Ο πρόεδρος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου προσφωνεί την Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής στη συζήτηση για το προδοτικό πραξικόπηα. Καιμία ντροπή… Φωτογραφία πό βίντεο, via ELAM
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία
Πενήντα χρόνια μετά υπάρχουν ακόμη «εραστές» του πραξικοπήματος. Κάθε χρόνο η εικόνα είναι η ίδια: Επαναλαμβανόμενες αναφορές, καταδίκες από εκείνους οι οποίοι τις εννοούν αλλά κι από άλλους, που με το ζόρι τις διατυπώνουν.
Πενήντα χρόνια μετά και ακόμη κάποιοι θεωρούν πως είναι θολό το τοπίο για τι έχει συμβεί το 1974, με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Έχουν σκοπίμως «απορίες» και αφήνουν να αιωρούνται ερωτήματα.
Στην ετήσια ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τις επετείους, όπως και στις θεσμικές εκδηλώσεις, γυροφέρνουν εκείνοι που έχουν ακόμη δήθεν απορίες για τα γεγονότα. Είναι εκείνοι, που ουσιαστικά θέλουν να δώσουν άλλοθι στους χουντικούς και τους εγκάθετους τους στο νησί. Δηλαδή στην παράνομη οργάνωση της ΕΟΚΑ Β΄.
Τι είπε και φέτος ο Πρόεδρος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, γνωστού υποκαταστήματος και εξαπτέρυγο, της πάλαι ποτέ Χρυσής Αυγής, που η ιστορία και η δημοκρατία την έστειλε στα αζήτητα;
Ο κ. Χρήστος Χρήστου στην ομιλία του χθες στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, θέλησε να προσπεράσει το πραξικόπημα για να μην τοποθετηθεί για την εγκληματική αυτή ενέργεια σε βάρος της Κύπρου.
Προφανώς και έχουν άποψη για τα όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος. Αλλά έχοντας υιοθετήσει το «πολιτικά ορθό» και μετά που «κατάφεραν» την… κανονικοποίηση του κόμματος τους, ο αρχηγός του ΕΛΑΜ μίλησε χωρίς να κάνει καμία αναφορά ευθέως στο πραξικόπημα.
Ενόψει τούτου, είπε σε μερικές γραμμές στην ομιλία του, ότι:
Όντως θα έπρεπε να υπάρξει τιμωρία. Και μπορεί υπό τις συνθήκες τότε να κατανοήσει κανείς τον κλάδο ελαίας του Μακάριου (έγινε σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση), όμως αυτή η πολιτική εξαγγελία, Δεκέμβριος του 1974, δεν μπορούσε να ισχύσει εσαεί.
Γιατί υπήρξαν ενέργειες στη συνέχεια που δικαιολογούσαν τη δίωξη πραξικοπηματιών. Όπως, βέβαια, και πριν την άφιξη του Μακάριου, υπήρξαν δολοφονίες, όπως αυτή του Δώρου Λοίζου.
Το πραξικόπημα αποτελεί έγκλημα χωρίς τιμωρία. Αυτή η Πολιτεία, το κράτος, άφησε το έγκλημα ατιμώρητο κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι εκ των ενόχων να αποθρασυνθούν.
Διερωτάται, λοιπόν, ο κ. Χρήστου γιατί να μην οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη. Γιατί το λέει αυτό και τι εννοεί; Έχει υπόψη του κάποιους άλλους εκτός από μερικούς ηλικιωμένους ψηφοφόρους του;
Πενήντα χρόνια μετά, με την κατοχή να συνεχίζεται, εκφράζονται απόψεις στη δημόσια σφαίρα, που ουσιαστικά συγκαλύπτουν το προδοτικό πραξικόπημα.
Δεν έχουν το θάρρος να εκφράσουν την άποψη τους. Ακόμη και υπέρ του πραξικοπήματος, που αυτό φαίνεται να υποστηρίζουν, οφείλουν να το πουν. Αν και δεν έχει κανένα που να πιστεύει πως είναι εναντίον. Δεν γίνεται πιστευτός ο «καθωπρεπισμός» στο λόγο τους!
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE