Το εξώφυλλο του βιβλίου του καιθηγητή Βασίλη Κ. Φούσκα: Το Μελάνωμα της Κύπρου – Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία. Φωτογραφία από τον εκδοτικό οίκο Επίκεντρο
Ένα βιβλίο-καταπέλτης για τη διαχείριση του Κυπριακού από την ελλαδική πλευρά κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Επίκεντρο με πρόλογο του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου και του καθηγητή Μάριου Ευρυβιάδη.
Τίτλο του βιβλίου του εξαιρετικού καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Βασίλη Κ. Φούσκα: Το Μελάνωμα της Κύπρου – Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία.
Πρόκειται για τις μεγάλες σκιές, που κουβαλά η ελληνική ιστορία για την Κύπρο και το Κυπριακό. Είναι τα όσα κρύβονται βαθιά μέσα στις σκοτεινές «σήραγγες» της ιστορίας.
Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό εγχειρίδιο για το Κυπριακό. Η σημασία και η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι βλέπει την ιστορία πέραν από την πεπατημένη. Από μια οπτική γωνία που η καθεστηκυία τάξη δεν μπορεί και δεν θέλει να την δει. Το βιβλίο αναδεικνύει πτυχές που παραμένουν καλά κρυμμένες από το βαθύ κράτος των Αθηνών.
Ο Βασίλης Φούσκας με το βιβλίο του στέκεται απέναντι σε μια διαχρονική αφήγηση, βολική και με πολλά ερωτήματα να αιωρούνται. Μια αφήγηση που μόνο το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετεί.
Ο ρόλος του Καραμανλή και του Αβέρωφ είναι γνωστός, αλλά σκοπίμως δεν αναφέρεται, δεν αναδεικνύεται.
Η καταστροφή της Κύπρου, ο βίαιος διαμελισμός της, είναι αποτέλεσμα των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Σε αυτούς σχεδιασμούς συναίνεσε και το πολιτικό κατεστημένο της Αθήνας.
Το έγκλημα ανέλαβε να διαπράξει η ξενοκίνητη α και οι εκπρόσωποί της στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ-Β. Μια κάστα προδοτών, που δεν
δικάστηκε, δεν τιμωρήθηκε ποτέ!
Μια εξαιρετικά τεκμηριωμένη μελέτη, που αποδομεί συστηματικά την πολιτική που διαχρονικά άσκησε στο Κυπριακό το βαθύ αθηναϊκό κράτος, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό του ρόλο στην καταστροφή της Κύπρου».
Λουκάς Αξελός , Δρ. του ΕΚΠΑ, διευθυντής των εκδόσεων Στοχαστής και του περιοδικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής
Ένα ακραιφνώς επιστημονικό βιβλίο, ίσως από τα πιο σημαντικά που έχουν ποτέ γραφτεί γι’ αυτό το πολύ σημαντικό επεισόδιο, όχι μόνο της Κυπριακής, αλλά και της Ελληνικής και της Τουρκικής ιστορίας.
Bülent Gökay, καθηγητής διεθνών σχέσεων, University of Keele, Μεγάλη Βρετανία
«Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλίο, που φωτίζει άγνωστες πλευρές του Κυπριακού ζητήματος.
Tunc Aybak, καθηγητής διεθνών σχέσεων, Middlesex University, Μεγάλη Βρετανία
Χρησιμοποιώντας πρωτογενείς πηγές, το βιβλίο του Φούσκα δείχνει πως Αβέρωφ και Καραμανλής προτίμησαν ν’ ακολουθήσουν την πολιτική του Κίσιντζερ, παρά ν’ αντισταθούν για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βιβλίο αυτό φέρνει τα πάνω-κάτω”.
William Mallinson, πρώην Βρετανός διπλωμάτης και καθηγητής ιστορίας
Ο Βασίλης Κ. Φούσκας είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και διευθυντής του
ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη των Κρατών, Αγορών και Λαών (States, Markets & People και από τότε διευθύνει την ακαδημαϊκή επιθεώρηση, Journal of Balkan and Near Eastern Studies οκτώ φορές ετησίως απ’ τον εκδοτικό οίκο Routledge-Taylor & Francis.
Με το Επίκεντρο ο συγγραφέας έχει δημοσιεύσει τα Τουρκικός ιμπεριαλισμός και αποτροπή (2022), και σε μετάφραση (με τον Κώστα Δημουλά), Ελλάδα, Παγκοσμιοποίηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, Η πολιτική οικονομία του χρέους και της κοινωνικής κατάρρευσης (2015) και (με τον Μπουλέντ Γκογκάυ), Η αποσύνθεση του Ευρωατλαντισμού και ο νέος αυταρχισμός (2020) (από τα αγγλικά) σε πάνω από δέκα γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων της κινεζικής, ιταλικής, ιαπωνικής, τουρκικής και σερβικής.
Είναι μέλος του δικτύου «Πανελλήνιοι Διάλογοι».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE