδίου, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το καλώδιο των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,06 δισεκατομμύρια δολάρια), γνωστό ως Great Sea Interconnector, θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση τόσο του νησιωτικού κράτους της ανατολικής Μεσογείου όσο και του Ισραήλ, ενώ υπόσχεται στους καταναλωτές φθηνότερη ενέργεια μέσω της μεταφοράς περισσότερης ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί εν μέρει το έργο με 657 εκατ. ευρώ.

Ο διαχειριστής του έργου στην Ελλάδα, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), έθεσε αρχικά ως όρο ότι το κόστος κατασκευής θα έπρεπε να βαρύνει τους Κύπριους φορολογούμενους για να καταστεί το έργο βιώσιμο και, με τη σειρά του, να προσελκύσει επενδυτές. Αυτό απορρίφθηκε από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕΚ).

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κ. Γιωργος Παπαναστασιου, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ρυθμιστική αρχή θα εκδώσει την οριστική απόφασή της στις 12 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον Παναστασίου, οι υπολογισμοί του ΑΔΜΗΕ, που υπέβαλε στη ΡΑΕΚ για επανεξέταση της απόφασης, δείχνουν ότι η πρόσθετη επιβάρυνση για τους Κύπριους καταναλωτές κατά την τετραετία κατασκευής θα είναι ελάχιστη – 0,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης ενέργειας.

Ήδη 40-50 χιλιόμετρα (25-31 μίλια) καλωδίου έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του βυθού της Μεσογείου ως μέρος της πρώτης φάσης του έργου που συνδέει το ελληνικό νησί της Κρήτης με την Κύπρο. Οι Κύπριοι καταναλωτές θα επωφεληθούν σχεδόν αμέσως από τη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 30%-40% μόλις το καλώδιο συνδεθεί στο διαδίκτυο, δήλωσε ο Παπαναστασίου σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται επίσης να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο εάν θα διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ στο έργο, αφού αξιολογήσει την αξιολόγηση βιωσιμότητας. Το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέρος της στρατηγικής της Κύπρου να απογαλακτιστεί από το αργό πετρέλαιο. Η χώρα επιδιώκει επίσης να κατασκευάσει τον πρώτο της τερματικό σταθμό φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιεί φθηνότερο, εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο, για να θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της. Ο Παπαναστασίου είπε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση κατά 40%-45% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG έχει πληγεί από προβλήματα. Την περασμένη εβδομάδα, η κοινοπραξία CPP-Metron υπό την ηγεσία της Κίνας αποσύρθηκε από τη σύμβασή της για την κατασκευή του τερματικού σταθμού λόγω οικονομικής διαφωνίας. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι στην κοινοπραξία δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ανατεθεί η σύμβαση εξαρχής γιατί δεν μπορούσε να την ολοκληρώσει. Ο τερματικός σταθμός υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2022 και ένα συνοδευτικό πλοίο που μετατρέπει το υγροποιημένο φυσικό αέριο ξανά σε αέρια μορφή εξακολουθεί να είναι κολλημένο στη Σαγκάη κάτω από τεράστια νομική γραφειοκρατία.

Ο Παπαναστασίου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο σε ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας τους ίδιους υπεργολάβους που είχαν προσληφθεί από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Κίνας ή άλλους που θα μπορούσαν να το ολοκληρώσουν πιο γρήγορα και φθηνότερα. Σχετικά με το πλοίο, ο Παπαναστασίου είπε ότι εάν οι νομικές διαμάχες συνεχίσουν να καθυστερούν την παράδοσή του, τότε η κυβέρνηση θα κοιτάξει να ναυλώσει ένα πλοίο παρόμοιου μεγέθους, για να ξεκινήσει έγκαιρα την εισαγωγή φυσικού αερίου για την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είπε ότι οι τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου που βρέθηκαν στα ανοικτά της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου εξακολουθούν να μην δικαιολογούν την επένδυση είτε για τον εφοδιασμό της πολύ μικρής εγχώριας αγοράς είτε για την κατασκευή χερσαίας μονάδας επεξεργασίας για την υγροποίηση του φυσικού αερίου προς εξαγωγή. Είπε ότι οι ελπίδες στηρίζονται στη νέα γεώτρηση της ExxonMobil, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, για μια σημαντική ανακάλυψη που θα δικαιολογούσε την κατασκευή μιας τέτοιας υποδομής.

ΠΗΓΗ: ABC NEWS – Future of undersea electricity cable linking Greece, Cyprus and Israel will be decided next month

Η ηλεκτρονική διασύνδεση με Ελλάδα και Ισραήλ έχει μετατραπεί σε “γεφύρι της Άρτας”: Κάθονται ξανά στο τραπέζι η Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ και οι ρυθμιστικές αρχές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: