Το δράμα του μετριοπαθούς Γάλλου ψηφοφόρου που δεν αγάπησε ποτέ τα άκρα: Στον 2ο γύρο δεν ψηφίζουν ακροδεξιά, αλλά δεν θέλουν και τους αριστερούς του δημοκρατικού μετώπου…

FILE PHOTO: French people living in Switzerland arrive to cast their ballots during the first round of the French parliamentary elections, in Lausanne, Switzerland, 30 June 2024. France on 30 June holds the first round of snap parliamentary elections called by President Emmanuel Macron, after dissolving the National Assembly on 09 June 2024. EPA/LAURENT GILLIERON




Η Ντενίζ Ρολέ, μια 80χρονη πρώην δασκάλα σε μια μικρή, μεσοαστική πόλη βορειοανατολικά του Παρισιού, λέει πως δεν έχει κάποια καλή επιλογή μπροστά της για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή.

Η Ρολέ, όπως και πάρα πολλοί άλλοι ψηφοφόροι, πρέπει τώρα να επιλέξει έναν υποψήφιο από δύο κόμματα που δεν θα ψήφιζε ποτέ: την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν (RN ), ή έναν σοσιαλιστή που είναι κοινός υποψήφιος της εσπευσμένης συγκρότησης της αριστερής συμμαχίας.

«Την Κυριακή, τα πράγματα σοβαρεύουν και ειλικρινά, δεν έχω ιδέα ποιον θα ψηφίσω», είπε.

Σε όλη τη Γαλλία, εκατομμύρια μετριοπαθείς ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν αυτό που χαρακτηρίζουν ζοφερές επιλογές ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου της Κυριακής που θα μπορούσε να δώσει την εξουσία στο RN.

Το ακροδεξιό κόμμα προσπάθησε να μεταλλαχτεί σε ένα συστημικό δεξιό κόμμα που επικεντρώνεται σε ζητήματα μετανάστευσης και οικονομίας, αλλά παραμένει παρίας για πολλούς στη Γαλλία λόγω της διαρκούς σύνδεσής του με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Το RN σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο.Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα κερδίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει τη Γαλλία σε μια αμήχανη «συγκατοίκηση» με τον κεντρώο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής πυροδότησαν μια κούρσα σε έξαλλους ρυθμούς . Οι τρίτοι κατά σειρά αποτελεσμάτων Κεντρώοι και Αριστεροί υποψήφιοι έκλεισαν συμφωνίες για τον δεύτερο γύρο για να αποτρέψουν τη διάσπαση των ψήφων κατά του RN σε ένα ισστορικό, πολιτικό τελετουργικό γνωστό στη Γαλλία ως «ρεπουμπλικανικό μέτωπο».

Ήδη, όπως έγινε γνωστό σήμερα τρίτη, λίγες ώρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία, τουλάχιστον 200 υποψήφιοι έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στο πλαίσιο της συσπείρωσης του ρεπουμπλικανικού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με απολογισμό του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).Η προθεσμία για την απόσυρση των υποψηφίων από την ψηφοφορία της Κυριακής λήγει σήμερα στις 18.00.

Η κακή απόδοση της συμμαχίας του Μακρόν, η οποία ήρθε τρίτη στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, υπογραμμίζει την κατάρρευση του παραδοσιακού κυρίαρχου ρεύματος κατά τα επτά χρόνια της εξουσίας του, ωθώντας τους ψηφοφόρους σε πιο σκληροπυρηνικά κόμματα αριστερά και δεξιά.

Για κάποιους που κατευθύνονται προς την κάλπη την Κυριακή, αυτό σημαίνει λίγες ευχάριστες επιλογές.

Ο Σαρλ-Εντουάρ Παράν, συνταξιούχος που ζει στο Κρεμπί-αν- Βαλουά,, είπε ότι αυτός και πολλοί άλλοι που ξέρει, θα ψηφίσουν  λευκό “ώστε να μην χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ αυτών των δύο άκρων”.

Το Κρεπί-αν-Βαλουά, ανήκει στην πέμπτη εκλογική περιφέρεια του Οίζ,  μιας κυρίως συντηρητικής περιφέρειας που ελέγχεται από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους (LR) από το 1993.

Το άλλοτε κόμμα του πρώην Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, το LR έχει πέσει θύμα του κενού του πολιτικού κέντρου. Το κόμμα διασπάστηκε πριν από τον πρώτο γύρο με έναν μικρό αριθμό βουλευτών του να κατευθύνονται στο κόμμα της Λεπέν, RN. Πολλοί ψηφοφόροι του LR στο Κρεπί-αν-Βαλουά, ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΔΗΜΟΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»;

Ο Φρεντερίκ-Πιερ Βος,  υποψήφιος του RN για την πέμπτη εκλογική περιφέρεια του Οίζ, κέρδισε εύκολα την περιφέρεια με περισσότερο από 42% των ψήφων.

Έμπιστος της Λεπέν και δικηγόρος του κόμματος RN που βοήθησε στην αποβολή του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2015 από το κόμμα για αντισημιτικά σχόλια, ο Βος αναγνώρισε ότι έπεσε σαν αλεξιπτωτιστής σε μια εκλογική περιφέρεια με την οποία είχε ελάχιστους δεσμούς.

Παρά τις εκκλήσεις του Μακρόν και άλλων κεντρώων και αριστερών ηγετών προς τους Γάλλους να ψηφίσουν υποψηφίους εκτός RN, ο Βος είναι σίγουρος για τη νίκη στον δεύτερο γύρο.

Πιστεύει  ότι οι πιθανότητές του ενισχύονται από το γεγονός ότι έρχεται αντιμέτωπος με αριστερό αντίπαλο, αφού ο Πιέρ Βατάν, ο νυν πρόεδρος της LR που εκπροσωπούσε την περιοχή από το 2017, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο Σουντίρ Χαζαρεσίνγκ, Γάλλος ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι το ένστικτο του Βος είναι πιθανότατα σωστό.

Οι αριστεροί ψηφοφόροι «είναι γενικά πιο πρόθυμοι να ψηφίσουν έναν κεντρώο για να αφήσουν έξω την ακροδεξιά», είπε ο Χαζαρέσινγκ, αλλά «οι κεντρώοι και οι δεξιοί ψηφοφόροι είναι πιο απρόθυμοι να ψηφίσουν έναν υποψήφιο της αριστεράς έναντι του RN στον δεύτερο γύρο». .

  • Ο πρώην επιχειρηματίας Πασκάλ Οντέν,  71 ετών, ψήφισε ακροδεξιά  ως προπύργιο ενάντια στην «ασυνάρτητη» σκληρή αριστερά. Σε μια συνέντευξη στους κήπους του όμορφου πέτρινου σπιτιού του, είπε ότι είναι επίσης καιρός να δώσει μια ευκαιρία στην ακροδεξιά.

    «Δεν ψάχνω για μεγάλες οικονομικές ιδέες», είπε. «Θέλουμε απλώς η ζωή μας να παραμείνει ευχάριστη και να διατηρηθεί το βιοτικό μας επίπεδο, να είναι ευχάριστο».

Ο Μπέρτραντ Μπρασένς, πρώην δημόσιος υπάλληλος και σοσιαλιστής μέλος της αριστερής συμμαχίας, ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία της Κυριακής, 20 μονάδες πίσω από τον Βος.

Ο Μπρασένς είπε ότι οι πιθανότητές του να κερδίσει μια νίκηστον δεύτερο γύρο, εξαρτώνται από το να κερδίσει τους υποστηρικτές του Μακρόν και τη μικρή εναπομείνασα ομάδα ψηφοφόρων του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών [LR] που δεν είναι συμπαθείς προς την Αριστερά, αλλά ακόμη λιγότερο εναρμονισμένοι με το ακροδεξιό RN.

«Για πολλούς ανθρώπους, είμαι σοσιαλιστής», είπε. «Αλλά είμαι ρεπουμπλικανός σοσιαλιστής, με όλη τη σημασία της λέξης».

Ελπίζει ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» θα κρατήσει , αλλά δεν είναι βέβαιος γι’ αυτό.  «Αν λειτουργήσει 100%, εκλέγομαι», είπε. «Αν κρατήσει το 50%, χάνω»

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP

 

Υπερδραστήριος Όρμπαν ως προεδρεύων της ΕΕ σε αιφνίδια επίσκεψη στο Κίεβο: Ζήτησε από τον Ζελένσκι γοργή κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: